gümrük verigisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fkarasu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,
Sizler için belki çok kolay ama benim için zor bir sorunun yanıtını rica ediyorum; tüm araştırmalarıma rağmen ulaşamadım...
yurtdışı internet sitelerinden alış veriş yaptığımda
nasıl bir vergi ile karşılaşırım ?

örnek gerekirse dijital fotoğraf makinası

teşekkürlerr..

Merhaba,
Hiç uygulamadım ama, 4458 sayılı Gümrük Kanunu posta ile gelen koli ve eşyalar için aşağıdaki hükümleri içermektedir;
Kod:
            Posta Gümrük İşlemleri

Madde 173 - 1. Posta yoluyla Türkiye Gümrük Bölgesine gelen, Türkiye’den gönderilen veya Türkiye’ye iade edilen eşya, posta çantaları ve koliler gümrük idaresinin denetimine ve muayenesine tabidir.

İçinde eşya bulunmadığı anlaşılan mektuplar bu hükmün dışındadır.

2. Türkiye Gümrük Bölgesine gelen bütün posta çantaları ve koliler ilk giriş kapısından itibaren gümrük gözetimi altında posta idarelerine sevk edilir ve buralarda gümrük muayenesine tabi tutulur.
..........
..........
          Madde 175 - 1. Posta yoluyla Türkiye Gümrük Bölgesine gelen veya Türkiye’den gönderilecek olan ticari mahiyetteki eşya, 58 ila 71 inci madde hükümleri uyarınca gümrük idarelerine beyan edilir.

2. Ticari mahiyette olmayan eşyanın gümrük idaresine sunulması sırasında, ibraz edilen uluslararası kabul görmüş belgeler beyanname hükmünde olup, ayrıca beyanname aranmaz.

Buna göre zaten Posta İdaresine gelen koliler için Gümrük İşlemi yapılmaktadır ve (Eğer gümrük vergisi hesaplanan ülkelerden ise) Gümrük Vergisinin kontrol esnasında hesaplanması gerekir diye düşünüyorum.

Kod:
            Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna

Madde 167 - Aşağıda sayılan hallerde, serbest dolaşıma sokulacak eşya gümrük vergilerinden muaftır: 

1. Cumhurbaşkanının zat ve ikametgahı için gelen eşya,
.........
.........
             4. Değeri 100 EURO'yu geçmeyen eşya,
             5. Gerçek kişiler tarafından ithal edilen kullanılmış şahsi eşyadan;
.........
.........
             6. Gerçek kişilerce ithal edilen diğer eşyadan; 
             a) Değeri 300 EURO'yu geçmemek üzere gerçek bir kişiden diğerine gönderilen veya yolcular tarafından ithal edilen hediyelik eşya, 
.........
.........
Yukarıdaki şartlara uyman halinde gümrük vergisi mükellefiyeti olmayacaktır. Aksi takdirde gelen kolinin gümrük vergisini ödemeden posta idaresi teslim etmeyecektir.