Gelir Vergisi Mükelleflerinde Şahsi Yemek Harc.Gider Yazılır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan konsav
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Aklıma takılan bir soru var.Gelen faturaları işlerken ve kendime ait olanlarıda tabi ki. Yazarkasa fişlerini işlememeye özen gösteriyorum.Nedeni de üzerinde isim olmadığı için.yarın bir gün inceleme çıkarsa, işlenen yazarkasa fişlerini gider belgesi olarak kabul edilmediğini söyleyen meslektaşlarım var.Şimdi soruyorum; ofiste yediğim yemekler için hep yazarkasa fişlerim oluyor..3, 5 ytl için büyük marketler fatura vermiyor.Bu yazarkasa fişlerini (yemekle ilgili)gider gösterebilirmiyim?yoksa fatura mı olmalı?

ökc lerin verdiği fişler gider yazılabilir...ancak şöle bi uyarı yapayım...işletme faaliyet alanına giren malzemeyi malı fişle alamassınız...örnek olarak elektrik malzemesi satan bir dükkan bir başka yerden elektrik malzemesi adı altında fiş alamaz fatura almak zorundadır...benim yorumumlada restorant gibi lokanta gibi yerlerde aldıkları gıda malzemelerini mutlaka faturayla almalıdırlar...1 tane ekmek olsa bile...

Evet, Sn. Süzer 'in belirttiği gibi. İşletmenin ticari veya sınai faaliyet konusuna giren ticari mal, hammadde, yarı mamul gibi alımlarınızı psv veya yazar kasa fişi ile yapmanız uygun değilidr.
Ancak masraf kalemlerinizi, kırtasiye, yemek, temzilik malzemesi vb alımları fatura yerine fişle işleyebilirsiniz.
Tabi burada daha önce de yazdığım gibi akaryakıt konusunda Maliye bu kendi kuralını bozdu. Bunun arkası da gelecektir.

Re: selam

GÜREL YAVUZ' Alıntı:
selamlar
kişi yaşamını sürdürebilmek için yemek yemek zorundadır mantığı ile olaya bakan maliyenin yemek giderlerinizi kabul etmeyeceği kanaatindeyim ve bu görüşe bende katılıyorum

en doğrusu maliyeden görüşünüzü isteyin de hem siz hemde biz bilgi sahibi olalım

zaten kişinin şahsi yemek giderleri işle ilgili bir gider değildir ticari kazancın elde edilmesinde harcanan gider diye düşünemeyiz

arkadaşlarımdan bazıları yemek giderinin yazılacağı konusunda ısrar ediyorlar o zaman gelir vergisi mükellefi olan kişi üzerine aldığı elbisenin ayakkabının saatin gözlüğün parfümün giderlerinida işlesin mantığı doğarki bu mantıkta çok saçma olur.
gürel yavuz

Sayın Gürel,

Herkesin takdir ettiği gibi vergi kanunlarımız günaşırı değişmekte, kah bir takım vergiler konulurken, kah yüksek mahkeme kararlarının aleyhteki hükümleri tebliğ veya yönetmeliklerle tatbikata geçirilmektedir.

Bu konuda bahsi geçen işverenin işyerinde yediği yemeği tartışıyoruz. Yani, dışarıda yediği değil.. Vergi kanunlarımız bir hukuk kuralıdır. Yoruma açıktırlar. Objektif ölçülerde herkes için bağlayıcıdır.
İşçinin işyerinde yediği yemeğin gider kabul edildiği vergi anlayışında; aynı amaçla emek sarfeden bir işverenin hizmetin ifası sırasında işyerinde yemeği gider yazamamak objektif vergicilikle bağdaşmaz. Şu nedenle bağdaşmaz diye düşünüyorum.

1- Vergide adalet ilkesine uymaz. İşveren-işçi her ikisi de vergi mükellefidirler. Biri ücret yönüyle vergi mükellefidir. Diğeri ise ticari kazanç yönünden vergi mükellefidirler.

Burada sadece bahse konu yemek ama bu genişletilebilir.

İşverenin iş elbisesi, işçinin iş elbisesi, işverenin servis ücreti, işçinin servis ücreti...vb..

Bu tip işin amacıyla bağlantılı giderlerin objektif kriterlere dayanmayan yorumlarla gider yazılamaz ifadesini kanun maddesinin ruhuna aykırı buluyorum.

Arkadaşlar!
Kurumlar vergisi mükellefi personel yemeği için ödediği bedeli gider yazıyor. Bu bedel içinde kendisinin yemek bedeli de var. Mesela yemek firmada yapılıyor, işyeri sahibi veya ortaklar yemiyor mu?
Gelir vergisi mükellefi niçin gider yazamayacak? Faaliyetin içinde bir yeri vardır, fiilen çalışan kişidir. Yemek yemeyecek, aç mı çalışacak? Öğlen yemeğini gider yazsın, sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini çalışan personel gibi kendi cebinden karşılasın. Olması gereken bu değil mi?

Evet,
sn Janet çok ilginç bir noktaya değinmişiniz , kutlarım.. Madem personel yemek veriliyor, ve işveren de o yemekten yiyor, bunları da hiç tereddüt etmeden inidiriyoruz. O zaman tek işveren olunca günahı nedir.

Bence İşletmenin gelir ve gider dengesine göre değişir

Sevgili arkadaşlar

Ben bu konuda işletmelerin giderlerine karşılk yapmış oldukları gelire bağlarım..İşletme yüksek tutarda fatura düzenliyorsa yani kayıt dışı yapmıyor ise bu gideri kendi gider tablosuna ekleyebilir.

Ancak Bir işletmede mükellef hem fatura düzenlemiyor, hemde bu yemek giderini gidere yazdırmak isterse sıkıntı yaratır.

Benim fikrim işletmenin gelir - giderine bakarak işlenmesi hususudur.

Saygılarımla...

Makul ölçülerde kalmak ve belge düzenine uymak kaydıyla kayıtlarımıza intikal ettirdiğimiz yemek bedeli gider kaydedilebilir.
Müşteriye ikram edilen yemek bedeli ile satış işlemi yapılması olasılığının güçleneceği kanaatiyle de gider kaydetmek mümkündür.Bu duruma itiraz edip matrah farkı çıkaranlara şu şekilde cevap verebiliriz.İşletmeye ait aracın yakıtını gider olarak kabul ediyorsak işletme sahibi de olsa yemek bedelini niye gider yazmıyalım?

Re: Bence İşletmenin gelir ve gider dengesine göre değişir

İSMAİLYK' Alıntı:
Sevgili arkadaşlar

Ben bu konuda işletmelerin giderlerine karşılk yapmış oldukları gelire bağlarım..İşletme yüksek tutarda fatura düzenliyorsa yani kayıt dışı yapmıyor ise bu gideri kendi gider tablosuna ekleyebilir.

Ancak Bir işletmede mükellef hem fatura düzenlemiyor, hemde bu yemek giderini gidere yazdırmak isterse sıkıntı yaratır.

Benim fikrim işletmenin gelir - giderine bakarak işlenmesi hususudur.

Saygılarımla...

Pek adil bulmuyorum.
Çünkü; Mükellefin işleri iyi gitmiyorsa, geçici de olsa sıkıntılı bir dönem yaşıyorsa, kısacası satış yapamıyorsa, işyerinde aç oturacak diye bir kural oluşturmaya çalışıyoruz. O zaman gelir tablolarında veya hulasalarda zarar satırı olmamalı. Bana göre işleri iyi değilse bile temel ihtiyaçlarını borçlanarak ta olsa karşılayacak, doğal olarak da zarar etmiş olacak. Sadece lüks masraflar dikkat çeker. Arkadaşlar, maliyeyi bari buna alıştırmayalım derim ben.

degerli meslektaşlarım

öncelikle konuya duyulan hassasiyetten dolayı böyle bir hadiseyi gündeme getirmiş olmaktan son derece memnunum
Anlaşılan şu ki durum tamamiyle kişilerin kendi yorumları ile dikkate alınmaktadır ve kendimce çıkartmış oldugum istatistikte böylesine bir hadise ile karşılasıldıgında tabiki makul sartlar cercevesinde yemek giderleştirilebilir

Ancak konuyu bir de su yonden ele almakta fayda var
tabiki patronlarda calısanlar gıbı bıolojık bır yapıya haız olup en tabı sekılde yemek yemek hakkına sahıptirler ve bu yadsınamaz bır temel ihtıyactır Fakat unutmayalımkı sahıs mukellefıyetlerınde kişilerin calısanlara farkla edinmiş oldukları bir kar vardır ,Kısısel ıhtıyaclarını ve hayat ıdamelerını bu kardan saglamak durumundadırlar
Aksi halde kısı tum kısısel harcamalarını bır kulp bularak gıder altına daha dogrusu kardan mahsup edebılecegı gıder seklıne burundurebılır

Netice itibari ile nacizane düşüncem kısının kendıne ait yemek harcamaları gider olarak kayıt yapılamaz

sevgı ve saygılar
savas konca
smmm

Sayın Konsav!
Konu suistimal konusu değil.
Ben diyorum ki; X şirketinin sahibi personelle birlikte yemek yediği takdirde (ki bu şirket sahibi şirkette fiilen çalışmaktadır) bu masrafların tamamı gider kaydediliyor. Şirket sahibine ait kısmı ayrıştırılıp K.K.E.G. yapılmıyor.

Gelelim 2. sınıf tacir veya sebest meslek mensubuna:
O da fiilen çalışıyor. Personeli var veya yok. Onun da yemek yemesi gerekmiyor mu?

Bunlar faaliyeti devam ettirebilmek için gerekli olan zaruri ihtiyaçlardır.
Bana göre kişinin statüsü açısından değerlendirmemek gerekir.
Kişinin işletme faaliyeti içerisinde bir yeri varsa, tabii ki yediği yemek te bir gider unsurudur.

Kılıf bularak muhasebe değil, gerçek muhasebe mantığıyla yaklaşmaya çalışıyorum. Ve bu sonucu çıkarıyorum.

olmaz,olmaz. Muhasebeciler mesai saati içinde yemek yemez,su içmez, çay içmez.Peki açlıktan zafiyet geçirip,işini yapamıyacak arkadaşlar ne olacak.onlar zayıf bünyelidir.SM,SMMM olamaz.Dayanamayanlar mesleği bıraksın.Allah allah :evil: