Geriye Dönük Sigorta

Üyelik
13 Haz 2016
Mesajlar
3
Konum
ankara
Merhabalar ben öğretmenim dersanelerde çalıştım çeşitli zamanlarda ama sigortasız şekilde. şimdi başvurduğum bir yer tecrübe şartı var dolayısıyla bende belgelendiremiyorum.
bir ara 65 yaş emekliliği yüzünden 1 günlük sigorta yapılmıştı. ondan beri yok sigortam. bunu ben geriye dönük yapabilir miyim?
 
Geriye dönük sigortalı gözükebilmeniz için çalıştığınız işyerlerinde sigortanızın yapılması gerekir. Bunu o işv. gönüllü olarak yapmayacağı açık olduğundan sizin çalıştığınızı ispatlamanız gerekir. Bunu da mahkeme yolu ile yapabilirsiniz.
 
Geriye dönük sigortalı gözükebilmeniz için çalıştığınız işyerlerinde sigortanızın yapılması gerekir. Bunu o işv. gönüllü olarak yapmayacağı açık olduğundan sizin çalıştığınızı ispatlamanız gerekir. Bunu da mahkeme yolu ile yapabilirsiniz.

teşekkürler cevap için. ama şurayı açıklayım yaptığımız danışıklı dövüş gibiydi yani dersanenin işte personel sayısına bağlı olarak masrafı felan artacakmış bundan dolayı bu şekilde işi kabul etmek lazımdı ama maaşıda ona göre fazla aldım. o nedenle de bende bunu kabul etmiştim ama sonucu iyi olmadı. bunu ben kendi cebimden karşılayacak olsam. geriye dönük 2 yıl civarı sigorta yaptırabilir miyim? cezası ne kadar olur? yani asgari ücret üzerinden yapılsa ne kadar ödemem gerekir 2 yıl için?
 
Askerlik/doğum borçlanması gibi özel durumlar hariç geçmişe dönük bir şey yapamazsınız. Tabii zaman makinası gibi bir şey icat edip kendinizi geçmişe yollayabilirseniz iş değişir.
 
Ama şöyle yeni eğitim döneminde sözleşme ile başlayacağım o zaman normal sigorta yatacak ama 2013 ten beri sigortasız çalıştım. 2016 eylülde 1 yıllık sözleşme ile başlayacağım. ama tabi geride 3 yıl çalıştım fakat bunun kanıtı olmuyor. ve büyük kurumlar en az 3 yıllık tecrübe istiyor. eğer ben 2 yıllık yapabilirsem buralara ancak başvurabilirim.
peki 2016 eylülde giriş yapılırsa geriye dönük 2 yıl yatırılabilir mi?
 
Geriye dönük primleri sizin yatırma şansınız sıfır.
Çalışmış olduğunuz eski işverenlerinizin yatırması mümkün elbette ama bunu yapması demek işverenin SGK na gidip ben şu şu tarihler arasında şu kişiyi sigortasız, kaçak olarak çalıştırdım, buyrun ödemem gereken sgk primlerinin toplamını hesaplayıp bildirin ödeyeyim, kayıtdışı işçi çalıştırdığım için bana uygulanacak idari para cezalarını da hesaplayıp bildirin seve seve öderim, böylece hayatım kararsın anlamına gelen kendi kendini ihbar etmesi gerekiyor. Bunu da hiç kimse yapmaz.
Ancak bir yolu var, SGK ve eski işvereninize karşı hizmet tesbit davası açıp çalıştığınızı ıspatlamanız durumunda kurum gerekli işlemleri yapıp adınıza ödenmesi gereken primleri tahsil edebilir. O zaman istediğiniz gibi x yıllık tecrübe sahibi olarak görünebilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst