Grup Firmada Zam Adaletsizliği Hk.

Üyelik
20 Kas 2016
Mesajlar
39
Konum
Mugla
Merhaba...
Binlerce calisani olan gurup firmanin calisanlariyiz. Gorevlerimiz resmi kurumlardan ihaleyle alinan islerin saglikli yurutulebilmesi acisindan sartnameler disinda yer alarak takibi bakim onarim vs idi. Taseron kadro khk nin cikmasiyla birlikte firma gurubu bunyesindeki diger firmalarinda zam uygularken bizlere zam yapilmayacagi islerin khk nedeniyle bitecegini dolayisi ile nisanda isimize son verilecegini soylediler. Yaklasik 200 civari calisan zam alamazken bine hakin diger firmada calisanlara zam yapacaklar. Yasal haklarimiz nedir.Neler yapabiliriz?
 
Son düzenleme:
Düşüncem;
a.zam noktasında grup şirketleri farklılık arzeder,zira bunlar grup kuruluşuda olsa her biri birer bağımsız tüzel kişiliktir dolayısıyla kendi kararlarını kendi yönetim organlarında kendileri alırlar.
b.zam yani ücret artışı olabilmesi için,
1.Ferdi iş sözleşmelerinizde
2.veya toplu iş sözleşmesinde hüküm bulunması
3.yahut yazılı olmasa da işyeri uygulaması olarak önceden belirli dönemlerde( örneğin her yıl başında)öteden beridir zam yapılıyor/ yapılmış olması gerekir,
4.aksi takdirde yani 1.2.3 cü şıklar sözkonusu değilse zam konusunda bir hak doğmaz.
c.şayet yukarıdaki bu 3 şık kapsamında bir durum var ise kamuya geçecek olsanızda işveren zam yapmak zorunda,nasıl olsa ayrılacaklar veya kamuya geçecekler diye zam yani ücret artışından kaçınamaz,zira ortada işvereni bağlayan yani çalışma koşulu haline gelmiş olan bir durum var.
d.4 cü şıkta belirttiğim durum sözkonusu ise bu defa zam yani ücret artışı sözkonusu olmaz,dolayısıyla bu noktada talepte bulunsanız dahi uygun görülmez,görülmemesi de hukukidir.
 
sayin seref aydemir...
oncelikle bir kac yanlis anlasilmayi duzeltmek istiyorum birazdaha detay da verecegim...
1. yazili is sozlesmemiz yok
2. ortalama 10 sene civari calisanlariz.khk dogrultusunda kadro almamiz malesef soz konusu degil
3. isveren art niyetli nihayetinde khk dogrultusunda is kolu daralacagindan bahsederek cok sayida cikis yapacaklarini soyluyorlar zam yapmayarak kidem yukunu hafifletmeye calisiyorlar.
bu mafdeler dogrultusunda biraz daha acarsaniz seviriz.
 
1.sözleşme olsaydı ve bu sözleşmede örneğin her yılzam yapılacağına dair bir ibare yazılmış olsa idi işveren zam yapmak zorunda idi sözleşme olmasa da önceden yani öteden beridir her yıl (örneğin her yıl başında .....oranında)zam yapılmış ise işveren belirli ölçüde(kısmende olsa)yine zam yapmak zorunda.
2.Olabilir
3.anlatımlarınıza göre doğrudan işveren art niyetli diyemeyiz,daralma noktası ise işletmeseler bir durumdur,bu duruma bağlı olarak çıkış da gündeme gelebilir,bu durumlar hukuken zam yapmamayı gerektirmez,bu noktada önemli olan bu
iletimde ki 1 ci şıktır,eğer her yıl zam yapılmış ise çalışma koşulu haline geldiği için bu yıl da zam yapılmalı,
düşüncesindeyim.
 
Üst