fonradar

Gelirlin toplanması

Değerli meslektaşlarım gelirin toplanmasında her gelir unsuru için ayrı ayrımı vergi hesaplayacağız yoksa toplamı için ayrımı hesaplayacağız.eğer toplamı için hesaplanacaksa ücret için 80.000 ve sair gelir unsurları arasındaki 53.000 veya 80.000 i aşma sınırını nasıl tesbit edeceğiz...
örnek vergi matrahı 50.000 tl ücret olup 4000 tl gmsi olan mükellefin vergisi nasıl hesaplanır..istisna götürü gideri indirimi lütfen hesaba katmayın ...onlardan sonraki matrah bu... 50000+4000

Ynt: Gelirlin toplanması

nguroy ' Alıntı:
Merak ettim meslek mensubumu bu arkadaşımız?
Gvk. kanununa göre %35 lik dilim ücret gelirlerinde 80000
sair unsurlarda 53000 tl dir.
eğer birden fazla gelir unsurundan gelir elde edersen ve geliri toplarsan 53000 ini aşarsa vergi dilimi ne olacak...ücret gelirleri gibi %27 mi ...
bunu sormanın neresi garip ki....
insanları küçümsemeniz kendi karakterinizin resmidir..
ağır bir insan şahısla ilgilenmez soruyla ilgilenir.sanal da olsa cemiyet içinde alay etmez küçümsemez...
evet mali müşavirim..
bilmemeyi çalmaktan çırpmaktan 2 müşteri kapmak için 10 takla atmaktan daha şerefli sayan bir meslektaşınızım...daha önce hiç gelir vergisi beyanı vermedim, uzmanlığım maliyet muhasebesi üstünedir...bir arkadaşıma yardım için ödev hazırlıyoruz..
ayın 31 i fazla vaktim yok... buna rağmen yardım ediyorum...

İyi kolay gelsin o zaman. Neden bilmediğiniz şeyi yapmaya çalışıyorsunuz?
Kimseyi küçümsediğim falan yok. Bilmemek elbette ayıp değil. Hayırlı olsun.

nurullahhacilar ' Alıntı:
Değerli meslektaşlarım gelirin toplanmasında her gelir unsuru için ayrı ayrımı vergi hesaplayacağız yoksa toplamı için ayrımı hesaplayacağız.eğer toplamı için hesaplanacaksa ücret için 80.000 ve sair gelir unsurları arasındaki 53.000 veya 80.000 i aşma sınırını nasıl tesbit edeceğiz...
örnek vergi matrahı 50.000 tl ücret olup 4000 tl gmsi olan mükellefin vergisi nasıl hesaplanır..istisna götürü gideri indirimi lütfen hesaba katmayın ...onlardan sonraki matrah bu... 50000+4000

evet herbir gelir için ayrı ayrı hesaplanacaktır. ücret gelirlerinde 2. işverenden alınan ücretin kesintiye tabi tutlmazsa ve de haddi aşması durumunda beyanı gerekir. sorunun biraz kapalı olmakla birlikte anladığımı yazayım. beyanı gereken matrafların toplanır sonra da vergi dilimleri nispetinde vergisi hesap edilir. ücret gelirlerininkini ayrı toplayın. çünkü diğer gelir unsurlarından farklıdır.

GMSİ topladım istisnayı düştüm %25 götürü gideri çıkarttım.kalanını %15 vergilendirdim.
Ücretin bürütlerini aldım 1. işverenden sonraki işverenlerin toplamı 24.000 in üstündeydi.-Bilerek böyle yaptım-
ödediğim sosyal sigortayı düştüm.51.000 tl rakam elde ettim bunu madde 103 e göre vergilendirdim.tevkifatı düştüm.
ücrette ödenecek vergi kalmadı.agi yi mahsuba gerek kalmadı.
(aslında tam vergileme aşamasında %27 %35 karmaşası yaşadım. zira gmsi 53000 sınırında %35 e tabi olmuyordu.ücrette 80000 sınırında.
benim kazancım pek çok unsurdan oluşuyordu fakat beyanı gerekenlerin toplamı 53000 i aşıyordu ve içinde hem gayrimenkul sermaye iradı hem ücret vardı.)
cevabınız için teşekkürler...