Gider mi Demirbaş mı?

Üyelik
25 Eki 2007
Mesajlar
83
Konum
istanbul
Değerli Üstadlar,

Bir mükellefimiz ülkemizin önde gelen bira firmalarından biri ile anlaşarak birahane tefrişi için anlaşmıştır. Bu anlaşma neticesinde ilgili bira firması mükellefimize toplam 22.000 tl +kdv masa-sandalye-tabure-koltuk-bar-bar üniteleri adı altında çeşitli kalemlerden oluşan bir fatura tanzim etmiştir. Mükellefimizde bu firmaya aynı tutarda hizmet bedeli adı altında fatura düzenlemiş bulunmaktadır. Bira firmasının düzenlemiş olduğu faturada yer alan kalemlerden sadece birinin birim fiyatı 670 tl ( 672 tl) yani 2009 yılı amortisman ayırma sınırını geçmektedir, diğer tüm kalemler birim fiyat olarak 670 tl ' nın altındadır. Araştırdığımız kadarıyla bu faturada yer alan kalemler iktisadi anlamda bir bütünlük arzettikleri için söz konusu faturanın giderleştirilemeyeceğini, demirbaş olarak işleme alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
Size göre bu fatura gider kabul edilebilirmi, yoksa demirbaş olarak mı dikkate alınmalıdır.
Bu konuya ilişkin değerli görüş ve önerilerinizi beklemekteyiz.
Teşekkürler.
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

sayın elifgül hn, birim olarak değil belirttiğiniz gibi iktisadi anlamda bir bütünlük arz edip fatura toplamı olarak 670 tl yi geçiyorsa bence demirbaş olarak işleme alınmalıdır.
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Bu konuda bende araştırma yapmışitım. İktisadi bütünlükten felan bahsediliyor bazen de fatura tutarına bakın deniyor. Örneğin bilgisayar aldım faturada parça parça bir sürü kalem var. illa 670 tl yi geçmesin diye bunları alırken 670 tl yi aşmayacak şekilde onlarca faturamı kestirmek gerekiyor anlamıyorum.

???
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Tam anlamıyla mütemmim cüz kabul edileceğini düşünmüyorum.Bilgisayar olayı ile bu çok farklı bir durum.Bilgisayar parçaları tek tek alınıp birleştiriliyuor ve tek bir bilgisayar ortaya çıkartılıyor.Ama masa sandalye dolap vs gibi şeyler 670 in altında ise giderde yazılabilir.
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

VUK madde 313 deki hadde göre yani; doğrudan gider yazılabilecek demirbaş ve peştemallıklar için tavan olan 670.-TL' nin altında kalan iktisadi kıymet için bu madde hükmüne göre gider doğrudan gider yazmak yerine amortisman yoluyla itfa edilebiliniir mi? yani 300.-TL ye alınan bir iktisadi kıymet için doğrudan gider yazmak yerine ben buna doğrudan amortisman ayırabilir miyim?
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Direk gider yazmak ihtiyaridir yani amort ayırarakta olabilir.
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

anladım sn.Turko yani amortisman yoluylada gider yazılabilinir. Çünkü kooperatiflerde ortaklar adına alınan bir iktisadi kıymetin yarın satıldığı vakit kayıt şekli ve takibi açısından direkt gider yazmak mümkün olmuyor.
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Sayın Stajer

kooperatif kurumlar vergisi mükellefi değilse direk demirbaşa yazmanız size bir zararı olmayacaktır. Kurumlar vergisi mükellefi ise sattğınızda olağan dışı gelir yapabilrsiniz nasıl olsa gidere attığınız yevmiye kaydı mevcut

İyi çalışmalar
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Arkadaşlar, görüşlerini esirgemeyen herkese teşekkürler...
Açıkcası sormuş olduğum konuya ilişkin çözümü, içimize sinen çözümü bulmuş değiliz. Özellikle iktisadi bütünlük açısından söz konusu demirbaşları değerlendirdiğimizde faturada yer alan her şeyin Demirbaş olarak dikkate alınması gerektiği hususu kanımızca ağırlık kazanıyoır. Zira kalem kalem bakıldığında masa, sandalye tabure, bar ve bar üniteleri pub hizmeti vermek üzere tasarlanmış ürünlerden oluşmakta.... Yani biri olmayınca diğerinin işlevi yok... Ama ayrı bir mekanda farklı amaç için ne derece kullanılabilir..

Mükellefin kesmiş olduğu hizmet bedeli faturası direk gelir hanesine yazılıp vergilendirileceğinden oluşacak vergi yükünü azaltmak adına alınan bu malzemelerin direk gider yazılıp yazılmayacağı hususunu araştırmak istedik... geldiğimiz nokta itibarı ile bu malzemeleri ( masa, sandalye, tabure, bar, bar üniteleri v.s) direk giderleştirmek sanki ileride problemler doğuracak gibi duruyor... ama öte yandan mükellef kesmiş olduğu hizmet bedeli faturası nedeni ile kısa vadede bir vergi yükü ile karşı karşıya kalıyor... ne dersiniz sayın meslektaşlar...
 
Ynt: Gider mi Demirbaş mı?

Hiç bir sıkıntı çıkmayacaktır.670 tl nin altında kullanmak için aldığınız sandalye masa vs gibi şeylerin tamamı iktisadi bakımdan birbirlerinden bağımsız kullanılan eşyalar olduğu için gider yazılabilri....
 

Benzer konular

Üst