Gider Pusulası-Stopaj Oranı

  • Konbuyu başlatan SMMMESUT
  • Başlangıç tarihi
S

SMMMESUT

Ziyaretçi
Sivil Savunma Koleji'nin vermiş olduğu yangın eğitimi için ödenecek olan ücrete gid.pusulası kesilecek.Stopaj oranı %22 mi olmalı. (Kolej makbuz kesemiyor.)
 
hizmet olarak değerlendirerek %10 stp kesmeniz gerekir
 
Değerli Arkadaşlar,

Sivil Savunma Koleji "Vergiden Muaf Esnaf" tanımı ile (GVK.Md.9) bağdaştırılamaz.Dolayısı ile Gider pusulası ile %10 Gelir Vergisi Kesintisinden sözedemeyiz.

Tam cevap için Sivil Savunma Koleji'nin kime-kimlere ait olduğunu bilmek ve ona göre Gelir Veya Kurumlar Vergisi mükellefi olup olmayacağını belirledikten sonra Fatura verip vermeyeceğini veremeyecekse ne tür belge ile bu giderin belgelendirileceğini araştırmak gerekir.Ancak her iki haldede stopaj yapılamıyacağı açıktır.Zira GVK.94.maddeye göre "Vergiden Muaf Esnaf" tan yapılan alımlar için düzenlenecek Gider Pusulaları için stopaj yapılması sözkonusudur.
 
Sn. Mesut;

Ücret ödemesi düzenli ve sürekli olarak yapılıyorsa bu gelir elde elde edenler açısından ücret geliridir. Ve ücret olarak vergilendirilmelidir. Bu iş çıraklık kanunu kapsamında ise çıraklık ücreti olarak vergiden muaftır. Damga vergisi kesintisine tabidir.

Geçici bir ödeme ve elde edenler açısından da arızi (geçici) bir kazançsa gider pusulası ile belgelendirilebilir. O zaman da herhangi bir kesinti sözkonusu değildir. Bu geliri elde edenler vergiden muaf esnaf pozisyonunda iseler % 10 kesinti yapılmalıdır.
 

Benzer konular

Üst