Giderlerin İadesi

öncelikle özür diliyorum
ve sorumu tekrarlıyorum

imalat firmasıyız ve pazarlamayıda kendimiz yapıyoruz. İşletmemizde kullandığımız araç için lastik aldık ve amortisman sınırlarını aşmadığı için direk gider hesaplarına attık. 2007 yılında lastiği geri iade ettik ve iade faturası kestik bu giderle ilgili iade faturasını hangi hesaba işleyebilirim.
ve sormak istediğim bir konuda sınırları aşmayan demirbaşların kaydı ; yapmış olduğum kayıt aşağıdaki gibidir.

255
100

730
257

sınırları aşmamış olsa dahi işletme değerlerinde görünmesi gerekmezmi ?
ilginiz için teşekkürler

Ynt: GİDERLERİN İADESİ

demirbaş sınırı altında olup direk gider yazabileceğiniz alımlar için 255 ve 257 kullanılmaz. direk ilgili gider hesabına yazılır. 255 kayıt yaparsanız amort % göre amortisman ayırabilirsiniz.
önceki dönem alışı bu dönem iade etti iseniz 602 veya 679 hs kullanabilirsiniz.

Ynt: GİDERLERİN İADESİ

649 olmaz. 64x Diğer Faaliyetlerden...

Ynt: Giderlerin İadesi

Yukarıda yazıldığı gibi demirbaş sınırını aşmayan alım direk masrafa yazılır, 255 ve 257 kullanılmaz.

Bu iade için karşı firmaya fatura kestiyseniz yapacağınız muhasebe kaydı ise:

320 borç

391 alacak
679 alacak

şeklinde olmalıdır.

bu gıbı durumlarda 602 hs kullanıldığı zaman vergı daıresı kdv beyanının 44. satırı ıle gelır tablosu uyusmuyor dıye 602 hs nın açıklaması ısteye bılıyor.
onun 679 hs kullanmanızı tavsıye ederım

Değerli arkadaşlar

Demirbaş sınırını aşmayan bedelin direkt gider hesabına yazılması şart değil, bu isteğe bağlıdır. Sınırın altında da olsa demirbaş hesaplarına yazılabilir.

Bu durumda Sn. Aydaş'ın demirbaş kaydında herhangi bir yanlışlık yok.

sayın üstadlarım benim önemle kesinleştirmek istediğim demirbaş kaydı yapıp

sonrasında ilgili demirbaşı %100 'ü ile amortisman gideri olarak yazabilirmiyim.

yani : 255 1o ytl borç
100 10 ytl alacak

730 ilgili demirbaş 10 ytl
257 ilgili demirbaş 10 ytl

merhaba
257 hesabı
Bir sabit kıymetin amortismana mevzu edilebilmesi için işletmede bir yıldan fazla kullanılması ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması gerekir. Buradaki kullanılma tabiri fiilen kullanılmış olmayı değil, bundan birden fazla yıl yararlanmayı ifade eder. Amortisman ayırabilmek için, ilgili duran varlığın kullanıma hazır hale gelmiş olması gerekir.

Onursal Taştan'a katılıyorum.

Maddi duran varlık satış kaydı mantığıyla kayıt yapınız.

Gider yazdığınız amortismanı gelir yazarak iade kaydını yapacaksınız.

ama

bu mdv'yi yenileyecekseniz eğer gelir yazdığınız tutarı yenileme fonuna da atabilirsiniz.