Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Üyelik
3 Şub 2006
Mesajlar
37
Gerçek kişi mükellefiyet tahsisi yapılmış bir mükellef aynı zamanda bir limited şirkete ortak. İki firmada aynı iş ile iştigal etmekte ve şahıs gerçek kişi mükellefiyetini kapatıp limited şirket üzerinden işlemlerini devam ettirmek istiyor. Bu durumda şahıs firmasına ait demirbaş ve malzemenin çıkışını limited şirketene faturalı yapmamız mı yoksa ayni sermaye olarak koymamızmı daha faydalı olur. Sıkıntımız demirbaş ve eldeki malzemenin yüklü miktarda olması ve gereğinden fazla KDV çıkıcak olması. V.U.K.'nu açısından bu işlem nasıl olur, en kolay ve hatasız yönden ne yapmamız gerekir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

öncelikle ortağın şirket sermayesi oranına ve sermayenin ödenip ödenmediğine bakılmalı. Sermayenin değerine bakılmalı eğerki sermaye ödenmişse koyacağı ayni yada nakdi değer sermaye artırımı olacaktır. ayrıca menkul yada gayrimenkul olarak sermaye koyabilse dahi mal veya malzemeyi nasıl sermaye olarak koyacak?
ayrıca şöyle düşünmek gerek bir yerde kdv doğuyor diğer yerde indirim konusu oluyor. değişen bir şey olacağını sanmıyorum. Ben Fatura kesmeyi tercih ederdim.
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Sedat_a dediğiniz doğru zaten iki şirket arası KDV sıkıntısı yok zaten şirket fazlaca kdv ödeyen bir şirket olsa zaten faturalama işlemini yapmak en doğrusu ama ortada demirbaş+mal olarak yaklaşık 500.000 TL + KDV lik bir rakam var ve bunu kestiğim anda 90.000 TL KDV demek ve şirket içinde oldukça yüksek bir devreden rakam olacak ki şahıs işletmesi için çıkacak yükün daha hesabını yapmıyorum. Sermayeye gelince sermayenin %100 ü ödenmiş durumda benim bildiğim ayni sermaye konulması içinde tespit raporu şart ancak raporu tutturmak sorun değil daha sonra çıkabilecek mükellefiyet tesisinin kapatılması ve KDV sıkıntısı benim için asıl sorun.
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Gerçek kişi zaten mükellefiyetini kapattırmadan önce demirbaşların satış faturasını kesmesi gerekir (kendine bile olsa). Bunu yapmadan ne mükellefiyetini kapttırabilir ne de sonradan bunları ayni sermaye olarak ortak olduğu şirkete koyabilir.

Yani bu demirbaşlarla ilgili olarak zaten fatura kesmeden bir işlem yapamazsınız diye düşünüyorum.

İki tane seçenek var bu durumda :

1) Demirbaşları direk şirkete satarsınız. Bu durumda transfer fiyatlandırmasına dikkat etmelisiniz. Ve fatura bedeli yüksek tutarda olacağı için parası bankaya ödenmeli. Demirbaşların satışından sonra gerçek kişi mükellefiyetini kapattırır. Bir de; şirketin bu demirbaşları alacak parası yoksa sermaye artırımı yapmak gerekebilir.

2) Gerçek kişi demirbaşların satış faturasını kendi ismine keser. Sonra şahsının olan bu eşyaları, ortak olduğu şirkete ayni sermaye olarak koyar. Bu durumda şirketin sermaye artışı yapması ve dediğiniz gibi değerlerini resmi olarak tespit ettirmesi gerekir.

1. seçenekte gerçek kişi 90.000 TL'yi şirketten alır vergi dairesine öder (yeteri kadar ind.kdv'si yoksa). Şirket bunu zaman içinde indirilecek kdv olarak değerlendirebilir bu imkanı varsa. 2. seçenekte ise kişi kendi kendine 90.000 TL KDV'yi vergi dairesine öder. Kimse bundan indirilecek kdv olarak faydalanamaz. KDV açısından 1. seçenek daha avantajlı.
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Selam,

Yanılıyorsunuz

Gerçek kişi mükellefiyetinin birinci sınf defter olması kaydıyla; GVK 81. Md. gereğince sermaye olarak limited şirkete koymak dışında herhangi bir yöntem uygulamayınız,

Sermaye olarak konacak işletmenin özsermaye tutarını yeminli mali müşvavir raporuyla tesbit ettireceksiniz, daha sonra şirkette sermaye arttırımı yoluyla bilançoyu tam konsolidasyon yapacaksınız.

Burada herhangi bir fatura kesilmeyecektir. Çünkü ortada bir teslim müessesi yoktur. Dolayısıyla KDV mevzubahis değildir. (KDV Kanunu Madde 17/4-C)

Aynı zamanda devredilen işletmenin aktifinde kayıtlı olan gayrımenkuller için Tapu Harcı, Keza aktifteki taşıtlar için TAV, ödenmez,
Dolayısıyla, hiç bir vergi yükü çıkmada bu işlemei yapmanın yolu Gerçek kişi adına kayıtlı işletmeyi sermaye arttırımı yoluyla ltd ştine devretmek olacaktır.

İşte Böyle Yapılmalı.

Sağlıcakla kalın
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Bu konuda bilgim yoktu. Haklısınız, bu durumda (gerçek kişi bilanço usulünde defter tutuyorsa) devir işleminin hem gelir vergisi hem de KDV açısından vergiden istisna olduğu anlaşılıyor. Ancak bilanço usulünde defter tutmuyorsa yukarıda izah ettiğim geçerlidir.
 
Ynt: Gerçek Kişi Mükellefin Şirketle Birleşmesi

Selam,

Cerrah ' Alıntı:
Bu konuda bilgim yoktu. Haklısınız, bu durumda (gerçek kişi bilanço usulünde defter tutuyorsa) devir işleminin hem gelir vergisi hem de KDV açısından vergiden istisna olduğu anlaşılıyor. Ancak bilanço usulünde defter tutmuyorsa yukarıda izah ettiğim geçerlidir.

Eğer Mükellef ikinci sınıfsa;

Vergi dairesine dilekçe yazılarak birinci sınıf yapılmalı;

Daha snra düzenlenecek açılış bilançosuyla yukarıda anlattığım şekilde yapılmalı;

İkinci sınıf olması sorun teşkil etmez,


Sağlıcakla Kalın,
 
Üst