fonradar

Gümrük Beyannamesine İstinaden Gider Yazılabilir mi?

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
Yurt dışından ithalat yapan bir firmaya ait gümrük beyannamesinde cif bedel yaklaşık 80.000 ytl, bunun yaklaşık 20.000 ytl si uçak ile nakliye bedelidir. Nakliye bedelinin faturası temin edilememiş olup, gümrük beyannamesine istinaden gider/maliyet yazılabilir mi? Teşekkürler...
 
Sayın ercan,

Mal FOB gönderilse bile, Gümrük beyannamesindeki CIF değer KDV'nin hesaplanaması için kullanılmaktadır.

İthal ettiğiniz mal FOB gelmiş, taşımayı siz yaptırmışsanız navlunu da siz ödemişsiniz demektir.

Bu nedenle, nakliyatçı firmadan navlun faturasını temin etmeniz gerekmektedir. Zaten nakliyatçı firmaya da ödeme yapmış yada yapacaksınız. O zaman C/H'ı nasıl kapatabilisiniz.

Saygılar.
 
İthalat işleminde karşı tarafa ödemiş olduğunuz Navlun ücreti malın maliyeti ile alakalı olduğundan 159 hesapta ister mal bedeli ister navlun gideri yazın , oluşan tüm giderleri Tic.Mallar hesabına atacağınızdan maliyet açısından sonuç değişmeyecektir.

Ancak Salt gümrük beyannamesinde navlun ücreti olarak bildirilen tutara istinaden malın %25 gibi büyüklükte bir maliyet unsurunu eklemeniz bana pek mantıklı gelmiyor. Malın Invoıce'nun dışında Navlun'a ilişkin faturayı bir şekilde tedarik edebilirsiniz / etmelisiniz -ki bu uçak kargolarda çok daha kolaydır - diye düşünüyorum.

Not : İthalat Beyannamelerinde Navlun tutarını Gümrükçüler çoğu zaman belli bir yüzde ile ortalama olarak Matraha eklemektedirler..

Kolay gelsin..
 
Sn. Ercan Merhaba,

Yurtdışından ithal ettiğiniz söz konusu mal için anlaşmanız nedir? FOB mu
CIF mi? Eğer anlaşmanız CIF ise (Cost, Insurance and Freight) zaten ihracatçı firma size mal bedeli, sigorta ve navlunu içerecek şekilde fatura kesecektir. Bu konuyu aydınlatırsak çözüme daha kolay ulaşırız.
 
Sayın Demirkale nin dediği gibi,

ithalatınız eğer CIF ise;
İthal fatura zaten CIF değerini içerecek şekilde kesilmiştir. Bu durumda navlun faturasından bahsedilemez.

İthalatınız eğer FOB ise,
Bu durumda ithal fatura navlunu içermez. Ayrıca bir navlun faturası var demektir. Bu durumda navlun faturası olmadan navluna ilişkin harcama tutarını maliyete ekleyemezsiniz.
 
İthalat anlaşması fob teslim. Anladığım kadarıyla gümrük beyannamesi fatura yerine geçebilen bir vesika değil. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Üst