Gümrükçü Tarafından Yapılan Masrafların Muhasebeleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
1-firmamızın ardiye, navlun gibi ithalat masrafları gümrükçümüz tarafından ödeniyor.
2-ödemiş olduğu bu masraflar için bize borç dekontu kesiyor.
3-bu ardiye ve navlun masraflarını içeren faturaları kesen firmalar faturayı bizim firmamıza kesiyor. yani faturayı bizim adımıza kesiyor. ama biz ödemeyi gümrükçümüze dekont karşılığında yapıyoruz.

sorum şu: ben bu masraflar için faturaları tek tek girip bu firmaları alacaklandırıp haha sonra virman fişi düzenleyip bu firmaları alacaklandırıp gümrükçüyü alacaklandırıyorum. Bu işlem bana çok uzun geliyor.
ben bunu böyle yapmak yerine gümrükçünün bize kesmiş olduğu borç dekontunu direk girip gümrükçüyü alacaklandırıp ödeme yapınca da gümrükçüyü borçlandırsan yeterli olmaz mı? Bu masrafları yapan firmaların fatura kestikleri firma biz olduğumuz için bunu ilk başta anlattığım gibi girmek yani bu firmaları alacaklandırmak zorundamıyım?

Ynt: gümrükçü tarafından yapılan masrafların muhasebeleşmesi

Gümrükçü size yapmış olduğu masrafları bir liste ekinde borçlandırsın. Siz c/h alacaklandırıp ilgili maliyeti borçlandırın. Ödemenin artık bunlarla ilgisi yok. Ya tek kalemde ya da parça parça ödeme yapaınca gümrükçünün c/h borçlandırılır.

Ynt: Gümrükçü Tarafından Yapılan Masrafların Muhasebeleşmesi

peki ben bu ardiye ve navlun faturalarını bize kesen firmaları alacaklandırmazsam yani bu faturaları tek tek girmezsem ileride maliye yada başka bir yönden sorun çıkar mı?

Hayır faturalar VUK hükümlerine uygun, işle ilgili ve makul ise sorun çıkmaz. Ödemesi gümrükçü tarafından yapılmıştır.

Merhaba,
Yalnız ithalat ve ihracat işlemlerinde özellikle yoğun ithalat ve ihracat yapan firmalar açısından bir sorun var. Buda gümrükçü tarafından liste ile verilen harcamaların cari hesaplara girilmemesi durumunda "B" formunda dikkate alınmaması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Ben mümkün olduğu kadar hizmeti gören firmanın cari hesabını işletmeye çalışıyorum. En azından içlerinden yoğun çalışılanlar için cari hesap çalıştırılmasında fayda var.

Evet ben de sn Başkan 'gibi yaptırmaya çalışıyorum. Ödeme cari hesap şeklinde yapılırsa daha net ve açık olur.

sayın başkan konu ile ilgili araştırma yapıyordum c/h kulllanmak istedim nasıl yapacağımı bilemedim bir örnek verebilirmisiniz.
ben 2006 da 76.000.00 usd avans ödemişim
gümrük beyannamem 10/01/2007 de geldi
benim 259 nolu hesapta 109.205.00 ytl görünüyor
gümrük beyannamesinde ki ayrıntı şöyle
fat değ:108,376,00
y.içi:1,000,00
kdvm :109.402,30

yapılan diğer masrafları 2006 da ve 2007 de gelenleri gidere atmıştım

şimdi 259 nolu hesabı aktif hesaba almalıyım kur farkını eklemeliyim ve c/h kullanmalıyım
ayrıntısını yazdığım rakamlar üzerinde örnek verebilirseniz sevinirim

Merhaba,
Sayın "sultan" siz işlemi baştan yanlış uygulamışsınız. Bizim burada bahsettiğimiz ihracatçının faturası değil, sizin yanlış bir uygulama yaparak doğrudan gidere attığınız (diğer masraflar dediğiniz ve aslında ithal edilen malın maliyetine atılması gereken) nakliye, sigorta, ordino v.s. gibi giderlerdir. Yinede uyguladığım yöntemi kısaca örneklemeye çalışayım.
Öncelikle ithalatın peşin olduğunu düşünerek;
Bankadan yapılan transfer ve akreditif ile transferle ilgili diğer banka masrafları (ben ithalat bedelleriyle masrafları kodlama yöntemi vasıtasıyla birbirini tamamlayacak şekilde iki ayrı hesapta topluyorum.) ilgili hesaplara borç kaydedilmelidir.
259.01 xxxxxxx 109.250,00
259.02 xxxxxxx 750,00
102 110.000,00

İthalat ile ilgili diğer masraflar geldikçe(doğrudan veya gümrükçü dekontu ekinde)
259.02 Sigorta 250,00
320 250,00
259.02 Navlun 750,00
320 750,00

Eğer ödemeler gümrükçü tarafından yapılmışsa;
320 Sigortacı 250,00
195 Gümrükçü 250,00
320 Nakliyeci 750,00
195 Gümrükçü 750,00

Eğer ödemeyi siz yaptıysanız 195 yerine sizin ilgili hesabınızı kullanacaksınız.
Malın gelmesi ve gümrükten çıkmasıyla 259.01 ve 259.02 olarak yazdığım 259 hesapların toplamı sizin ilgili makine yada techizatın maliyeti olacaktır.
253 Tes.Mak. ve Cihazlar 111.000,00
259.01 xxxxxxxxxx 109.250,00
259.02 xxxxxxxxxx 1.750,00

Bu şekilde 320 hesaplar vasıtasıyla ilgili satıcıların hesabı kontrol altında tutulmuş olacaktır. Yukarıdaki rakamların toplamını v.s. hiç kontrol etmedim hatalı toplam v.s. olabilir.

Ayrıca beyanname üzerinde bulunan ve kdv matrahını tesbit etmek için yazılan giderler kafanızı karıştırmasın. Siz hesaplarınıza ffilen ne harcamışsanız onu yazmalısınız.

teşekkür ederim. burada yapılan masrafları direk gidere atarak hata yapmışım 2007 ye ait olanları düzeltebilirim anlamadığım bir şey var benim yurt dışından gelen makine için yurt dışına ödediğim banka aracılığı ile parayı,sizin 1.örnekde gösterdiğiniz o nu nasıl cari hesaba alabilirim,diğer örneklerin giderler le ilgili olduğunu görüyorum...

Merhaba,
Sayın sultan benim örnekte 259 hesap olarak gösterdiğim zaten sizin anladığınız anlamda bir cari hesaptır. Eğer örnekteki gibi değilde vadeli akreditif işlemi yapmış olsaydık, malı teslim aldığınız dönemde henüz ödeme yapmamış olacaktınız ve ihracatçının alacağı olan mal bedelini 320 hesaba alacak yazacaktınız.

:-[ anladım teşekkürler

merhaba arkadaşlar ben de sık ihracat yapan bir firmada çalışıyorum.
bu soruna şöyle bir çare buldum.Gümrükçü cari hesabı altında alt hesaplar açtım ve bu şekilde takip ediyorum.

320 SATICILAR
320 01 YURTİÇİ SATICILAR
320 01 0001 XXXX Gümrükleme
320 01 0001 01 XXX İhracatçılar Birliği
320 01 0001 02 XXX Nakliye Firması

bu şekilde hem gümrükçüye olan toplam borçumu takip edebiliyorum hem de detaylarını görebiliyorum

Saygılarımla