Gider Pusulası Muhtasar Beyanname

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan asigo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
sayın forum arkadaşları mükellef yazr kasadan dolayı kaynaklanan gider pusulusını muhtasar beyannamede nasıl gösterecek

Ynt: Gider Pusulası Muhtasar Beyanname

arkadaşlar bu konuda yardım edecek yokmu?

Aslında stopaj yok ama siz Gider pusulası üzerinde belirtmişseniz "145" kodu ile beyan edilir.

biz yazar kasa tutarını 200,00 ytl olarak belirledik %5 Gelir vergisi düştük net 190,00 ytl bunuda muhtasar beyannamede belirtmem gerekiyor diye düşünüyorum böyle birşeyle karşılaşmıştım ama unutmuştum cevabınız için teşekkürler

Sayın asigo;

Muhtasar Beyannamede yaza kasa alımınızı :

ödemenin ödemelerin Gelir Vergisi
tür kodu Gayrisafi tutarı Kesintisi Tutarı
------------ --------------- ----------------
145 200,00 10,00

şeklinde bildirmeniz gerekiyor.

iyi çalışmalar dilerim.

merhaba sayın forumdaşlar konuyla ilgili olması açısından soruyorum.

hamaliye bedeliolarak ödediğimiz ücretlerin de aynı kategoride değerleneceğine kanaat getirdim fakat aklıma takılan şöyle birşey var.

hamallara ödediğim tutarları muhtasar beyannamenin arka yüzündeki TABLO-3 kısmında belirtmem gerekiyor mu.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Güvenlik Sistemleri montaj ve satışını yapan bir mükellef var. Montaj için yaptığı anlaşma neticesinde işyeri etrafında kablo döşenmesi için kazı yapılıyor. Kazı işini yapanlar vergi mükellefi olmadığından çalışan bu işçilere gider pusulası kesiliyor

Bu gider Pusulaları muht beyn hangi türkodu ile bildirimde bulunulur.

merhaba sn.NİSANLI,
öncelikle gider pusulası ile işçilere ödeme yapmak yerinde bir uygulama değildir.
Bu işçiler geçici işçi statüsünde olduklarından, GVK 9.maddesinde yazan esnaf muaflığından yararlanan ticaret ve sanat erbabı kişileriyle karıştırılmamalı.
Eğer bu esnaf muaflığından yararlanan kişler bu işleri yapıyorsa ve GV ve KV mükeleflerine bağımlı değillerse gider pusulası bu kişilere imza karşılığı tatbik edilir.

Ancak sizin bahsettiğiniz geçici işçilik. İşçi geçicide olsa, daimi de olsa 4857 sayılı kanununa göre sürekli veya süreksiz iş sözleşmesi kavramında işçi olmak zorunda ve mutlaka SGK hükümlerini uygulanmalı ve sigortalı olmalıydılar.

İrem35 ' Alıntı:
merhaba sn.NİSANLI,
öncelikle gider pusulası ile işçilere ödeme yapmak yerinde bir uygulama değildir.
Bu işçiler geçici işçi statüsünde olduklarından, GVK 9.maddesinde yazan esnaf muaflığından yararlanan ticaret ve sanat erbabı kişileriyle karıştırılmamalı.
Eğer bu esnaf muaflığından yararlanan kişler bu işleri yapıyorsa ve GV ve KV mükeleflerine bağımlı değillerse gider pusulası bu kişilere imza karşılığı tatbik edilir.

Ancak sizin bahsettiğiniz geçici işçilik. İşçi geçicide olsa, daimi de olsa 4857 sayılı kanununa göre sürekli veya süreksiz iş sözleşmesi kavramında işçi olmak zorunda ve mutlaka SGK hükümlerini uygulanmalı ve sigortalı olmalıydılar.

arkadaşlar bu konuda yabancı olduğum için merak ettim ama hammallara verilen gider pusulasıyla, kazı yapan işçilere verilmesi arasında vergisel olarak ne fark var ??? ??? ???

TURKUVAZ ' Alıntı:
arkadaşlar bu konuda yabancı olduğum için merak ettim ama hammallara verilen gider pusulasıyla, kazı yapan işçilere verilmesi arasında vergisel olarak ne fark var ??? ??? ???

GVK.9.maddenin baş tarafı net ve açıktır
ticaret yapan ve sanat icra eden sanat erbabı yani sanatkarlar bu maddedeki işleri yapanlar ve benzer işleri yapan kişiler için bu madde kapsamında vergiden muaf esnaf kavramı olur, işçi ile ticaret ve sanat erbabını bir birine karıştırmamak lazım. Kimlerin bu kapsamda olduğu açık ve net olarak yazılmış.
Bu durum hamal işçisi gibi algılansada bu işleri yapanlar esasında ticaret yapan esnaf veya sanatkar noktasında değerlendirilir ama bir şirket veya şahıs GV mükellefi, kendi işinde ve hamallık işi olmayan bir işte yani kendi işinde geçicide olsa bir kaç gün bile bu işçiyi (hamal) çalıştırırsa bunun esnaf muaflığına girdiğine dairde kanuni bir dayanak yok ve bu işçinin kanuna göre 4857 sayılı kanuna göre veya B.K.nununa göre SGK'lı işçi olması gerekir, farkı buradadır.

Benimkisi sadece hatırlatma ve eğer yazılı görüş yoksa bu işlemler vergisel açıdan 5 yıl ve iş kanunu açısından 5 ve 10 yıllık işlemler var ve esas SGK açısından 10 yıllık zamanaşımı süreside bayağı uzun bir süre ve cezalarıda inanın çok ağır,
tabiki karar uygulayıcılara kalmış.

Bu konuda ki fikrim Gider pusulasını kestiğimiz kişiler eğer ki çalışmalarında devamlılık olacak ise Sigortalı yapmamız düşüncesindeyim

Zaten gider pusulasının sürekli olarak aynı kişiye düzenlenmesi yanlış. Bu noktada sigorta girişi yapılmalı

Arkadaşlar

Normal vatandaştan bilgisayar alırsak gider pusulasında stopaj var mı ?

Esnaf muaflığından faydalananda alırsak % 5 mi ?

c) Diğer mal alımları için % 5,

Esnaf muaflığı belgesini mi sormamız gerekli ?

VUK md.234/3'e göre zati eşyanın alımında gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan bu husus belge düzeni ile alakalı olup, zati eşyayı satanın elde ettiği gelir unsuru ile ilgili değildir. Bu nedenle ortada esnaf muaflığını da ilgilendiren bir durum yok, stopaj yapmayı gerektiren de.

Forumda daha önce koray beyde yazmıştı sanırım.Tekrar etmekte fayda var.Esnaf muaflığı belgesi alma zorunluluğu 4444 sayılı kanunun 14.maddesinin A-1 fıkrası ile yürürlülükten kaldırılmıştır.
Bu zaten ilgili özelgelerde de sık sık dile getirilmektedir.
İyi çalışmalar....