uyumsoft

Gider Pusulası ile Demirbaş Alımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Konija
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Ynt: Gider pusulası ile demirbaş alımı

kimden aldığına bağlı.(esnaf muaflığı/nihai tüketici) gv kanunu 94.md bak.

Sayın nane'ye aynen katılıyorum. İşlemi detaylı anlatbilirseniz hepberaber kesin sonuca ulaşabiliriz.

demirbaş alışlarında %5 digerlerinde %10 diye biliyorum ben...

ama emin degilimmm

Ynt: Gider Pusulası ile Demirbaş Alımı

Sayın Konija,

Gider pusulası ile temin edilen demirbaşlara ilişkin kesinti yoktur.

acar muhasebe, işyerini kapattığı için kendi üzerine ft ettiği kasayı daha sonra vergi mükellefi olan birinin aldığını,
GMANCE, esnaf muaflığından yararlanan birinin işyerindeki masasını sattığını
düşünün, gv md 94 okuyun ve verdiğiniz cevabı gözden geçirin.

Sayın nane,

Benim için verdiğiniz örnekte, sözkonusu malı satmak maksadıyla yani ticari mal kapsamında alıyorsak haklısınız. Ancak demirbaş olarak kullanmak maksadıyla alıyorsak katılmıyorum. 94. madde mal ve hizmet alımına ilişkin tevkifattan bahsetmektedir.

Basit usulde vergilendirme kapsamına alınan mükellefler ile bu usulde vergilendirilecek mükellefler, 1/1/1999 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu(9) hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.

basit usulue tabi olanlarınönemli kısmı zaten fatura fiş kesmek zorundadır.

Gider pusulası'nı ise vergiden muaf esnaf düzenler. GVK md.9.

Kimdir vergiden muaf esnaf: Köylerde oduncu, kalaycı çerçi, at arabası ile nakliye yapanlar...vs.

Yani gider pusulası kesiceklerin listesi çok sınırlıdır. Büyük şehirde ticaret yapıyorsanız gider pusulasını unutun (nihai tüketiciden iadeler dışında).

Soruyu soran arkadaş demirbaşı vatandaştan almadı ise ya daköylüden at arabası almadı ise her durumda belgesi vardır. Gider pusulası tembelliğine kaçmayın.

Bu yüzden soruu soran kimden ne almış yazarsa cevabı kesinleştiririz.

Sayın butterfly,

Söylediklerinizde haklısınız kanun öyle diyor. Ancak büyükşehirde mükellefiyeti olmayan bir şahıstan oduncu, kalaycı çerçi, at arabası ile nakliye yapmayan birinden bir şey satın aldığımda nasıl belgeleyeceğim. Varmı bunun için bir vesikası

İşte o saydıklarınız dışında ise en azından basit usule tabiidir. Perakende satış fişleri ya da fatura kesmek zorundadırlar (tek istisnası vatandaştan (nihai tüketici) arizi alımlardır).

Sayın butterfly effect,

Kendi söylediklerinizle kendiniz çelişiyorsunuz. Tıpkı bakanlığın verdiği özelgelerde olduğu gibi, kanun gider pusulasını sınırlamış ancak mükkellef olmayanların herhangibir şey tesiminde yeni bir belge tahsis etmemiştir. Gider pusulası bu tip durumlarda kulanılabilecek uygun bir belgedir. Bakanlığın önerileride bu yöndedir.

Bu arada asıl konudan yine kaydık. Toparlarsak fikir ayrılığına düştüğümüz konu bu sözkonusu belge ile demirbaş niteliğine haiz olan bir eşyanın tesliminde stopaja tabi olup olmadığıdır. Benim düşüncem stopaja tabi olmadığıdır. İlgili maddede mal ve hizmetin kastedildiğini ve bu yönde uygulandığı düşüncesindeyim.

arkadaşlar kastettiğim demirbaş alımı işyerini kapatmış birisinden alınan makina vb... yani bir tekstilci kullandığı makinalara ilaveten işyerini kapatmış faturalarını kendi adına kesmiş bir şahıstan aldığı makinalar için düzenlediği gideri pusulasında stopaj kesintisi varmı yokmu.. ben yok diye bir kaç duyum aldım ama sağlam bir kanıt henuz bulmş değilim...2006 ocak ayında stopaj kesintisi kalkmış...öyle diyorlar:)

makinaların sahibi kendi üzerine ft ettiğine ve işyerini kapattığına göre artık nihai tüketici konumundadır. stopaj kesintisi yoktur.

Sorudaki gider pusulasında stopaj yoktur.

Vergi riski vardır.

Kafadan matrah farkı çıkar.

Sorudaki nihai tüketici durumuna dönen şirket sahibi kendine net değer üzerinden karsız fatura kesmiştir. (1.000.-YTL)

Firmaya karlı olarak vergisiz satmıştır. (5.000.-YTL)

Ben de derim ki bu malı maden satıcaktın neden kendine fatura ettin. İşleminiz muvaazalıdır. (4.000.-YTL matrah farkı). Bir de fatura ve gider pusulası tarihleri biribirine yakın ise muvazaa iddiası kuvetlenir.

Sonuçta gider pusulası kullanımı sakat iş. (riski tartınız) İadelerde ise satış fiyatından iade olduğu için kullanımı risksiz.

firmalar elindeki tüm mal varlığını satmadan tüzel kişiliğe son veremezler. butterfly effect diyelimki işlerim kötü gidiyor işyerimi kapatmak istiyorum sizin dediğinize göre makinalara alıcı bulmadan kapatamayacağım. bu ne kadar mantıklı?

nane ye katılıyorum adamın işi bozuk firmayı kapadı ve 1 veya 2 ay sonra elindeki demirbaşlarla ilgili alıcı buldu ve sattı alanda gider pusulasını düzenledi hiçbirşey olmas.ve stopaj kesintiside yoktur.aynı zaman tebliğleri okuyun istisnai durumlarda vardır ona göre hareket edersiniz...ama dediğiniz durumlarda stopaja gerek yoktur.

sayın Arkadaşlar dedikleriniz doğrudur ancak,

Duruma göre değişir. Olayı incelemek lazım.

Adam bir ay içinde firmayı kapadı bitti diyorsunuz. Alacaklarını nasıl kapıyor o zaman onları da mı kendine fatura ediyor.

Tasfiye süreci dedğiniz gibi oldu bitti maşallah değildir ki.

Mesela ben size sorayım o zaman beyin jimnastiği olsun.

Ortağın kendine fatura tarihi 01.01.2007
Gider pusulası tarihi 03.02.2007

Stopaj var mıdır vergi riski nedir?

Vergicilikte her olay kendine münhasırdır.

nane ' Alıntı:
firmalar elindeki tüm mal varlığını satmadan tüzel kişiliğe son veremezler. butterfly effect diyelimki işlerim kötü gidiyor işyerimi kapatmak istiyorum sizin dediğinize göre makinalara alıcı bulmadan kapatamayacağım. bu ne kadar mantıklı?

Tabiki kapatamayacaksınız. Çünkü aktifleri paraya çevirmeden borçları ödeyemeyeceksiniz ki? Ortağa fatura etmek firmaya firmaya borçlarını ödemek için sıcak para sağlayamayacak ki zaten. Fiktif işlem olacak. Türkiye de bu şekilde tsfiyesi devam eden 70.000.-civarında firma vardır zaten.

Bu yüzden işlemin detayı önemli.

Zaten stopaj olmadığı konusunda hem fikiriz ama başlık güzel bir beyin jimnastiğiyle devam etti.

makinaları satmak için keyfi işletme kapatmıyor mükellef.. zorunlu nednelerden kapatıyor. makinalarıda hurdacıya vereceğine faturasını kendi adına kesip elinde tutuyor. burda zaten kdvsini ödemiş oluyor. daha sonra makinayı sattığında karlı dahi olsa alan taraf için zaten direk gider olamayktır bu bu yüzden sakınca doğurması sözkonusu değildir kanımca. artı bir örnek size stopja kesintisi olsa mesela 5000 e sattı 4000 karla bbu sefer ne olacak ? sakatlık yinemi var. zaten %5 stopaj adam %400 kar etmiş.