Haklı İş Akdi Feshi Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gekren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar
9 yıldır çalıştığım şirketimde son dönemler sıklaşan (daha öncesinde de 9 sene boyunca gününde maaş aldığım en fazla 3 tür) maaş gecikmeleri sonucunda iş akdimi feshedip tazminatımı almak istiyorum. Bu konuda bayağı konularda yazılar yazılmış ancak mümkünse güncel mevzuata göre cevap almak istedim.

Şu anda çalıştığım şirkette maaş + prim şeklinde çalışıyorum. Bankaya yatırılarak gösterilen ücret 1100 lira iken bu rakam dönemsel olarak 3000 liralara kadar çıkabiliyor. Tabi sigortada gösterilen rakam sabit 1100 lira. Son 2 aydır eskiden, sürekli gecikme süresi 4 5 gün olan bankaya yatırılan tutar, son ay itibariyle 8 gün gecikmiş oldu(esas maaş). Ayrıca primlerin de ödemesi 3 aydır yapılmamaktadır. Bu durum iş akdimin fesihi için yeterli bir zemin midir? Ayrıca sigortaya maaşın eksik gösterilmesi gibi durumlar da mevcut. Bu benim için elime bir avantaj sağlar mı? Son olarak bu yıl içinde 2 ay boyunca çalıştığım şirkette maaşları fiş doldurarak vermek gibi absürd bir maaş sistemi yaptılar (fiş dediğim alışveriş fişi. mesela 2000 lira alacaksınız 2000 liralık giyim vs. fişi toplayıp şirkete veriyorduk. Bunun mailleri de mevcut) ancak şikayetten veya başka sebepten vazgeçtiler.
Son olarak benim konularda anladığım o anda bir gecikme varsa haklı fesih oluyor. Mesela ayın 13 ü itibari ile 5 inde almam gereken resmi maaşımı almadım. Şu anda noterden bu durumu belirten bir ihtar çektiğimde, işveren maaşı yatırırsa bu durumda işyerindeki durumum da kötü olmuş olmaz mı? Sonuçta bu ihtarnamenin onlara tebliğ edilmesi bir 5 6 günü bulacak. Bu 5-6 gün içinde bankaya ücreti yatırırsa bu kadar şeyden tertemiz görünmüş olmayacak mı? Yoksa benim ihtarı çektiğim tarih mi ücreti ödemesi için geçerli. Ayrıca çekeceğim ihtar sadece son ay için mi yoksa tüm kıdem tazminatım için mi geçerli. Malum böyle bir işe girdikten sonra maalesef geri dönüşü olmayacaktır.
Böyle durumlar içinde izlemem gereken yol için tavsiyelerinize ihtiyacım var. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi iş görme borcunu yerine getirmeye bilir. Yirmi günden sonra iş akdinizi noterden ihtar çekerek fesih edebilir ve iş akdinizin haklı nedenle sonlandırdığınızı bildirerek işi bırakabilirsiniz. ancak iş mahkemesine dava açmadan tazminata alamasınız. Sigorta primlerinin eksik yattığını ispatlarsanız iş akdinizi haklı nedenle fesih edebilirsiniz.

cevaplar için teşekkürler. diğer konuların yorumlarında gördüğüm kadarıyla 5 inde yatması gereken maaş banka kanalında da belirli olarak her ayın 10 12 si gibi tarihlerde yatıyorsa bu durum alışkanlık-süreklilik haline gelmiş ve noter kanalıyla ihtar ile iş akdi feshedilebilir olarak anladım. sigorta primlerimin eksik yattığının ispatı ne olabilir. elimde mailler var. hatta alışveriş fişiyle maaş verme gibi fantastik işlemlerin bile maili mevcut.

Öncelikle maaş konusunu yanlış anlamışınız. Her ayın 5inde yatması gereken maaş her ay düzenli olarak gecikip 25 inden sonra yatıyorsa bu fesih nedeni OLABİLİR mutlaka olur demiyorum.

Diğer konulara gelince sigorta primleri için mutlaka dava açıp , kendinizi mahkemede ispat etmelisiniz(Tabi avukat kanalıyla) Bunu yaptığınız an da o işyerinde artık çalışamazsınız. Yani başka iş bulduktan sonra bunlar olabilir.

aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum. zaten bu yola çıkarken mutlaka bir hukukçu desteği alacağım. çünkü çok çetin bir durum olacak. zaten sanıyorum yanımda en az 4 5 kişi daha aynı yola girecek. yardımlarınız için teşekkürler.