Hal çıkışları

Üyelik
11 Ara 2010
Mesajlar
24
halde komisyonculuk yapan mükellefimiz çıkışları % 1 olarak yapıyor. yalnız köylüden aldığı malları satarken kdv uygulayacak mı
 
Ynt: Hal çıkışları

Hal defteri tutan birini bulmuşken size de sormak isterim. Halcilerin kestiği müstahsil faturalarını nasıl işliyorsunuz? Bu konuda çok karışık ve değişik görüşler var. Sizin de görüşünüzü almak isterim.
 
Ynt: Hal çıkışları

müstahsilden kasıt çiftçiden alınan mal ise kdv siz bir şekilde 153 b 320,360 a olarak kayıt yapıyoruz
 
Ynt: Hal çıkışları

Hayır çiftçiden alınan malı kastetmedim.Halcinin kestiği müstahsil faturalarından bahsediyorum. Hani rürum,bağkur,komisyon,kdv gibi kesintileri var.Bu faturaları nasıl işliyorsunuz?
 
Ynt: Hal çıkışları

Ben anlatamadım galiba.Halcinin yaptığı iş karşısında aldığı bir komisyon geliri ve bunun kdv si var.Bağkur kesintisi, rüsum,zirai vergi kesintisi var. Bunlara istinaden halci müstahsil faturası düzenliyor.Bunun kaydını soruyorum. Daha önce de forumda sormuştum ama net cevap alamadım.
Sayın Aşkınbulduk sizin dediğiniz alış müstahsili.Ben onu sormuyorum zaten.Ne sorduğumu yukarıda anlattım. Bu konuyu bilen varsa açıklayıcı bir cevap bekliyoruz.
 
Ynt: Hal çıkışları

sayın sera kendisine kesmiş olduğu müstahsillerimi diyorsunuz
 
Ynt: Hal çıkışları

Kendisine kestiği değil.Mesela çiftçi A'nın malını sattı, karşılığında komisyon aldı. Buna istinaden müstahsil faturası kesiliyor.Ya da vergi mükellefi B'nin malını satıyor.Yine müstahsil faturası kesiyor.Bunu halci kesiyor. Halcinin gelirine işleniyor.Ben de bu konu yeniden açılmışken ve hal defteri tutan birini bulmuşken sormak istedim. Ama hala sonuç alamadım:((
 
Ynt: Hal çıkışları

mükellefinizin gelirini komisyon oluşturuyor.

643 veya 600 A
391 18 A
360 01 stopaj A
360 .. Ödenecek Ruhsum A
360 .. Ödenecek Nakliye A
320 ABC A
120 ALICILAR B
 
Ynt: Hal çıkışları

Burada anlamadığım 120 ve 320 ye hangi rakamlar yazılacak?
 
Ynt: Hal çıkışları

Anlamadığım konu o değil. Yani müstahsil faturası kesilen kişiye mi hem 120 hem 320 hesabı açılacak? O kısmı
anlamadım?
 
Ynt: Hal çıkışları

sayın sera 120 kim veya kimlere satmış ise 320 ise malı aldığı kişiye
 
Ynt: Hal çıkışları

Aynı belge üstünde yani müstahsil faturası yazan belgede sadece kime sattıysa onun ismi var ama malı kimden aldığını bu belgeye dayanarak nasıl bilicem?
 
Ynt: Hal çıkışları

sayın sera karıştırdığınız noktalar var kanımca.müstahsil detaylarını yazarsanız tekrar yardımcı olmaya çalışayım
 
Ynt: Hal çıkışları

Yani şöyle. Halci çiftçinin ya da müstahsilin malını alıp satıyor karşılığında komisyon alıyor.Buna istinaden Fatura(müstahsil) (üstünde bu şekilde yazdığı içiç böyle yazdım) düzenliyor.Bu faturada hamaliye,rüsum,zirai vergi,komisyon,kdv,bağkur vs.kesintileri var. Sağ tarafta da toplam satış yekününden masraflar düşülmüş ve genel yekün var. Yani malı aldığı kişiye düzenliyor bu belgeyi.(Bir önceki ekranda tersini yazmışım kusura bakmayın) Mal aldığı kişiyi biliyoruz. Şimdi sizin yaptığınız muhasebe kaydında hem 120 hem de 320 var. Ben de diyorum ki mal aldığı kişiye 320 açarsak, 120 ye ne yazacağız?
 
Ynt: Hal çıkışları

malı kime veya kimlere sattıysa onu yazarsınız bunuda müstahsilden bilmeniz mümkün değil tabiki. 120 00 muhtelif alıcılar şeklinde takip edebilirsiniz
 
Ynt: Hal çıkışları

Ancak kendi malını satıyorsa fatura kesiyor.Kendine ait olmayan mal için fatura kesmiyor.
120 Muhtelif alıcılar hesabı açarsam bu hesabı nasıl kapatacağım?
 
Ynt: Hal çıkışları

tüm satışlar için fatura kesiliyordur.kendi malıda olsa komisyona gelen malda olsa siz o 120 hesabı zaten birebir kapatamazsınız.katip bilir kimden ne kadar alacağı olduklarını
 
Üst