Gerçek Değer Üzerinden Beyan Edilmeyen Kiranın Durumu Hk.

Üyelik
14 Eyl 2012
Mesajlar
49
Konum
İstanbul
Merhaba,

Öncelikle tüm üyelerin ve Alomaliye ekibinin yeni yılını tekrar kutlarım.. 2013 herkes için hayırlı olmasını dilerim..

Şimdi arkadaşlar benim şöyle bir sorunum var.
Kardeşimin defterini de tutmaktayım. Gelir vergisi mükellefi ve bilanço usulüne tabi.
İşi gereği home-ofis şeklinde çalışıyor. Yani kiradaki dairesinde hem ev hemde işyeri olarak ikamet etmekte.
Kira net 700.-TL.. fakat ben muhtasar dönemlerinde kira ödemelerini gerçek değeri üzerinden hiç göstermedim. (brüt 125.-TL, stopaj 25.-Tl olarak bildirdim)
Bu durum bende biraz sıkıntı yarattı. Şöyleki mart ayında gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin vereceği beyannamede; sistem otomatikman bu gelir sahibi şahıs adına bu 700.-TL yi görebilir endişesi ile düzeltme versem olur mu? diye düşünüyorum.
Şimdi son dönem muhtasar dönemi içinde olduğumuz için; gerçek değeri üzerinden göstermediğim kiralık dairenin muhtasar beyanname üzerinde; önceki dönem ve şimdiki dönemi üzerinde ne şekilde hareket edeceğim konusunda fikir ve görüşlerinize ihtiyacım var.
 
Bankaya kira bedeli diye 700-TL mi yatırılıyor yoksa 100 TL mi(Ödeme şekli kira diyemi seçiliyor)Aslında husus tartışmalıdır.
Şahsi fikrim kira bedelinin evin metre karesine bölünmesi suretiyle elde edilecek birim fiyatın,evin işyeri olarak kullanılan kısmının metrekaresi ile çarpımı sonucu bulunan tutarın beyan edilmesi gerektiğidir.Bazı meslek mensupları yarı yarıya beyan ediyorlar.
Zaten ikametgah olarak kullandığınız için tamamının işyeri kirası olarak bildirilmesi yanlıştır.Ayrıca yoklama tutanağında ne yazıldığıda önemli açılış yoklamasında. Mutlaka evin hangi kısmının kullanılacağı belirtilmiştir.
 
merhaba,
teşekkür ederim ilginiz ve cevaplarınız için..

Ben yinede stopaj tahakkuk ettirmiştim.. zaten evin bir odasını büro olarak kullanıyor.. bankaya 700.-TL yatıyor..
yoklama fişinde de kira bedeli brüt 125.-TL diye yazdırmıştım.
fakat tereddütüm; ev sahibinin mart ayında vereceği GMSİ beyannamesi artık otomatik olarak devlet kontrolünde doldurulup ekrana yansıdığından; ne şekilde bir sonuç çıkacak onu kestiremiyorum.
 
Aynı zamanda ikametgah olarak kullandığı için tekrar ediyorum tümünü işyeri olarak belirtmesi zaten doğru değil.Evin hangi kısmını iş için kullanıyor.Bu önemli.Yada en kötü kiranın yarısı gösterilirdi işyeri diye.
Yoklamada konut olduğu ve aynı zamanda bir kısımın işyeri olduğu belirtilmişmidir.
Mart ayında ortaya çıkacak olan şudur.Ev sahibi 700-TL üzerinden beyan edecektir.Stopajını ödeyecektir.Eğer 700 tl üzerinden beyan etmezse sistem uyaracaktır.Diyecektirki bankada kira diye 700-tl yatırılmıştır.Herhangi bir soruna neden olmamak için lütfen düzeltin.Gibi bir uyarı veriyor.
Şayet kira yatırılırken kira diye belirtilmişse.
 
sn.metyo hayırlı geceler,

bir kısmı işyeri olarak kullanılan yerlerde stopaj kiranın tamamından yapılır.
 
Sayın aşkınbulduk,
Serbest meslek erbabı için söylediğinize katılıyorum.Zira GVK 68’inci maddesinde, “Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).” hükmü yer almaktadır.Serbest meslek kazancı ile ilgilidir bu.
Ayrıca muhtemelen sizinde dayanağınız olan 128 nolu Gelir vergisi genel tebliğinde de "aynı zamanda hem işyeri hemde ikametgah olarak kulanılan gayrımenkuller için ödenen kiraların tamamı üzerinden stopaj yapılacaktır" demektedir.
Fazla detaylandırmayacağım.Serbest meslek erbabları açısından hem işyeri hemde ikaemetgah olarak kullanılan gayrımenkuller için ödenen kira bedellerinin tamamı gider olarak indirilebilmektedir.
Ama mevzuatta ticari kazanç sahipleri için bu yönde bir düzenleme bulunamamaktadır.GVK’nın 40/1 maddesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi dolayısıyla yapılan giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir denmektedir.
Dolayısıyla ikametgah olarak kullanılan gayrımenkulun iş yeri olarak kullanılması durumunda sadece iş yeri olarak kullanılan kısmına ilişkin ödenen kira bedeli ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili bir giderdir.Dolayısıyla işyeri için kullandığı kısmın stopajını ödemesi gerekir.Aksi halde halde Ticari gider olarak gösteremeyeceği kısmında stopajınıda ödeyecektir bence bu kanuna terstir.
Şahsi düşüncemdir bu yazdıklarım.Sadece beni bağlar arkadaşı bu konuda yönlendirmek istemem.
 
Net olarak soralım.Serbest meslek erbabı açısından aynı zamanda ikametgah olarak kullanılan işyerleri için ödenen kiranın tamamı gider olarak kayedilebilmektedir.Yasal dayanağı var.
Siz ticari kazançlar için stopaj ödenen kiranın tamamı üzerinden kesilir dediğinize göre aynı zamanda kira bedelinin tamamını gider olarak gösteriyorsunuz demektir.Burda yasal dayanağınız var mı?
Yani ticari kazançta hem ikatmetgah hem işyeri olarak kullanılan mesken için ödenen kira bedelinin tamamının indirilebileceği yönünde kanuni bir dayanak var mıdır?
 
Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılmasıhalinde ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı
sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi olacaktır.

rehberden alıntıdır.

 
Sayın aşkınbulduk benim gönderime dikkat edecek olursanız bunun kira rehberinden ziyade 128 nolu GVK genel tebliğinde geçmesinden kaynaklanmaktadır.
Orda belirttiğim görüşler aynen geçerlidir.Takdir okuyanlarındır.
 
Üst