Re: selam
GÜREL YAVUZ' Alıntı:
selamlar
kişi yaşamını sürdürebilmek için yemek yemek zorundadır mantığı ile olaya bakan maliyenin yemek giderlerinizi kabul etmeyeceği kanaatindeyim ve bu görüşe bende katılıyorum
en doğrusu maliyeden görüşünüzü isteyin de hem siz hemde biz bilgi sahibi olalım
zaten kişinin şahsi yemek giderleri işle ilgili bir gider değildir ticari kazancın elde edilmesinde harcanan gider diye düşünemeyiz
arkadaşlarımdan bazıları yemek giderinin yazılacağı konusunda ısrar ediyorlar o zaman gelir vergisi mükellefi olan kişi üzerine aldığı elbisenin ayakkabının saatin gözlüğün parfümün giderlerinida işlesin mantığı doğarki bu mantıkta çok saçma olur.
gürel yavuz
Sayın Gürel,
Herkesin takdir ettiği gibi vergi kanunlarımız günaşırı değişmekte, kah bir takım vergiler konulurken, kah yüksek mahkeme kararlarının aleyhteki hükümleri tebliğ veya yönetmeliklerle tatbikata geçirilmektedir.
Bu konuda bahsi geçen işverenin işyerinde yediği yemeği tartışıyoruz. Yani, dışarıda yediği değil.. Vergi kanunlarımız bir hukuk kuralıdır. Yoruma açıktırlar. Objektif ölçülerde herkes için bağlayıcıdır.
İşçinin işyerinde yediği yemeğin gider kabul edildiği vergi anlayışında; aynı amaçla emek sarfeden bir işverenin hizmetin ifası sırasında işyerinde yemeği gider yazamamak objektif vergicilikle bağdaşmaz. Şu nedenle bağdaşmaz diye düşünüyorum.
1- Vergide adalet ilkesine uymaz. İşveren-işçi her ikisi de vergi mükellefidirler. Biri ücret yönüyle vergi mükellefidir. Diğeri ise ticari kazanç yönünden vergi mükellefidirler.
Burada sadece bahse konu yemek ama bu genişletilebilir.
İşverenin iş elbisesi, işçinin iş elbisesi, işverenin servis ücreti, işçinin servis ücreti...vb..
Bu tip işin amacıyla bağlantılı giderlerin objektif kriterlere dayanmayan yorumlarla gider yazılamaz ifadesini kanun maddesinin ruhuna aykırı buluyorum.