Hafta Tatili Gün ve Ücretinin Kesilmesi!

Tuareq

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
158
4857 Sayılı İş Kanununun 46. Maddesi' Alıntı:
HAFTA TATİLİ ÜCRETİ (3. Bölüm / Ücret)



MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Şu kadar ki;

a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,

b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.

Sayın üyeler, yukarıdaki maddeye istinaden; hafta içerisinde herhangi bir mazeret beyan etmeksizin veya geçerli bir mazerete dayanmaksızın işe gelmeyen işçinin, Hafta Tatili günü ve ücretini kesmekteyim.
SSK'na gönderdiğimiz EK-8 formunda, işçinin o ay gününü 28 olarak göstermekteyim. Bu işlemi de 4-5 yıldır yapmaktayım.(İş Hayatım Süresince) Aynı işlemi Eylül2006 döneminde de uyguladım mazeretsiz bir işçi için. Fakat kurumdan telefon edip, işçinin 1 gününü fazladan kestiğimi ve Ek bildirge istediklerini bildirdiler. Bu işlemi yıllardır bu şekilde uyguladığımızı, kanuni dayanağı olarak yukarıdaki maddeyi gösteriyoruz fakat sonuç olumsuz. Bu konu hakkında değerli bilgilerinize ihtiyacım var. Yaptığım uygulama yanlış mı? Yukarıda ki madde haricinde başka bir madde ile desteklenebilir mi? Bu konularda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Bahadır
 
aslında yapılan işlem doğru yani işçinin h.tatili ücretini kesmeniz doğru.
ayrıca kanun haftada 6gün çalışan kişi hafta tatiline hak kazanır demektedir. dolayısıyla kişi h.tatiline hak kazanmayan kişiye o günün ücretide ödenmez. dayanak:

HAFTA TATİLİ ÜCRETİ (3. Bölüm / Ücret)



MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme ( hafta tatili) verilir
 
Cevabınız için teşekkürler üstadım.
Fikrimce de kanun metni açık. Ama SSK bunu kabullenmiyor. :roll:
 
bence bekleyin herhangibir ceza gelirse itiraz edip olmazsa mahkemeye gidersiniz. ama şöylede yapabilirsiniz. her ssk müdürlüğünün hukuk müşavirliği vardır bünyesi içinde onlarla görüşüp haklılılığınızı izah ederseniz ceza kesilmedende durumunuzu düzeltebilirsiniz. çünkü itirazda bu kısma gideceğinden ceza kesilmeden olayı temizlemek daha yararlı olur.
 
Haklısınız.. Değerli bilgileriniz için tekrardan teşekkürler..
Selamlar..
 
Merhaba,

Bu durumda bir atladığımız yer var gibime geliyor.Şimdi siz çalışanınız işe bir gün gelmedi diye (habersiz) hem o gelmediği günü kesiyor hemde hafta tatili hakedişini kesiyorsunuz.Buraya kadar yaptığınız uygulama doğru,e-bildirgede de 28 gün gösteriyorsunuz buda doğru, eksik gün bildirimine de 2 gün eksik bildiriyorsunuz devamsız diye buda doğru, SSK ne diye sizden ek bildirge istiyor anlamıyorum.

Hem SSK ne zamandan beri telefonla bildirim yapıyor, yazılı isteyin.

Kolay Gelsin.
 
28 Gün yazdığımız için Ek bildirge isteniyor. 1 gün fazladan kesmişiz. Bilgi vermek maksadıyla aradıklarında söylediler. Zaten resmi bir yazı gelmeden yaptığımız birşey yok. Bunlar Ek-8 i önceden alıp kenara atıyorlarmış bakmadan.(09.11.2006 tarihinde İSMMMO tarafından düzenlenen seminerde İstanbul Sigorta Müdürü bizzat kendi söyledi.) Şimdi ise yavaş yavaş incelemeye almaya başlamışlar evrakları. Bu yüzden bu tarz bir uygulama ile karşılaşmamışlar. İlginç diyebiliyorum sadece.. Kurumun İş Kanunundan haberi yok!
 
Üst