Gelir Vergisi ve KDV Mahsubunun Kalkması?

Ülkemizde kayıtdışı ekonomi,naylon fatura kullanımı ve hayali ihracat vb.konular vergi gelirlerini önemli ölçüde etkilemekte ve bunlara karşı tedbirler maalesef yeterli gelmemektedir.

Vergi kaçakçılığında 2 temel sebep olduğu söylenebilir.

Hem harcama hemde gelir elde edilmesi esansında alınan yüksek vergi oranları.Örneğin bir çalışan ücretinden en az %15'lik bir gelir vergisi ödemekte.Eline geçen paradan harcama yaptığında da satın aldığı ürün hizmete göre değişen oranlarda KDV ödemektedir.Bu da ortalama brüt ücretininin min.%30'luk bir kısmının vergiye gitmesi anlamındadır.

Vergi oranlarının makul bir seviyede olması halinde bile insanın doğası gereği vergi kaçakçılığı yine de söz konusu olacaktır.

Vergi kaçakçılığını önleme konusunda ne kadar önlem alınsa da,her kişinin başına vergi denetmeni konamayacağı,konsa bile bu denetmelerin ne kadar devlet adına çalışacağı sorunları dolayısı ile vergilendirme konusunda temel konuların tekrar gözden geçirlmesi gerektiği kanaatindeyim.Basit ve makul seviyelerde bir vergilendirme sistemi kurularak denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi mümkün olabilir ve 1. sebepten dolayı vergi ödemek istemeyen mükelleflerin sisteme katılmasına imkanı olacaktır.

Basit ve makul seviyelerde bir vergilendirme konusunda mükemmel olmasa da belki üzerine farklı kesimlerce ilaveler yapılarak Türkiye'ye özgü bir model geliştirilmesini sağlayacağını düşündüğüm bir düşüncemi sizinle paylaşmak istiyorum.Düşündüğüm vergilendirme de ana prensip ?değişik adlar altında alınan tüm vergilerin kaldırılıp,sadece KDV gibi tüketim esanında alınacak bir verginin getirilmesi ve KDV mahsup işleminin kaldırılmasıdır?.

2000-2005 yılları arasındaki bütçe rakamları incelendiğinde vergi gelirlerinin GSYİH'ya oranının ortalama %18 civarında olduğu görülmektedir.Vergi gelirlerinin incelenmesinde önemli kalemin KDV olduğu görülmektedir.Bundan sonra ÖTV,Gelir ve kurumlar vergisi gelmektedir.

Şu anda uygulanmakta olan sistemde elde edilen GSYİH'nın 18%'i oranındaki vergi gelirlerine ulaşmak için % 7 ila 10 arasında KDV türü bir vergi konulup ve bunun mahsubu uygulamasının kaldırılması durumunda,

Vergilendirme sistemi basit hale gelir.Bu hem uygulamayı hemde denetimlerinin kolaylaşması,

Bankalara verilecek vergi tahsilatı görevi ile,çek,havale,kredi kartı vb. banka ile yapılan yurt içi ödemelerde doğrudan,hızlı vergi tahsilatı,

Kritik mal ve hizmetler dışındakilerden alınan ekstra vergilerin kaldırılması ( ÖTV,ÖİV vb ),bu mal ve hizmetlerin alım satımındaki kaçakçılığı ( akaryakıt vb. ) ortadan kalkması,

Kayıt dışı ekonominin azalması ve GSYİH'da önemli ölçüde artış sonucunda makro göstergelerde önemli iyileşmeler olması.

KDV mahsup uygulamasının kalkması ile naylon fatura ve hayali ihracatın ortadan kalkması.

Gelir vergisi kalkması sonucunda yerli ve özellikle yabancı yatırımcıların artması.

Kötüye kullanılan DİB,YTB vb. Teşvik uygulamalarının bitmesi.

Yukarıdaki olumlu etkilerin sonucunda vergi gelirlerinin artması.

Bu sistemde benim tespit edebildiğim veya olabilceğini düşündüğüm bazı olumsuzlarda tabii ki vardır.

Bu vergi sisteminin AB'ye uygun olup olmadığı konusu.

Gelir vergisi kalkmasının kara para ve yasa dışı ticarete sebep olup olmama konusu,

Muhasebicilik mesleğinin bitmesi,

Küçük esnafın ortadan kalması.Ama bunun bir de üretimi teşvik gibi bir olumlu sonucu da bulunmaktadır.

Son olarak,sizden ricam bu konu hakkında olumlu ve olumsuz yönlerini göz önüne alarak düşünmeniz ve uygulanabilirlik konusunda bir taslak hazırlanmasına yardımcı olmanızdır.Belki güzel bir sistemin kurulabilmesi ve toplumun çoğunluğu tarafından kabul edilebilecek bir sistemin oluşturulabilmesi imkanı olursa,ülkemizin gelişmesinde bir katkımız olabilir.

Saygılarımla

Ynt: Gelir Vergisi ve KDV Mahsubunun Kalkması?

Vergi gelirlerinin çok büyük bir bölümü ücretlerden stopaj yolu ile alınan vergilerden oluşmaktadır. KDV mahsup nedeniyle gerçek anlamda bir vergi değildir.
Uygulama imkanı nerdeyse yoktur.

Vergi gelirleri konusunda bazı bilgiler vermek istiyorum.Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün açıkladığı 2007 yılı bütçe gerçekleşmelerine göre ( milyon YTLdir rakamlar ) GSYİH 648.392 ,vergi gelirleri ise 119.627 dir.Yani GSYİh'nın %18 civarında vergi alınmıştır.Vrgi kalemleri ise;
Gelir Vergisi:24,490
Kurumlar Vergisi:12,048
Motorlu Taşıtlar Vergisi:2,538
Dahilde Alınan KDV:14,104
Özel Tüketim Vergisi:33,345
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi :1,998
Damga Vergisi:2,552
Harçlar :3280
Özel İletişim Vergisi:3,023
İthalde Alınan KDV:20,222
Diğer Vergi Gelirleri:2,038

Eğer düşündüğüm sistem 2007 yılında kullanılmış olsaydı,GSYİH'ya ithalat tutarı ( yaklaşık 200.000 ) ve en az iki kez mal ve hizmetlerin el değiştirdiği varsayımı ( çünkü doğrudan üreticilerce satılan miktar azdır ) ile vergi alınacak olan miktar yaklaşık olarak 1,700,000 ytl olarak düşünülebilir.Bu matrahtanda %7 civarnda bir vergi alınırsa vergi gelirleri yaklaşık yine şu andaki mevcut sistemle elde edilen 119000'ne ulaşmaktadır.Bu sistemin getireceği avantajları da göz önüne alırsak gelirlerin 200,000 ytl'ye ulaşabileceği düşünülebilir.

sayın gelir vergisi,öncelikle değerli görüşleriniz size teşekkür ederim.sizin sisteminiz şu andaki mevcut kanun düzenlemeleriyle sağlanabilir görünsede aslında yetersiz kalacağını düşünüyorum örnek toptan satış aşamasında kdv kalkacak gibi anladım.her toptancı malını kdv siz alıp yine toptana verirken kdv siz verecek doğrumu anladım bilmiyorum ama bu işlemde naylon faturanın önüne geçemezsiniz.çünkü şu anda sadece kdv ödememek için naylon fatura kullanılmıyor ki gelir geçici yada kurum geçici yada gelir ve kurumlar vergisi ödememek içinde naylon fatura kullanılabiliyor.kdv siz aldın kdv cebinde kaldı satarkende kdv siz satılacağı için(toptan sadece perakende de kdv olacak diyorsunuz) sadece kdv müşterinin cebinde kalır oda ekonomiye bir yoldan geri kazanılır.burası iyi ama gelir vergi kazanç üzerinden alındığından yine fatura alma olayları hemde bu sefer kdv olamadığından daha rahat alınabilecektir.
benim de kendi görüşüm şudur.herkesin kayıt altına alınabilmesi için ve devlet herkesten gerçek anlamda vergi toplayabilmesi için şunlar yapılmalıdır öncelikle;
1-vergi mükellefi olsun olmasın(yani bir ücretlininde,bir vergi mükellefininde yada çalışmayan birinin yani bir işsizin de maliyede vergi kaydı olacaktır.
2-yukarıda saydıklarım ve daha nice kişi kurumlar yani toplumun her kesimi yaptıkları tüm harcamaları faaliyetle ilgili olsun olmasın vergi matrahından indirme hakkı verilmeli,sağlanan tüm gelir ve hasılatlar ile harcama kaynağını teşkil eden tüm gelirler yani GVK da sayılan gelir kalemleri de bizim tüm gelirlerimiz oluşturmalı (çünkü yapılan bir harcamanın kaynağı bir gelir olmadan yada bir finansman sağlanmadan yada daha önce yapılan tasarruflar olmadan bu harcamalar yapılamaz ki bu bankadan kredisi alınması,borç para alınması,kredi kartlı harcama da olabilir)
3-yıllık gelir beyan formunda tüm gelirler ve tüm giderler hiçbir istisna,muafiyet,indirim,sübvansiyon,teşvik olmaksızın gösterilecek ve arada müspet bir fark olusa vergiye tabi tutulacaktır.
4-bu sistemin işlememsi gibi bir durum söz konusu değildir.çünkü siz harcama yaptıkça bunun belgesini alıp gelir beyan formuna koymak ve vergi matrahınızı indirmek isteyeceksiniz ve bunun karşılığında muhakkak bir vesika alacaksınız çünkü almak zorunda kalacaksınız.karşı satıcı ise siz belge talep ettiğinizde(zaten kanun gereği vermek zorunda) bu belgeyi vereceğinden onun das gelir beyan formunda bu tutar gelir hanesine yazılacağı için oda bir başkasından bu gelirini azaltmka yani yaptığı giderleri tam olarak göstermek için belge temin etmek durumunda kalacaktır.dolayısı ile sistem otomatik işler hale geçecektir ki herkesim vergi ile tanışıp kayıp ve kaçak önlenecek devlet hazinesi istediği vergi gelirine sahip olacaktır ve devlet sosyal devlet olma görevini daha başarılı bir şekilde yapacaktır.
5-sizin bahsettiğiniz gibi muhasebe mesleği ölmeyecek aksine daha da ivmelenecektir.çünkü mükellef adına(herkes vergi mükelelfi olacağından) bu işlemleri muhasebeciler takip edecek yine biz meslek mensupları bu işlemler için maliyeden almış olduğumuz şifrelerle bu işlemleri yapacağız daha çok müşterimiz olacak ki sayısını telaffuz bile edemiyorum şu an.
cevabınızı bekliyorum.