Gider pusulası hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan o_nur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar kolay gelsin. 2010 yılı için gider pusulası düzenlem sınırı kaç tl? birde işyerim özel tıp merkezi bizde askeri doktor olan ve jandarmada görev yapan fakat yasal olarak bizde yani özelde çalışan iki doktorumuz var, bunlar için her ay gider pusulası düzenliyorum ama hizmetleri süreklilik arz ediyor aslında hizmet süreklilik arz ettiğinde yapılması gereken başka birşey varmış gibi geliyor bana??? ve yine işyerimize esnaf muaflığı olan birinden tıbbi malzeme alacağız ve gider pusulası düzenleyeceğiz, mesela bunun için net 25.000tl düzenleyebilirmiyim??? ve bu malzemeleri ikinci el alacağımız için demirbaş ve amortisman yönünden nasıl bir yol izlemem gerek. sorum biraz uzun oldu ama bilgi verebilecek olanlardan cevap bekliyorum. teşekkürler

Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!

Ynt: Gider pusulası hk.

- Gider pusulası düzenlenmesinde üst sınır yok.

- Süreklilik arz ediyorsa bordroya tabi tutmalısınız.

- VUK hükümlerine ve oranlarına göre amortisman ayırabilirsiniz.

bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. ithalat işlemleri ile ilgili gümrükçülerden gelen dosyalara belirli meblağlarda gider pusulaları kesilmiş bunlardan kesinti de yapıldıktan sonra muhtasar ile ödenmiş. yalnız gider pusulasındaki isimler tamamen uydurma. bu işlemde özü itibariyle yanlışlık mevcut ayrıca stopaj da yapılmaması gerekir diye düşünüyorum???

saygılar;
bil_gin

Sayın bil_gin;
İthalat işlemlerinde faturalandırılamayan giderler malesef oluyor.Bunların başında gemi yanı işçilikler yevmiyeler vs.gelir.Gelir vergisi kanununu 94.maddesine göre gider pusulasında hizmet alımlarımda %10 stopaj kesintisi yapmak zaruri.Bu tür giderleri kayda almanın başka bir yolu varmıdır bende merak ediyorum doğrusu.

metyo ' Alıntı:
Sayın bil_gin;
İthalat işlemlerinde faturalandırılamayan giderler malesef oluyor.Bunların başında gemi yanı işçilikler yevmiyeler vs.gelir.Gelir vergisi kanununu 94.maddesine göre gider pusulasında hizmet alımlarımda %10 stopaj kesintisi yapmak zaruri.Bu tür giderleri kayda almanın başka bir yolu varmıdır bende merak ediyorum doğrusu.
peki sayın metyo dediğiniz gibi burda belgesiz gider mevcut durumu bir şekilde toparlamak lazım. sonuçta işverenin cebinden çıkan ciddi meblağlar oluyor bu tutarlar. peki bu %10 stopaj noktası esnaf muaflığından yararlanan kişilere uygulanmıyor mu sadece? Gelir Vergisi 94.maddesinin hangi fıkrasına giriyor bu durum? Biliyorum bu konu sayfalarca tartışılmış forumda açıp inceledimde büyük bir kısmını yalnız netleştiremedim işin aslı kendimden şüphe eder olsum sonunda :). bu belgesiz giderlere gider pusulası düzenlemenin doğru olmadığı kanaatindeyim. biraz fikir alışverişi fayda sağlayacak gibi...

saygılar;
bil_gin

Sayın bil_gin;
GVK 9.maddede Bu muaflığın, 94 üncü madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur.
Demektedir.

tamam üstadım bende aynı şeyi söylüyorum. esnaf muaflığından yararlanmayan bir kişiye yaptırdığımız hizmet için de stopaj uygulamalı mıyız? yani yoldan geçen birine yaptırdığımız bir boya işi için ödediğimiz meblağdan stopaj yapacak mıyız?
sagyılar;
bil_gin

Bence evet.Nitekim uygulamada çok karşılaştım bahsettiğiniz durumla.

Biz ithalatta belgelendirelemeyen giderler için gider makbuzu kesmiyoruz.Onun yerine müşavirliğin faturasına farkı ilave ettiriyoruz.Tabi bütün vergisel yüklerini üstlenerek.
Ama doğrusu gider pusulası yöntemini düşünmüyor değiliz.Tek sorun süreklilik arzetmesi.

uygulamada bu şekilde olduğuna dair birkaç yerden daha duyum aldım. yalnız vuk 234. madde kafamı kurcalıyor;
Birinci ve (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare) ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle(*) defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:
1. (4369 sayılı Kanunun 82/1-b maddesiyle kaldırılmıştır.)(**)

2. (4369 sayılı Kanunun 82/1-b maddesiyle kaldırılmıştır.)(***)

3. Vergiden muaf esnafa;

Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare) vergiden muaf esnaf(****) tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.
Bu tanıma yoldan geçen biri girmiyor şeklinde anlıyorum ben.

saygılar;
bil_gin

Sayın bil_gin;
Bu durumda vergiden muaf esnaf tanımına kim girmektedir.Ona bakmak lazım.GVK nun 9.maddesinde çok geniş bir şekilde yazıyor.Hatta 7.bendinde derki :1-6 numaralı bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri,danıştayın muvafık mütalası üzerine Maliye Bakanlığınca kabul ve ilan olunan ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.
Bizim konumuzda örneğin gemi yanlarında işçilikler için hamal tutarsınız.GVK 9.madde 2.bendinde hamallar aynen yazılmış.
İyi çalışmalar...

Konumuz ile ilgili belirtmiş olduğunuz son nokta zaten olayı çözümlüyor. Benim verdiğim örnekteki işyeri gerçek anlamda hamal olmayan kişilere gider pusulası kesip bunlar üzerinden stopaj gerçekleştiriyor. Çok derinlere inmeye gerek yok sanırım yinede paylaşımlarınız için teşekkürler.

Selamlar üstadlar,
Bende bu paylaşıma katılmak istiyorum.
Demişsiniz ki, yoldan geçen adamı çağırıp bir iş yaptırsak gider pusulası kesebilirmiyiz. Yoldan geçen adam eğer vergi mükellefi değilse kesebilirsiniz ve süreklilik arz etmemek kaydıyla size mal getiren vergiden muaf kişilerede gider pusulası kesebilirsiniz. Bir arkadaş ta gider pusulasının üst sınırının olmadığını belirtmiş. Gider pusulasının üst sınırı vardır. Bir takvim yılı içinde o yıl için geçerli olan esnaf muaflığı rakamları gider pusulasının üst sınırını oluşturur kanaatindeyim. Tabi gider pusulasını kesen kişiyi bağlayıcı bir durum değil. Ama vergi dairesinin incelemesinde diyelim adam parça parça 80.000.-TL lik gider pusulası kesmiş ve vergi dairesi tarafından tespit edilmiş bu adama sen ne yapıyorsun kardeşim die sorarlar. Benim de gider pusulası ile ilgili kanun maddelerine bakmadan aklımda olanlar bunlar. Paylaşımda bulunmak istedim. Teşekkürler...

sayın champell59 öncelikle teşekkürler paylaşımınız için. yoldan geçen adama :) (güzel bir tanımlama oldu bu) gider pusulası kesmek değil aslında benim kafama takılan, bu gider pusulasında stopaj olup olmadığı.
saygılar;
bil_gin

metyo ' Alıntı:
Sayın bil_gin;
Bu durumda vergiden muaf esnaf tanımına kim girmektedir.Ona bakmak lazım.GVK nun 9.maddesinde çok geniş bir şekilde yazıyor.Hatta 7.bendinde derki :1-6 numaralı bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri,danıştayın muvafık mütalası üzerine Maliye Bakanlığınca kabul ve ilan olunan ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.
Bizim konumuzda örneğin gemi yanlarında işçilikler için hamal tutarsınız.GVK 9.madde 2.bendinde hamallar aynen yazılmış.
İyi çalışmalar...
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 16.11.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938

KONU : Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tevkifat yapılmaması hk.

İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle "diğer kişilerden" satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifat?ının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.
Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifat?ının yapılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a.

sayın metyo bu özelgeyi inceleyebilir misiniz?

Rica ederim sayın bilgin. bende teşekkür ederim.
stopaj tabii ki olur. stopaj o adamın kazandığı gelirin vergisi zaten. bunu onun adına gider pusulası keserek biz ödeyeceğiz.