Gelir Vergisinde Kira Geliri ve Gideri Konusunda

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan adegun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar

Aydın 'da ki Miras malı evimi (Toplam varis sayısı 4) 500 YTL/Ay ücret karşılığı
05.09.2008 tarihi itibarıyla kiraya verdim.

Not:
Varisler olarak diğer 3 dairemizden toplam 2.000 YTL aylık gelirimiz bulunmakta

Ben bu koşullar altında İzmir de bir daire kiraladım. Kira ücreti 550 YTL / ay 'dır.

Bu durumda benim Gelir Vergisi hususunda nasıl hareket etmem gerektiği konusunda
bilgi vermenizi rica ediyorum.

Ynt: Gelir Vergisinde kira geliri ve gideri konusunda bir soru

adegun ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar

Aydın 'da ki Miras malı evimi (Toplam varis sayısı 4) 500 YTL/Ay ücret karşılığı
05.09.2008 tarihi itibarıyla kiraya verdim.

Not:
Varisler olarak diğer 3 dairemizden toplam 2.000 YTL aylık gelirimiz bulunmakta

Ben bu koşullar altında İzmir de bir daire kiraladım. Kira ücreti 550 YTL / ay 'dır.

Bu durumda benim Gelir Vergisi hususunda nasıl hareket etmem gerektiği konusunda
bilgi vermenizi rica ediyorum.

Sevgili formdaş

Varisler kira bedellerini beyan ederlerken her varis vereceği kira beyannamesinde hissesine isabet eden oranı beyan edecek.Size gelince siz beyannamenizi verirken GMSİ beyanınızda iki seçenekten bir tanesini seçeceksiniz yani ya götürü yada gerçek (yanlız bunu ilk kez GMSİ vereceğini düşünerek bunu yazıyorum eğer önceden beynname verdiysen ve yukardakilerden birini seçtiysen 3 yıl bu yöntemden dönemezsin).Eğer götürü seçersen ilgili yıl için istisna ve %25 gider düştükten sonra çıkan rakamın vergisini ödersin.Eğer gerçek gideri seçersen
ödediğin kira ve diğer giderleri düşebilir.ve beyan edersin.Eğer hissene düşen gelir istisnanın altında kalır ve başka yerden kira gelirinde yoksa beyanname vermene gerek yok.

ferhat

Ynt: Gelir Vergisinde Kira Geliri ve Gideri Konusunda

sn ferhat,

sadece bir hataya neden olmamak için bir düzeltme yapmak istiyorum. gerçek usulden götürü gider usulune geçişte bir sınırlama yoktur.
ancak götürü gider usulunu seçen mükellefler 3 değil, 2 yıl geçmeden bu usulden dönemezler.

bu arada sn adegun,
anladığım kadarı ile
500.- x 4 ay = 2.000.- ytl
2000.- x 12 ay = 24.000.- ytl
toplam = 26.000.- ytl

4 varis olduğunuz için hisse başına yıllık 6.500.-ytl düşüyor

götürü gider usulunu seçerseniz 6.500.-ytl gerçek usulu seçerseniz 6.500.-ytl
istisna tutarı 2.400.-ytl istisna 2.400.-ytl
kalan 4.100.-ytl kalan 4.100.-ytl
%25 götürü gider 1.025.-ytl gider (550*12=) 6.600.-ytl
beyan edeceğiniz 3.075.-ytl beyan edeceğiniz -
gelir vergisi 461,25 ytl olacaktır olacaktır

Sayın Kalyon

Önce Düzeltmen için teşekkür ederim evet 3 değil 2 hesaplamaların içinde teşekkür ederim ben dikkat edersen hesap yapmadım.sadece nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verdim.Hatta başka yerden kira gelirin varsa ödeme yoksa devir çıkar diye yazdım yine teşekkürler

ferhat

kalyon ' Alıntı:
...4 varis olduğunuz için hisse başına yıllık 6.500.-ytl düşüyor...
Hisselerin eşit olduğunu nereden anladınız?