Gider Pusulası Stopaj Oranı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakan03
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hakan03

Katkı Sunan Üye
Merhabalar;2005 yılı gider pusulası stopaj oranı neydi? arkadaşlar teşekkürler

Merhaba hakan,

İşin mahiyeti konusunda bilgi verirsen daha aydınlatıcı cevap alabilirsin.

yada;

FORUMDA REKLAM YAPMAK YASAKTIR (ADMIN)

Kolay gelsin.

gülay merhaba; öncelikle teşekkürler;
işin mahiyeti vergi mükellefi olmayan şahsın şirket adına yapmış olduğu hizmet Örneğin; şahıs vergi mükellefi değil acak şirketin yönetim kısmının boya-badana işini yaptı karşılında şirket olarak bizim gider pusulası düzenlememiz gerekli ancak onun stopaj oranında çelişkim var. tam olak kaç olduğu hakkında bilgin varsa, bekliyorum. teşekkürler

Sayın hakan,

Gider pusulasında stopaj oranı; malda % 5, hizmetlerde % 10 dur. İyi çalışmalar...

merhaba; tuğba çağlayan ilgine teşekkürler iyi çalışmalar
saygılarımla,

Merhaba, stopaj oranları mal alımlarında %5, hizmet alımlarında %10
hurda mal alımlarında %2 dir.

esnaf muaflığından yararlanmayanlarda ne yaptırılırsa yaptırılsın %0

sn.nane,

esnaf muaflığından yararlanmayanlar için gider pusulası kesilebiliyor mu peki??

bunun için fatura yada fatura yerine geçen belge düzenlenmesi gerekmiyor mu???

ayrıca sevgili adminden forum kurallarına uymadığım için özür diliyorum. Bilmeden yaptığım birşeydi.

gülay.

ilgili özelgeler aşagıdadır..

1-Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle “diğer kişilerden” satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifatının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifatının yapılmaması gerekmektedir.

2- 225 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de gider pusulasına ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

Buna göre, şirketiniz tarafından boşaltma işini yaptırdığınız kimselere ödenen hammaliye ücreti için gider pusulası düzenlenmesi ve düzenlenen bu belgenin işi yapana imza ettirilmesi gerekmekte olup, araç sürücüsü adına gider pusulası düzenlenlenmesi mümkun bulunmamaktadır

sayın GÜLAY;
vatandaş a kendisine ait altınlarını kuyumcuya sattı. kuyumcu nasıl bir yasal belge ile alış yapacak :?:

SN. nane,

vatandaş "a" burda vergiden muaf olmuyor mu ? Bu durumda müstahsil belgesi düzenlenemez mi ? Müstahsil belgesi sadece zirai ve hayvansal ürünler için mi düzenlenir? Aşağıda müstahsil belgesi düzenleme koşullarını yazdım. Burda sadece çiftçilerden söz ediliyor. Vatandaş "a" hangi kapsama girer peki ? Ve buna benzer başka bir durum olduğunda hangi belge kullanılmalıdır? Ben de bilmiyorum tam olarak. Soruma soruyla karşılık vermişsiniz. Ama bende bilmediğim için sormuştum.

Müstahsil Makbuzu:

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada müstahsil makbuzu düzenlemek zorundadırlar. Çiftçilerin ve nihai tüketicilerin müstahsil makbuzunu almaları zorunludur.

İlginize teşekkür ediyorum. yanıtınızı bekliyorum.

iyi çalışmalar

gülay.

sayın gülay;

kuyumcu vatandaş a'dan aldığı altın karşılığı gider pusulası düzenler, vatandaş a'ya imzalattıktan sonra birinci nüshasını ona verir.(herhangi bir stopaj söz konusu değildir.)