Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Üyelik
8 Şub 2012
Mesajlar
2
Merhaba ...
Çalışmakta olduğum işyeri taşınma aşamasında yeni bir semte yeni bir bina yapılıyor oraya taşınacak bu nedenle haftada 1 gün olan izin hakkımızı yaklaşık 2-2,5 aydır kullanamıyoruz. Yaz sezonunda ( yaklaşık 5-6 ay ) işlerin yoğunluğu bahane edilerek yine haftalık izinlerimizi kullanamıyoruz ve mecburu çalıştırılıyoruz gibi birşey , izin hakkımızı vermedikleri gibi karşılığında hiçbir mesai ücretide verilmemekte. Senenin genelinde neredeyse bu şekilde çalışıyoruz. Çalıştığımız yer gazete matbaası bunuda belirteyim. işe geliş gidiş saatlerini ispatlayacağım herhangi bir elektronik sistem yada imza usulü birşeyde yok.

Şimdi bu durumu gizli birşekilde devletin bir kurumuna şikayet etme gibi bir olanağım varmı isim geçmeden ve işten çıkarılma mevzusu olmadan. Devletin bunu denetleyip kontrol etme imkanı olurmu ?
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Hafta tatili kullanmayıp/kullandırılmayıp, çalışmanız/çalıştırılmanız hailnde,ücretinin ödenmesi,ödenmemesinin işverene işcinin ücretinin tam ödenmemiş olmasından dolayı idari para cezası verilebileceği,ödenmemesi halinde ücretini talep etmeniz en tabi hakkınız,hafta tatili ücretinin ödenmemesi (geniş anlamda ücret kapsamında) işciye haklı fesih imkanı vereceği,ancak kullanmadığınızın ispat yükümünün tarafınıza ait olacağı,aylık maaş bordrosunu imzalamış olmanız halinde ise işin biraz daha güçleşeceği,tanıkların beyanlarının bu noktada faydası olsada tam olarak yeterli olmayacağı ancak işyerinde bu günlerde çalıştığınızdan bazı belge ve kayıtlar ile birlikte ispatının mümkün olacağı,
Aslında şikayetcinin açık kimlik bilgilerinin bulunması gerekir isede şikayet olunan merciinin(ç.s.g.bakanlığı) "işciyi koruma"ilkesi,iverenin de "işciyi gözetme ve ücretini ödeme"yükümlülüğü çerçevesinde konunun önemine binaen inceleme yapacağı düşüncesindeyim.
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Ben haftanın 5 günü sabah 08.30 işbaşı, akşam 18.30 paydos olarak, cumarteside 08.30 işbaşı - 13.00 paydos olarak çalışıyorum. Bu çalışma programı çalışma saatlerini aşıyor. Fakat buna karşılık bize izin yada ek ücret ödenmiyor, bu konuda bir hak talep edebiliyormuyum. Yoksa özel sektör olduğu için işveren ne buyurursa doğru buyurur olayına devam mı. Bilgisi olan arkadaşlarım var mı
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Sayın Şerej Aydemir cevabınız için teşekkür ederim.

Aylık maaş bodrolarımızı imzalıyoruz mecburen. çalıştığımız fazla saatleri ispat edebileceğimiz yazılı yada elektronik bir belgede mevcut değil. Benim öğrenmek istediğim herhangi bir kişi ile muhattab olmadan devlete bildirim yapılma imkanı varmı ve devletin şikayet muhattabını dile getirmeden şirketi takibe alamazmı onu öğrenmek istiyorum.
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Sn.Muratz.
Elbette çalışma bakanlığına yapabilirsiniz,ilk soruda kimlik bilgileri verilmeden sorulmuştu bende ona göre cevap vermiştim.Siz kimlik ve işyeri bilgilerini vererek şikayette bulunursanız sn.müfettişlik makamı şikayetçi olarak elbette sizin isminizi işverene vermeyecek(kesin vermez mi?vermemeli.)sadece konuyla ilgili inceleme yapacaktır.
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

SN.Yase.
Konunuz çalışma süreleriyle ilgili.
1. Hafta içi 10 saat ise ki böyle 10-ara dinlenme1=9saat fiili çalışma
2.cumartesi 5 saat-ara dinlenme 30dk.=4.5saat
3.toplam haftalık çalışma süresi:49.5 saat olduğunda,
a.haftalık fazla çalışma 4.5 saat
b.aylık " " 4.5*4=18 saat dir.

Bu cevabı sorunuz üzerine veriyorum başta iş sözleşmesi var ise diğer kaynaklarda başkaca hükümler varmı bilemiyorum.
(Sadece şu aklıma geliyor işveren örneğin sabah-öğle arası 15 dk.öğle-akşam arası 15 dk,ara nola veriyorda toplamda günlük 30dk.(yani günlük 1.5 saat ara dinlenme varda fiili çalışmadan mı düşülüyor,ancak bunlar tarafınızdanda biliniyor olması gerekir)
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Şeref bey inanın çok karışık bir yerde çalışıyorum. O yüzden acemi çocuklar gibi oldum,12 sene sonra herşeyi kalem kalem sorgulayıp öğrenmeye çalışıyorum. Hafta için 08.30 resmi giriş 18.30 resmi çıkış yemek saatimiz belli saat değil. Normalde kesinlikle yemek paydoslarımız yarım saati geçemez. Çay saatimiz vs yok, çaylar masamıza gelir. Bunları ispat yok elimizde. Adamlar yarım saat çay paydosları var, 1 saat yemek paydosları var derse aksini kanıtlama şansım yok. İşe girdiğimizde iş sözleşmesi filan imzalatılmadı, daha sonra sorun çıkaran arkadaşlara gelişi güzel karınca duası gibi 10 sayfalık birşeyler imzalatıldı. Okuma hakkı vs yok, okumak isteyenlere ne varda ne okuyacaksın, bize güvenmiyormusun sen diye çıkışıyorlar.Gün geçtikçe ortam zorlaşıyor. Bunca zaman hakkımı fazlaca yedirdim, en azından bundan sonra ki süreçte elimden geldiğince bilinçli davranmak istiyorum. Yardımlarınız için teşekkürler
 
Ynt: Haftalık izin ve mesai ücreti hakkında

Sn.yase,
iş hukuku konularında, bağlayıcı kararları olan yargıtayın özellikle kullanmayı çok sevdiği bir tanımlama var:
''.... hayatın olağan akışına ters''
noktaların yerine,
12 yıl gibi uzun bir süre hiç izin kullanılmadan çalışılmış olması,
ara dinlenme süreleri olmadan çalışılmış olması,
hafta tatili kullandırılmadan çalışılmış olması... gibi aklınıza gelebilecek her konuyu kondurabilmek mümkün olabiliyor ne yazık ki.
Sn.Aydemir in de belirttiği şekilde,
ara dinlenme saatleri ( yemek-çay) yasal olarakçalışma süresinden sayılmamakta.
Giriş çıkış saatlerinizle birlikte, ara dinlenme saatlerini de ( işletmenizde genele / üretim grubuna uygulanan ara dinlenme süreleri de olabilir uygulanan) bildirmiş olsaydınız daha net bir sonuç çıkacaktı.
Ancak genel kabulle,işletmenize günde 2 kez 15 er dakikalık çay molası, 1 saatlik yemek molası uygulaması olduğunu varsayarsak;
08:30 -18:30 arası = 10 saat işyerinde geçirilen zamanın
15dk çay+1saat yemek+15 dk çaymolası ile= 1,5 saati düşüldüğünde;
10-1,5= 8,5 saat hafta içi günlük çalışma süreniz olur.
haftada 5gün x 8,5 saat= 42,5 saat yapar, ki haftalık çalışma sürenizin altında kalır bu süre.
Bu durumda cumartesi günü ;
08:30-13:00 arasında gene sabah 15dk çay molanız olduğu düşünüldüğünde,
13:00-08:30= 4,5 saat -15dk= 4 saat 15 dk cumartesi çalışması olur.
42saat 30 dk+ 4saat 15dk= 46 saat 45 dk yapar. bu da haftalık 1saat 45 dk fazla çalışma süreniz , o da haftalık 2 saat fazla çalışma ücretine hak kazanırsınız demek oluyor. Ama o cumartesileri 30dk lık bir yemek molanız varsa bir yerlerde, bu hesap ta şaşacaktır.
Her hafta sürekli aynı şekildemidir çalışma saatleriniz , bu da önemli.
Ayda 1 cumartesi o çalışma yapılmıyor ise, hesap gene şaşacaktır.
 

Benzer konular

Üst