fonradar

Gündemde İşsizlik Ödeneği Var (1)

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
28.11.2008 Şevket TEZEL [email protected]

2001 krizinden sonra bir kez daha ve bu defa küresel nedenlerden kaynaklanan krizin iç etkilerinin istihdamı vurmaya henüz başladığı bugünlerde çalışanlarca merak edilen bir husus da işsizlik ödeneği elbet ve çalışanların gündeminde bugünlerde bu husus var.

İşsizlik ödeneğinin formülü

İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu kapsamında bulunan çalışanların İşsizlik ödeneği almaları için üç koşulu sağladıktan sonra en geç bir ay içinde başvuru yapmaları gerekiyor.

İşten çıkmasında çalışanın irade ve tasarrufu olmayacak veya çalışanın haklı nedenle derhal fesih koşulları sağlanmış olacak. Yani istifa ederseniz işsizlik ödeneği alamazsınız. Örneğin çocuğum doğdu işten ayrılmak istiyorum diyerek işten ayrılan bir kadın işçiyseniz tazminat alamayacağınız gibi işsizlik ödeneği de alamazsınız.

Son üç yılda en az 600 günlük primli çalışmanızın bulunması gerekiyor.

İşten ayrılmanızdan önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmanız gerekiyor. İş sözleşmesinin devam etmesi şartıyla, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam ile grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halleri prim yatırılmamış olsa bile son 120 günün hesabında kesinti sayılmıyor.
Kim ne kadar süre işsizlik ödeneği alacak?

Son 120 günü kesintisiz olmak kaydıyla, son üç yılda;

600 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar altı ay,

900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar sekiz ay,

Bin 80 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar on ay,

Süreyle işsizlik ödeneği alabilecekler.

-Devam edecek-
 

Benzer konular

Üst