Giderler Hk.

kalisper_a

Tanınmış Üye
bir limited şirkette marketten yapılan alışveriş fişi örnğ.cola,meyve sebze çikolata vb... şeyler gider olaraqk yazılabilirmi birde araç şirket adına kayıtlı değilse şirket müdürü adına ise benzin gider olarak yazılabilirmi teşekkürler

Şirkette yapılan yiyecek alışverişleri için fatura isteyin. çünkü iceleme sözkonusu olduğu zaman fişlerdeki ind.kdv ler dikkate almıyorlar. Mantığıda şudur: fiş alışverişlerinde şirketin ismi olamıyacağı için şirkete masraf yapıldığı ne malum.
Benzin faturalarını gider işleyebilmeniz için de mutlaka araç şirkete kayıtlı olmalıdır. Ancak şunuda yapabilirsiniz.aracı şirkete kiralarsınız ama diğer taraftanda şirket müdürü gelir vergisi ödemek durumunda olur.

Merhaba.. Sayın kalisper_a, marketten aldığınız fişleri gider olarak gösterebilirsiniz. Fakat araç masraflarını giderleştirebilmeniz için aracın şirketin aktifinde kayıtlı olması gerekir. Aracın devrini yapmak yerine, aracın şirket işlerinde kullanıldığına dair bir dilekçe yazarak vergi dairesine bildirimde bulunabilirsiniz. Fakat bu durumda da şirket müdürünün sorumlu sıfatıyla kdv beyan etmesi gerekir. İyi çalışmalar...

Bir dilekçe yazarak aracı şirkette kullanamazsınız. Eğer araç şirket aktifinde kayıtlı değilse, rayiç bedel üzerinden kiraz sözleşmesi yaparak , %22 gv stopajı, ve 2 nolu kdv beyannamesi düzenleyerek kdv stopajı yapmanız gerekmektedir.
Bu konu forumda defalarca tartışılmıştır arama motorunu kullanmanızı öneririm.

Say?n nguroy, arac? vergi dairesine bildirmek i?in dedi?iniz gibi rayi? bedel ?zerinden kira s?zle?mesi yapmaya gerek yok. Sadece bir dilek?e yaz?p bu dilek?ede kira bedelini bildirmek yeterli oluyor. Ara? ticariyse zaten gerekli g?r?ld??? durumda vergi dairesince yoklamaya sevk ediliyor. ?yi ?al??malar...

Say?n nguroy, arac? vergi dairesine bildirmek i?in dedi?iniz gibi rayi? bedel ?zerinden kira s?zle?mesi yapmaya gerek yok. Sadece bir dilek?e yaz?p bu dilek?ede kira bedelini bildirmek yeterli oluyor. Ara? ticariyse zaten gerekli g?r?ld??? durumda vergi dairesince yoklamaya sevk ediliyor. ?yi ?al??malar...

Sayın nguroy, aracı vergi dairesine bildirmek için dediğiniz gibi rayiç bedel üzerinden kira sözleşmesi yapmaya gerek yok. Sadece bir dilekçe yazıp bu dilekçede kira bedelini bildirmek yeterli oluyor. Araç ticariyse zaten gerekli görüldüğü durumda vergi dairesince yoklamaya sevk ediliyor. İyi çalışmalar..

Kira sözleşmesi sözel olarak da yapılabilir. Ancak burda önemli konu gelir vergisi ve kdv stopajı yapılmasıdır. Araç kiralama işlemi gayrimenkul sermaye iradıdır. Bu nedenle rayiç bedelle kiralama sözleşmesi yapılmalı, ayrıca kdv den istisna olmadığı için 2 nolu kdv beyannamesi düzenlenmelidir.
Vergi dairesine ben araç kiralaması yaptım diye dilekçe yazarak bilgi vermeye gerek yoktur. Gayrimenkul kirlaması yapıldığı zaman bilgi veriyormuyuz?

Sayın nguroy, araç kiralaması yaptığınızda vergi dairesine kirayı ve kiralama tarihini bildirir bilgi mahiyetinde bir dilekçe vermek gerekiyor. Bu dilekçeye istinaden de gelir stopaj ve 2 nolu kdv beyannamesi düzenleniyor. Aksi takdirde ileride olabiliecek bir inceleme sırasında araç şirket aktifine kayıtlı olmadığından ve vergi dairesindeki dosyada bununla ilgili herhangi bir bilgi olmadığından, aracın binekmi yoksa ticarimi olup olmadığı bilinmediğinden dolayı araç yoklamaya sevk ediliyor ve ufak çaplı sorun yaşayabiliyorsunuz...

İşte kiralama işlemini yazılı yaparsanız bunun vergi dairesine bildirilmesine gerek kalmaz.
Şirketimiz işin gereği devamlı olarak araç kiralaması yapmaktadır. Ayda 10-15 kadar.Bununla ilgili olarak eğer kiralayan tacir ise fatura keser ve sorun olmaz, tacir değilse fatura kesemiyorsa o zaman sözleşme yapılır ve kdv ve gelir vergisi stopajı yapılır.
Bazen günübirlik bile kiralama yapılabilmektedir. Bunların vergi dairesine bildirilmesi gerektiğine dair bir mevzuat varsa lütfen bizimle forumda paylaşırsanız, makbule geçer.

Sayın meslekdaşım, her konuda bir mevzuat olmasını bekleyemezsiniz madem bir mevzuat arıyorsunuz sizin yaptığınız her işlemin mevzuatı olmalı öyle değilmi? Uygulamalardan bahsediyoruz kanunlardan değil. Yapmamız gereken her işlemin tek tek mevzuatta yeri olsaydı böyle forum sitelerine felanda ihtiyacımız olmazdı. Biz burada bilgi alış verişi yapmaya çalışıyoruz. Kolay gelsin...

Sn çağlayan
Evet bizim yaptığımız her işlemin bir yasal dayanağı mevcuttur. Aksi söz konusu bile olamaz.
Zaten bir meslek mensubunun yasal dayanağı olmayan bir işlem yapabileceğini aklıma bile getiremem.

Sayın nguroy mesajımı dikkatli okursanız demek istediğimi yanlış anladığınızı farkedersiniz. Ben atmasyon işlem yapıldığını ima etmeye çalışmıyorum. Tabiki yasal dayanak mevcut fakat uygulama bazında değil. Siz yada ben yaptığımız her işlemi farklı yollardan yapabiliyoruz çoğunlukla fakat aynı kapıya çıkıyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın bunu gözden kaçırmayalım lütfen...

ne deyim ne güzel dalmış gidiyordum, ne güzel paslaşıyordunuz, niye kestinizki :)
neyse şaka bir yana, benim düşüncem, vergi dairesine bilgi verilmesi yönündedir, verilmesi gerekir yada gerekmez, kanunlar yazmıştır yada yazmamıştır, eğer kanunlarda açıkça araç kiralamada vergi dairesine bildirmeyiniz demiyorsaki, demiyor ozaman bildirmeninde kanunlara ters bir tarafı yok. hepsi bir dilekçe veririm kafam rahat olur. hayırlı günler dilerim.

furkan6602' Alıntı:
eğer kanunlarda açıkça araç kiralamada vergi dairesine bildirmeyiniz demiyorsaki, demiyor ozaman bildirmeninde kanunlara ters bir tarafı yok. hepsi bir dilekçe veririm kafam rahat olur. hayırlı günler dilerim.

Sevgili Arkadaşım

Kanunlarda yazılmayanlara göre değil yazılanlara göre uygulama yapmalıyız diye düşünüyorum.

Kanunlardada araç kiralama işlerinde bildirim mecburiyeti yok

Yani bildirin demiyorlar.

O halde bildirin demiyorlarsa bildirmeyeceğiz.

Yani sizin ifadenizin tersi gibi düşüneceğiz.

Ha bildirsek ne olur? sakıncalımı?

Hayır hiç bir sakıncası yok.

Ama gereğide yok.

.

Benim 35 yılı aşan iş deneyimine göre aynen sn . Nakula'nın dediği gibi davranmanın en rasyonel yol olduğuna ikna oldum.
Asla ve asla istenmeyen şeyi kendiliğinden bildirmeyeceksin. Her türlü devlet dairesi için bu geçerli. Mevzuat bildir diyorsa da gayet tabii hemen bildireceksin :P
Sorarsa bütün açıklığı ile cevaplarsın. :( Hiç bir şeyi sakla demiyorum.

sayın nakula demişki

'Ha bildirsek ne olur? sakıncalımı?

Hayır hiç bir sakıncası yok.

Ama gereğide yok.'

furkan6602 demişki

eğer kanunlarda açıkça araç kiralamada vergi dairesine bildirmeyiniz demiyorsaki, demiyor ozaman bildirmeninde kanunlara ters bir tarafı yok. hepsi bir dilekçe veririm kafam rahat olur. hayırlı günler dilerim.

sanırım arasındaki terk fark, sayın nakulanın dediği ama gereği yok cümlesi yoksa kalanın hepsi aynı, eğer sizin dediğniz mantıkla yürüyorsa işler yani kanunda yazılanlar yapılıyor ek uygulama olmuyorsa, vergi dairesinin zaten bu dilekçeleri almaması gerekirdi. aldığığa göre, kanunların haricindede yapılan uygulamalar var demektir. ve herşeyi kanunlardan beklemekte bu devirde çok saçmadır. insanlar işlemleri kolaylaştırcı şeyleri kanunun bunu yap demesini beklemeden. kanuna bakmalı bu işini kolaylaştıran olay suç değilse yani kanun yapma demiyorsa yapmalıdır.

Sayın furkan6602

Sizin

''kanuna bakmalı bu işini kolaylaştıran olay suç değilse yani kanun yapma demiyorsa yapmalıdır.''

diye belirtiğiniz gibi işiniz kolaylaşıyorsa tabiiki yapın suç değil dilekçenizi verin.

Hangi sektörde çalıştığınızı bilmiyorum ama size kısaca araç taşımacılık işlerinden bahsetmek istiyorum.

Otobüs,minibüs veya binek araç kiralama işi yapan firmalar bazen günde yüzlerce değişik müşteriye araç kiralıyorlar.

Bu kiralamalarıda değişik saatlerde yapmaktadırlar.

Size göre bu firmalar bu kiralamaları bildiriyorlarmı?

bunları bildirmek zorunda kalırlarsa bir veya birkaç personeli vergi dairesi içerisinde çalıştırmak zorunda kalacağından herhalde vergi dairesinde şube açmalarıda gerekecek..!!

Sayın Arkadaşım mecbur olmadığımız halde dilekçe vererek sizce işimiz kolaylaştı mı?

Benimki kolaylaşmıyor.

Sizinki kolaylaşıyorsa vermeye devam edebilirsiniz.

.

konunun uzamaması için bu son yazışım, siz ne yazarsanız yazın :)
haklısınız işi araç kiralamak olan bir işyerinin, ben şu aracı 2 saatliğine, 2 günlüğüne, yada 1 aylığına kiraladım diye bildirmesi saçma olur, zaten genelde kiralama zamanında kira süreside belli olmadığı için, önce kiraladım demesi sonrada araç gelince kiralama bitti demesi gerekmez. taksicilerinde, ben şu müşteriyi şuraya götürecem deyip götürüp geldiği zamanda götürüp geldim demesi gerekmez. ilk soru sorulduğunda aracın böyle bir yerden kiralandığından bahsetmiyor, hem böyle bir yerdende genelde uzun süreli araç kiralamak pek akıl işi değildir. yani oralardan araç kiralayanlar genelde gezi amaçlı ve kısa süreli araç kiralama yapmaktadırlar. yani ticari amaçla pek araç kiralama olmaz. özelliklede süreklilik arzedecekse. burda bir aracın uzun vadeli olarak işletmede kullanılmasından bahsediyoruz. o yüzden bilgi vermede problem olacağınıda sanmıyorum. bu arada ben böyle konulardada bilgi veriyorum vergi dairesine ve ayda en fazla gittiğimde vergi dairesine iki kere gidiyorum, gittiğimdede işim en fazla beş dakikada bitmiş oluyor, yani bir dilekçeninde işleri zorlaştırdığını söylemek biraz mantıksız olur. hemde vergi dairesindeki abilerimizin, ablalarımızın, arkadaşlarımızın hatrını almış oluruz. dilekçede olmasa vergi dairesine nasıl gidecez değilmi.
bu arada istemeden sürçü lisan etmişsek affola, hakkınızı helal edin.