740 hesabının kullanılması daha mantıklıdır.
Siz gemi için yapmış olduğunuz tüm giderleri, armatör firmaya yansıtıyorsunuz, ayrıca bir de acentalık ücreti kesiyorsunuz.. eğer sorun acentalık ücretini izlemekse bu önemli değil faturanın tahakkuku yapılırken acentalık komisyonunu ayırabilirsiniz.
Dekont düzenlemek doğru bir uygulama değil, yaptığınız masrafların faturaları gemi adına alınıyorsa dekont edebilirsiniz ancak. Sizin firmanıza kesilen faturayı dekont edemezsiniz, bunu ancak fatura ile yansıtabilirsiniz.
Bir de gemi firmaları belgelerin asıllarını almak istiyorlar. Biz yapılan harcamaların asıllarını gemiye kestiğimiz fatura ile birlikte yolluyoruz.
Sayın meslektaşım size bir sorum olacak bu aldığınız iş avansı olan 100.000$ paranın kur farkı fiktif bir kar yarataçak bu karla ilğili bir düzeltme kaydı varmıdır teşekkürlerÖncelilkle böyle bir site meydana getiren arkadaşlarımızın önünde saygıyla eğilmek isterim. Emekleriniz için teşekkürler. Umarım bana da yardımcı olursunuz. Müşavirliğini yapmış olduğum Gemi Acentası Olan Bir Ltd Şti kullanacağı hesap planı nasıl olmalı onu öğrenmek istiyorum Aslında bu camiamızdaki meslektaşlarımızla yaptığımı görüşmelerde farkıl cevaplar aldığım için benım aklıma yatan hesap planını uyguladım umarım doğrudur. Rusya ile çalışmakta olup rusyada ki armatörden bankamıza liman veya transit geçiş yapacak olan gemileri için ayda 2 defada toplam 100.000 usd göndermekteler. Bu paradan gecen gemilerin feneri,sağlık mkb ödeniyor ve gemiye alınacak boya ve kumanyasını biz 3.firmalardan anlaşıp onlar tarafından gemiye gümrüklü olrak verdirip bunların 1 suret faturalarını şti aldırıyorum ve dosyamda inceleme anında sunmak üzere saklıyorum. şimdi Yurt dışından gelen parayı 349. nl hesapta alacak vereerk tutuyorum. Daha sonra İlgili ayda hangi gemi geçmişse boğazdan veya limandan onun masraflarını belgelemek için 136. hesapta gemi ismi ve sefer numarasını yazıp hesap açıyorum. Bu 136 . nl hesapta toplanan fener,sağlık ve armatörün talimatıyla yapılan o gemi ve seferi için boya ve malzeme harcamaları topluyorum. Bu bedeller için dekont düzenleyip armatörün hesabına borç kaydediyorum. Bu işlemlerim karşılığı olarak da tarifemizde yazılı olan tutar kadar da acentalık faturası kesiyorum. Bunuda 120 nolu hesapta açıyorum ordan ay sonu 349 nolu hesabına devrediyorum. Umarım doğru yapıyorumdur. Bazı meslektaşlarımda yapılan her türlü harcamayı gümrüklü veya gümrüksüz 740 maliyet hesabına atıp karşılığı kadar da gelir faturası kesiyorlarmışama bunun acentelik gelirini sağlık lı bir şekılde vermediğini düşünüyorum ve ayrıca kdv li almış olduğumuz faturayı biz kendimiz gemiye teslim edip fatura kestiğimiz zaman da gümrüksüz veriyoruz ve buda sorun yaratacağını düşünüyorum yardımcı olursanız sevinirim . [email protected] 0 533 544 79 69