fonradar

Hafta Tatili Hk.

Üyelik
27 Ağu 2009
Mesajlar
52
1-) Üretim tesisimizde ki bir bölümümüzde haftalık çalışması 45 saati dolduran personelimizi makinaların geç ısınıp kapanmasından dolayı pazar tatili olmasına rağmen çalıştırıp onun yerine arife gününden önceki çarşamba günü çalışmamaları öngörülüyor bu nedenle hafta tatili uygulamasından dolayı bir sıkıntı yaşarmıyız. yada doğrusu nedir?
2-) personel pz.tesi, salı ve çarşamba günleri çalışmıyor hafta tatilini hak eder mi?

cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler
 
Ynt: Hafta Tatili Hk.

personelin hafta tatili hak etmesi için haftanın günlerinde çalışması gerekir
çünkü hafta tatili haftanın en az bir günü tatil mecburi der
çalışma saati 45 i 4 günde geçsede haketmez
 
Ynt: Hafta Tatili Hk.

çok özür dilerim ama anlayamadım daha açık anlatabilirmisiniz.
 
Ynt: Hafta Tatili Hk.

Hafta tatiline nasıl hak kazanılır?



İş Kanununa göre haftada 45 saat çalışan bir işçi, haftanın 1 günü hafta tatiline hak kazanıyor.
Bir işyeri, işlerinin hafifliği nedeniyle 2 ay için işçilerini haftanın 5 günü çalıştırmak istiyor (bu durumda çalışma süresi 40 saat olmaktadır). Böyle olunca işçi 45 saati doldurmadığından hafta tatiline hak kazanacak mı, kazanamayacak mı? T.Engin

4857 sayılı İş Kanununun 46. maddesine göre, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Yani hafta tatiline, dolayısıyla hafta tatili ücretine hak kazanmak için bir hafta içinde 45 saat çalışmış olmak değil, belirlenen iş günlerinde çalışmış olmak gerekiyor.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde, haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

Yine 4857 sayılı İş Kanununun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani kırk beş saat genel olarak belirlenen azami haftalık çalışma süresidir. Haftalık çalışma süresinin bunun altında belirlenmesi her zaman mümkündür.

Sizin olayınızda da tatilden önceki gün işçinin çalışmaması değil, işverenin çalıştırmaması söz konusu. İşveren illa da haftada kırk beş saat çalıştırmak istiyorsa, işçilerle anlaşarak kırk beş saati haftanın beş gününe bölebilir. Ama haftada bir günün işveren tarafından ayrıca tatil edilmesi, işçilerin hafta tatili ücretine hak kazanmalarına engel olmaz.
 
Ynt: Hafta Tatili Hk.

keremcem ' Alıntı:
pazartesi salı çarşamba neden çalışmıyor?

ücretsiz izin yada gelmeme diyelim sorunun cevabını henüz tam alamadım daha detaylı açıklamalar olursa öğretici olur.
 
Ynt: Hafta Tatili Hk.

muzyy ' Alıntı:
keremcem ' Alıntı:
pazartesi salı çarşamba neden çalışmıyor?

ücretsiz izin yada gelmeme diyelim sorunun cevabını henüz tam alamadım daha detaylı açıklamalar olursa öğretici olur.
Habersiz işe gelmeme durumunda hafta tatiline hak kazanamaz çalışan.
Ücretsiz izin talebinde bulunan çalışanın bu isteğine işveren tarafından onay verilmişse, hafta tatili ücretine hak kazanılır.
 

Benzer konular

Üst