fonradar

Hafta Tatilinde Yapılan Fazla Mesaide İş Kazasının Sonuçları ?

Üyelik
5 Ağu 2008
Mesajlar
12
Konum
Bursa
Çalıştığım firma hafta tatilini düzensiz kullandırılmakta (Örn. Bazen 10 günde 1, bazen 3 günde 1 şeklinde), en son kullandığım hafta tatilinden sonra 7. gün iş kazası geçirdim. Bu konuda işverene yaptırım ne olur yada işçinin hakkı?
 
Meydana gelen iş kazasının, doğrudan h.tatillerinin düzensizliğine bağlamanın, çok da doğru olmayacağı düşüncesindeyim.(Tabiki esas olan 7 günlük zaman dilimi içinde düzenli(yani 3/5/10 gün ararlıklara değil)zamanında kullandırmaktır.)

Genel olarak, önce yapılan işin mahiyeti,bu duruma göre çalışma süresi,bu işi yapan/yapacak işcinin sağlık durumu,işcinin ehil(yani gerekiyorsa mesleki yeterliliğinin)olup/olmadığı,iş sağlığı ve güvenliği yönünden gerekli eğitimlerin verilip/verilmediği,gerekiyorsa koruyucu malzemelerin teslimi ve kullanılıp/kullanılmadığı,var ise işcinin kullandığı alet,edavat,makine vs.nin işe uygunluğu,periyodik kontrolleri,kullanıma ilişkin talimatların işcilere bildirimi,risk değerlendirmesinin yapılıp/yapılmamış olduğu,yapılmış ise uygulanıp/uygulanmadığının kontrolü ve bu kontrollerin sonuçları gereği yapılması gerekenlerin yapılıp/yapılmadığı vs.gibi bir çok hususu gözönünde bulundurarak,olayımız bu durumlara göre kazanın meydana gelme sebebi/sebebleri ve bu sebeblere bağlı olarak sorumlularının tespiti sonunda netleşecek bir durumdur diyebiliriz.

Baştan işci veya işvereni kusurlu görmek doğru olmaz.
 
Üst