Haklı Sebep İle İş Akdi Feshi

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Fakat biz bu süreç içinde asgari ücrete verilen zammı dahi almadık. Yani 16aydır zam yok ve 2015de yine vermiyecekler. Bu normalmi? Dava açarsak kazanabilir miyiz?

Asgari ücret üzerinde maaş alıyorsanız işveren zam yapmak zorunda değildir.
Şuanda net agisiz asgari ücret 810,71 TL'dir. Bekar agisi dahil 891,04 TL'dir. Bunun altında maaş ödüyorlarsa dava vb açılabilir.
Ancak yasal sınırın üzerinde ise maaşınız; değil 16 ay, 16 yıl boyunca bile çalışsanız bile zam vermeyebilir işveren.
 
.........Fakat biz bu süreç içinde asgari ücrete verilen zammı dahi almadık. Yani 16aydır zam yok ve 2015de yine vermiyecekler. Bu normalmi? Dava açarsak kazanabilir miyiz?

-işveren asgari ücretin altında ödeme yapamaz ama son sözü söylemeden giriş yapmak isterim.
-Ücret, çalışanın yegane/tek geçim kaynağı(bakış açısı budur)
-iş sözleşmesinin 3 ana unsurundan biri "bağımlılık",birisi "iş göme edimi",diğeri de bu çalışma borcunun karşılığı işverenin "ücret ödeme" yükümlülüğüdür.
-Genel hükümler(BK.)yönünden,M.401-"İşveren işciye............ asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlüdür."
-İş Kanunu yönünden;
-M.32 malum
-M.39-I ci fıkra,"İş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanun kapsamında olan veya olmayan her türlü işcinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için...............asgari ücretin sınırları en geç iki yıl da bir belirlenir
-39 ncu maddenin yasal dayanak yapıldığı ilgili yönetmelik;(A.Ü.Yöntm.)
M.12-İşverenin Sorumluluğu-M.12."İşcilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödenemez.İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz.
İşverenler tarafından,işci,lere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle,asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz."
-Karara konu olay farklı olsa da"ASGARİ ÜCRET(altında ücret belirlenip ödenmesinin yasaya aykırı olduğu/kıdem tazminatı hesabında -asgari ücretin altında ücret belirlenmesinin Kamu düzeni ile ilgili olduğu)Yarg.9.HD.2003/1621 E.
Not.(bu noktada bazı makalelerin içeriğine girmiyorum)
-İş kanunu M.24/II-e de,"İşveren tarafından işcinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse"ibaresi karşısında,olayımız daki "asgari ücrete verilen zammı dahi almadık"ifadesinden,"asgari ücretin altında maaş/ücret alıyoruz"manası doğduğuna göre,bu duruma bağlı olarak;
(- önce işverenden talep etmeliydi,
-bu eksik/noksan ödenen ücrettir,işci derhal fesih yoluna gitmemeli,belki de iş görme edimini yerine getirmekten kaçınmalıydı,
-yine derhal fesih yoluna gitmezden önce diğer hukuk yollarına(şikayet,mahkeme vs)başvurmalıydı,
-öteden beridir a.ücretin altında ödemeler yapılış olmasına rağmen,yine de ödeme zamanı/günün gelmiş olması veya beklenmesi gerekir idi,
vs.vs gibi görüşler ileri sürülebilir ise de)
yukarıda belirtilen hususlar dikkate alındığında,"M.24/II-e"çerçevesinde bu durum(işverenin asgari ücretin altında ücret ödemesi)işciye haklı nedenle derhal fesih hakkı vermeyecek mi?(başkaca yönden benzer olaya ilişkin olarak,bu noktada işcilik alacağı davası sözkonus olmuş olsa,hakim/mahkeme nin reesen asgari ücreti dikkate alması gerekmez mi?elbette gerekir)
 
Merhaba,


Ekim 2012'den beri çalışmakta olduğum şirketten, maaşlarımızın sürekli geç yatırılması veya alamamamız nedeniyle aşağıdaki şekilde bir dilekçe ile iş akdimi feshederek ayrıldım.

".... 2012 tarihinden beri çalışmakta olduğum ..... görevimden 4857 sayılı iş kanununun 32. ve 34. maddelerine dayanarak, özlük haklarımı zamanında ve tam olarak alamamam sebebi ile ayrılmak istiyorum. Yasal haklarım saklı kalmak kaydı ile, yasal tarih sınırları içerisinde iş akdimin feshini müsaadelerinize arz ederim."

Dilekçeyi yazdığım tarih 22 Ekim, fakat departman müdürümün ricası ile iyi niyet çerçevesinde 13 Kasım tarihine kadar çalıştım. Departman müdürü, dilekçenin altına "13 Kasım 2014 tarihi itibariyle ilişiğinin kesilmesi uygundur" yazıp paraflamış ve işlem yapılması için göndermiş.


Sorularım;
1) Alabileceğim tüm haklarımı, içerideki 2,5 aylık maaşım, 14 gün yıllık iznim, kıdem tazminatım, ihbar tazminatım (mümkünse) dahil almak istiyorum. Bu dilekçe bunun için yeterli midir?

2) Eylül ve Ekim ayı maaşlarım da dahil olmak üzere 13 Kasım'a kadar hiç maaş alamadım. Fakat 22.10.2014 tarihli dilekçe vermiş olup, 13.11.2014'te ilişiğimin kesilmiş olması benim açımdan sorun yaratır mı?

3) Yarın, noterden ihtar çekmeliyim? İşverenim Şubat-Temmuz SGK primlerinde, primleri de düşük göstermiş. İhtarname de ayrıca bunu da belirtmeli miyim? Bir de alacağım tüm hakları belirtmem yeterli midir, yoksa iş kanununun ilgili maddelerine kadar çok detaylı bir ihtar mı olmalı?

4) İşsizlik maaşını da almak istiyorum. Bu konuda, şu aşamada iken yapabileceğim herhangi bir şey var mı?

5) İşverenin iflas erteleme davasını kazanmış olması, alacaklarımı almamı engeller mi?


İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.



Merhaba arkadaşlar,

Ben konunun sahibiyim, mesajım yukarıdadır.

Az önce şirketin personel müdürlüğü ile konuştum. Çıkışımı 15 Kasım olarak göstereceklerini ve bu işlemi bugün yapacaklarını, kıdem tazminatımı da hesaplayacaklarını ve çıkışımı o şekilde göstereceklerini söylediler. Fakat bunun da sonuçta bir istifa olduğunu ve çıkışımı istifa olarak göstereceklerini, haliyle işsizlik maaşı alamayacağımı söylediler. Ayrıca çıkışıma dair bir yazı da vermeyeceklermiş.

Kısacası işveren içerde kalan maaşlarımı ve kıdem tazminatımı ödemeye yanaşıyor ( ödeyecekleri tarih belli değilmiş ) fakat çıkışımı istifa olarak gösteriyor ve işsizlik maaşı alamıyorum. Bu bilgiler sözlü olarak söylendi, elimde istifa dilekçemin kopyası dışında yazılı bir belge yok.

Şu durumda ne yapmalıyım? Bir süre daha maaş ve kıdem tazminatımı almak için beklemeli miyim? Buradaki tavsiyeler üzerine, iyi niyet çerçevesinde noterden ihtarda çekmemiştim. Şuan çekmeli miyim?

Çok teşekkürler.
 
Tazminatlarınızı ne zaman ödeyecekleri belli olmasa da, ödenmeyen tazminatlarınızı dava yoluyla almayı seçerseniz çok daha uzun sürecektir( örnekler 3 yıl gibi ), o nedenle işvereni bir süre daha beklemeniz bence mantıklı.
Yaptığınız istifa değil, haklı nedenle sözleşmenin feshidir aslında. İşvereniniz de çıkış sebebi olarak istifa değil, çalışanın haklı nedenle sözleşme feshi olarak bildirdiğinde işsizlik sigortasından da yararlanabilirsiniz. Kaldı ki zaten tazminatınızı ödeyeceklerini söylüyorlar, çıkış sebebi olarak çalışanın haklı sebeple sözleşmeyi feshi olarak göstermelerinin işvereninize getireceği herhangi bir ilave yük te olmayacak, müdürünüzle bu yönde görüşüp ikna etmenizi öneririm.
 
Tazminatlarınızı ne zaman ödeyecekleri belli olmasa da, ödenmeyen tazminatlarınızı dava yoluyla almayı seçerseniz çok daha uzun sürecektir( örnekler 3 yıl gibi ), o nedenle işvereni bir süre daha beklemeniz bence mantıklı.
Yaptığınız istifa değil, haklı nedenle sözleşmenin feshidir aslında. İşvereniniz de çıkış sebebi olarak istifa değil, çalışanın haklı nedenle sözleşme feshi olarak bildirdiğinde işsizlik sigortasından da yararlanabilirsiniz. Kaldı ki zaten tazminatınızı ödeyeceklerini söylüyorlar, çıkış sebebi olarak çalışanın haklı sebeple sözleşmeyi feshi olarak göstermelerinin işvereninize getireceği herhangi bir ilave yük te olmayacak, müdürünüzle bu yönde görüşüp ikna etmenizi öneririm.

Keremcem Bey,

İşveren hiç bir alacağımı hala ödemedi. Artık dava açmayı düşündüğüm için bugün noterden ihtarnameyi de hazırlattım. Bu hafta içerisinde kendilerine ulaşacak.

İşveren çıkışımı "haklı nedenle iş akdi feshi" olarak değil de direk "istifa" olarak göstermiş. Bu nedenle işsizlik sigortasından yararlanamıyorum. Sigortadan yararlanabilmek adına, dava açmamın dışında (1-3 yıl sürecek) herhangi bir belge (ihtarname, iş akdi feshi yazım) ile İşkur'a gitmemin faydası olur mu? Diğer bütün şartları sağlıyorum.

Teşekkürler.
 
İşkura mutlaka başvurun,
istifa etmiş gibi gösterilmiş olmanız işsizlik sigortasından yararlanmanıza şu an engel olsa da, işkura başvurmanıza engel değil. Başvurunuzu yapın, mahkemeye verdim işyerini diye belirtin. Daha sonra mahkemeyi kazandığınızda, kararla birlikte gidip başvurunuzu tekrar canlandırırsınız.
 
Üst