GSS Priminin 30 Güne Tamamlanması Meselesinde 2 Özel Durum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ercan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ercan

Katkı Sunan Üye
part-time çalışanlar dışında örneğin puantaj kayıtları ile her ay farklı gün sayısı ile bildirilen işçiler de GSS primlerini 30 güne tamamlayacak mı?
bir de emekli olup SGDP ödeyerek part-time çalışanlar yada emekli olup puantaj kayıtlarına göre eksik gün bildirilenler de GSS primini 30 güne tamamlayacak mı?

Ynt: GSS Priminin 30 Güne Tamamlanması Meselesinde 2 Özel Durum

Arkadaşlar bilen varsa lütfen cevap yazsın ben cevabını bulamadım.

dün resul kurt seminerinde bu konu konuşuldu.Part time ve çağrı usulüne göre çalışanlar dışındaki eksik günlere şimdilik gss zorunluluğu yok.

SGK dan aylık ve gelir alan kişiler herhangi bir prim ödemeden gss li sayılmışlar.Fakat bunlar SGDP li olarak çalışırlarsa adına işveren tarafından GSS ödenecek. Part time çalışırlarsa şahsi yorumum zaten gss li sayıldıkları için prim ödemelerine gerek yok.

Teşekkür ederim. Uygulamada bir süre problemler yaşanacak gibi görünüyor.

balance ' Alıntı:
dün resul kurt seminerinde bu konu konuşuldu.Part time ve çağrı usulüne göre çalışanlar dışındaki eksik günlere şimdilik gss zorunluluğu yok.

bende seminerdeydim jet hızı ile anlattı soru cevp bölümü ise 10 dk sürdü. yani memnun degilim.

kaynakçı ' Alıntı:
balance ' Alıntı:

bende seminerdeydim jet hızı ile anlattı soru cevp bölümü ise 10 dk sürdü. yani memnun degilim.

çok haklısın ayrıca seminer planlanan süreden 1.5 saat önce bitti sanıyorum.Ama yine de faydalı olmadı diyemem.

emekli olan ve sgdp tabi çalışanların zaten gss primi ödemesine gerek yok.olar için eskiden olan %30 luk kesintiye ilave olarak işyeri tehlike sınıfına göre belirlenmek koşlu ile %1 ila %6,5 arasında kısa vadeli sigorta kolları primi ödenir.Yani %31 ile %36.5 arası prim kesilir.Bunun%7.5 i (SGDP ) sigortalı geri kalanı işverence ödenir.

Sayın N BAYO

''İSMMMO mevzuat serisi 7 den aynen aktarıyorum ilgili kısmı (sayfa 138)

a-Emeklilerin Özel Durumu

Sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir ve aylık alan kişilerden sayılarak GSS primi ödemeyen kişiler, aynı zamanda diğer bentler gereği de genel sağlık sigortalısı sayılırlarsa bu kez diğer sıfatı nedeniyle GSS primi alınarak sigortalı sayılır. Mesela , SGDP ile çalışırsa adına işverenince GSS primi ödenir. ''
Yukarıdaki kısmı aynen aktardım.Bu durumda benim gözden kaçırdığım bir husus mu var ?

Sevgili Balance

Yeni kanunla birlikte her gün yeni birşeyler öğreniyor, yoruma açık konularda fikirlerimizi paylaşarak doğruyu bulmaya gayret ediyoruz.Ben iki mesaj önce yazdıklarımın doğru olduğu kanaatindeyim.Yanılıyor da olabilirim ama şöyle ki GSS primi kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için hesaplanan prime esas kazancın %12,5 idir.Bu primin %5 işi işçi %7,5 ide İşveren hissesidir.SGDP ye tabi olanlar için ise prime esas kazanç üzerinden 81 inci md 1 inci fıkrasına göre %30 eklenmesi ile bulunur.SGDP tabi olanlar için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %1-%6,5 arasında değişiklik gösterecektir.Bu 1-6,5 arası prim işverence ödenecektir.

Birde bu uygulamadan başka 5510 sayılı kanuna göre 4-a stastüsünde sigortalı olanlar 4857 sayılı kanunun 13-14 md ne göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalıştırılanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorundadırlar.12 gün bir işte çalışan kişinin 12 günlük primi işverence ödenecektir.Kalan 18 günü kişi kendisi ödeyerek GSS pirimini 30 a tamamlayacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.Farklı görüş ve düşünceniz var ise paylaşmanızı beklerim.Kolay gelsin.

Merhaba ;

Bence hiç aramamışsınız.

26.Kasım da üye olduğunuz bu forumda aramış olsaydınız sorunuza yanıt bulurdunuz hatta büyük harf kullanılmayacağını da kesinlikle okurdunuz.

Sayın moderatör benim uyarı anlamındaki yazım boşta kaldı. Rica etsem bunu da siler misiniz ? :)