Hafta Tatiline Hak Kazanma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cetvel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cetvel

Tanınmış Üye
Firmamızda günlük 9 saat çalışma vardır. kişi Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri işe geliyor ve çalışıyor. perşembe ve cuma günleri için ise ücretsiz izin alıyor. bu kişi hafta tatiline hak kazanır mı ? Ayrıca cumartesi günü ücreti de ödenir mi ?
Teşekkürler.

'' Hafta tatili ücretiMadde 46 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş
günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta
tatili) verilir.
Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
Şu kadar ki;
a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen
kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi
gereken izin süreleri,
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve
dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.''
İlgili iş kanunu maddesine göre, yapılan devamsızlık değilde, işverenden ücretsiz izin talep edilmesi ve işveren tarafından bu iznin uygun görülüp verilmesi olduğuna göre , hafta tatili ücretine de hak kazanılır. C.tesi ücreti dediğinizi anlayamadım,
çalışma günleriniz zaten haftanın 5günü, yani c.tesi günü yapılabilecek çalışma süresi haftanın diğer günlerine paylaştırılmış durumda, dolayısıyla c.tesi günü için de ücret ödemeniz gerekiyor zaten.
Bu durumda perşembe-cuma ücretsiz izinli olunan günlerin ücretini kesebilirsiniz sadece.

Sn. Keremcem' in de belirttiği gibi eğer ki izni işveren veriyorsa hafta tatili ücretini ödemek zorundasınız (ki bu sizde cumartesi ve pazar oluyor). Devamsızlık olsaydı (habersiz ve mazeretsiz işe gelmeme) o zaman ödememe hakkınız olurdu.

haftalık 45 saatlik çalışma saatini dolduran hafta tatilini hakeder bu durumda işçiye hafta tatili ücreti verilmeye bilir ama her kural işçi lehine uygulanmadığı için aleyhine uygulayıp kesmek de pek etik olmaz kanaatindeyima ma kanunen kesinlikle hafta tatili ücretini haketmez

haftalık 45 saatlik çalışma saatini dolduran hafta tatilini hakeder bu durumda işçiye hafta tatili ücreti verilmeye bilir ama her kural işçi lehine uygulanmadığı için aleyhine uygulayıp kesmek de pek etik olmaz kanaatindeyima ma kanunen kesinlikle hafta tatili ücretini haketmez
Ciddimisiniz? Hangi kanuna göre ? Mozambik kanunlarına göre mi???

(olayımızda olduğu gibi)...bu durumda işçiye hafta tatili ücreti verilmeye bilir ama her kural işçi lehine uygulanmadığı için aleyhine uygulayıp kesmek de pek etik olmaz kanaatindeyima ma kanunen kesinlikle hafta tatili ücretini haketmez

Olayımızda,bu sebeble,haftalık çalışma süresi tamamlanmış OLMUYOR İSE de,anılan hükmün varlığı-düzenlemesi karşısında,yapacak birşey yok, dediğiniz gibi haketmez.(her kuralın işci lehine olması/olması gerektiği düşünülmemeli,düşünülse bile takdir edersiniz ki işci lehine uygulamalarda sınırsız değil,diğer tarafdan genel manada mutlak emredici hükümler dışında nispi emredici hükümlerin işci lehine uygulanması tabiki mümkün

ukalalığın hiç lüzumu yok kendine gel bu meslek senin gibi kibirlik ukala saygısız insanlardan dolayı bu halde zaten biliyorsan konuş alim sansınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar.sana 1000 kişiye yllarca personel şefiliği yapmış bütün eski ve yeni iş kanununu uygulamış tecrübeli bir abin olarak sesleniyorum bu uslubu bırak adam sana soru sormuş sen kopyala yapıştır mantığıyla güya cevap vermişsin yazık yazık bırakın bu kopyala yapıştır mantığını da mantıklı açıklamalar yapın istişare yapalım hep beraber doğruyu bulalım aklın yolu birdir hem sen haklı olsan bile bu nasıl bir mesajdır böyle ayıp ayıp

kör çobanın sürüsünü akıbeti uçurumdur sen büs bütün kör olmuşsun göremiyorsun bari kulaklarını aç dinle hakikatleri duy öğren uygula yoksa önce duvara çarparsın sonra uçurumdan aşağıya yuvarlanırsın bu kadar basit bir konuda bu kadar bilgisiz bir insan bu kadar ukalalık yapıyorsa size diyecek lafım yok sınıfta kalıyorsunuz maalesef o kadar çok makale mahkeme kararları var ki bu konuda google amcadan araştırma zahmetinde bile bulunmamışınız bu kanunlar mozambik kanunu değil ama seni mozaik yaparlar bu kafayla dikkat et kendine bay ukala

Son düzenleme:
Sn.Stajerim

Bu iletinizin muhatabı ben değilim ama öyle sanıyorum ki sn.Keremcem düşündüğünüz şekilde değil,mizahi manada bu ifadesini kullanmış olmalı:)zira konuya vakıf olduğunuz da ortada (zaten "...kesinlikle hafta tatilini haketmez"demişsiniz),netice olarak, yanlış anlama ve anlaşılmanın sözkonusu olduğu anlaşılıyor.
(Malumdur ki amaç paylaşmak)

saygılarımla...kolay gelsin.

ben keremciğime yazarken siz de yazmışsınız araya girdiniz :)sıkıntı yok herkese selam işlere devam saygı sevgi çerçevesinde

Son düzenleme:
ukalalığın hiç lüzumu yok kendine gel bu meslek senin gibi kibirlik ukala saygısız insanlardan dolayı bu halde zaten biliyorsan konuş alim sansınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar.sana 1000 kişiye yllarca personel şefiliği yapmış bütün eski ve yeni iş kanununu uygulamış tecrübeli bir abin olarak sesleniyorum bu uslubu bırak adam sana soru sormuş sen kopyala yapıştır mantığıyla güya cevap vermişsin yazık yazık bırakın bu kopyala yapıştır mantığını da mantıklı açıklamalar yapın istişare yapalım hep beraber doğruyu bulalım aklın yolu birdir hem sen haklı olsan bile bu nasıl bir mesajdır böyle ayıp ayıp

kör çobanın sürüsünü akıbeti uçurumdur sen büs bütün kör olmuşsun göremiyorsun bari kulaklarını aç dinle hakikatleri duy öğren uygula yoksa önce duvara çarparsın sonra uçurumdan aşağıya yuvarlanırsın bu kadar basit bir konuda bu kadar bilgisiz bir insan bu kadar ukalalık yapıyorsa size diyecek lafım yok sınıfta kalıyorsunuz maalesef o kadar çok makale mahkeme kararları var ki bu konuda google amcadan araştırma zahmetinde bile bulunmamışınız bu kanunlar mozambik kanunu değil ama seni mozaik yaparlar bu kafayla dikkat et kendine bay ukala

Abimmmmm :)
allah şifa versin diyorum başka da bir şey demiyorum.

AMİN AMİN KENDİ KENDİNE ŞİFA DİLEYEN BİRİSİ İYİLEŞMEK İÇİN büyük aşama kaydetmiş demektir seni tebrik ederim bay çok bilmiş kibirli ukala

bu arada sen benim abimsin takvim yaşı olarak ama akıl yaşı olarak aynı şeyi söyleyemeyeceğim bunca yılllık tcrübenizi size bu tutum şeklini mi öğretti bravo size tebrikler alkışlar :)

Son düzenleme:
ben keremciğime yazarken siz de azmışsınız araya girdiniz :)sıkıntı yok herkese selam işlere devam saygı sevgi çerçevesinde

Amacım art niyet aramaksızın müsbet yönde katkı sunmak iken,karşılığında cümle içinde "sizde yazmışsınız"demekle ne demek istediniz bilmiyorum ama ifadenizin cümle içinde manasız, yersiz ve kifayetsiz olduğu ortada.
Ne demek istiyorsunuz?lütfen açıklayınız.

Son düzenleme:
Madem o kadar çok biliyorsun, aç iş kanunun 46maddesini hatim et efendi.
kopyala yapıştıra bozuluyorsun ya, aç bi oku ne diyor orada? Oku ondan sonra gel , anlayamadığın bir şey olursa, bu ukala kardeşin sana öğretmeye hazır

AZMIŞINIZ DEĞİL yazmışınız ben mesaj yazarken sizde yazmışsınız demek istedim yanlış anlaşılma olmasın yani siin mesaj araya girince sizde keremciğime yazdığım mesajı kendinize mi zannettisiniz yanlışlık olmasın ha bu arada keremciğim bu kadar sabir fikirli biriiyle ben tartışmam zira konu tartışmaya bile değmeyecek kadar açık ve net 2x2=4 eder ben bunun neyini tartışayım sizinle siz varın kendi işinize bakın size uğurlar ola değerli vaktimi böyle boş işle geçiremem
bu arada sen spor gazetesini ve haberleri hatmederken biz o kanunları iş hakimlerine öğretiyorduk seninbildiğin kendine yetmezken bize ne öğreteceksin merak ediyorum sanırım siz bürocusunuz

Son düzenleme:
Malum bir harf noksanlığı bile yanlış anlamalara sebebiyet verebiliyor,bu son iletinizdeki son cümleyi kime karşı söylediniz muallak ama niyetiniz olumsuz olmadığına göre sorun yok.:)

- Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

İşçi 1 defaya mahsus hafta içi izin almışsa ücreti ödenir ama sadece 1 defa diğer haftalar da alırsa ödenmez.
Ayrıca işveren tarafından verilen izin ücretli izindir işçi izin isterse ücretsiz izindir muallakta kalınabilir

Son düzenleme:
İş Kanunu konusunda hukukçular mahkemeler ve kararlar bile siyah - beyaz gibi farklı çıkabiliyorsa kesin olarak "HAKETMEZ" demek bizi yanılgıya sevkeder. Bende kesin olarak "HAKEDER" diyeyim o zaman. Benim iş kanunundan anladığım, yorumladığım ve çalıştığım işletmede uyguladığım şudur;

Çalışma günümüz pazartesi - cuma 08:30 - 18:30 (ara dinlenme 1 saat). Bir çalışanım ücretsiz izin istiyor ve bende veriyorsam izinli olduğu günün (saat ücretini) ücretini kesiyorum. Yani 9 saat kesinti yapıyorum (7,5 değil) ve hafta tatili ücretini İş Kanunu Madde 46 ya istinaden ödüyorum. "Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinler çalışılmış günler gibi hesaba katılır.''

Ancak izinsiz mazeretsiz işe gelmeyen personel içinse gelmediği güne ek olarak hafta tatili ücretini de haketmediği için (45 saat esası) kesiyorum. Benim anladığım ve 12 yıldır uyguladığım bu.

Son düzenleme:
- Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

İşçi 1 defaya mahsus hafta içi izin almışsa ücreti ödenir ama sadece 1 defa diğer haftalar da alırsa ödenmez.
Ayrıca işveren tarafından verilen izin ücretli izindir işçi izin isterse ücretsiz izindir muallakta kalınabilir

Kemal Bey sizin söylediğiniz ücretli izin ile konumuz çok alakasız. "İşçi 1 defaya mahsus hafta içi izin almışsa ücreti ödenir ama sadece 1 defa diğer haftalar da alırsa ödenmez." bu cümlenizden anladığım sizin sözleşme ile firmanızda yaptığınız özel bir uygulama. İş Kanununda böyle bir madde yada uygulama yok çünkü.

bence çok alakalı birkere kanun ne diyor işveren tarafından verilen diğer izinler çalışılmış günler gibi hesaba katılır işveren tarafından verilen izin nedir işçinin izin istemesi değil işverenin izin vermesidir yani iş kanununda zaten yargıtayın bile kendisiyle çelişen kararları pek çoktur bu konuyu aç açabildiğin kadar 3 güne kadar izinde hakeder diyorsunuz zira kanun bu yönde kabul ama o kanunu bir açın bakalım altından neler çıkar işverenin izin vermesi farklı işçinin izin alması farkı birşey

İşçi izni ister işveren de verirse kullanır değilmidir olay Kemal bey?
İşçinin kullandığı her izin işverenin verdiği izindir, işçinin talep edip almış olduğu izinden bahsediyoruz, sizin belirttiğiniz işverenin verdiği izin nedir bilemedim ama , vefat izni, doğum izni, arada kullandırılan ücretli veya ücretsiz izin, yıllık izin.. bunların tamamı işçi tarafından talep edilen ve işveren tarafından verilen izinlerdir.