fonradar

Hangi Statüden Daha Fazla Aylık Alabilirim?

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
8 Aralık 2008 Sadettin ORHAN [email protected]

Soru: Sadettin Bey, farklı dönemlerde SSK ve Bağ-Kur'a prim ödedim. En son 30.10.2006 tarihinde çiftçi Bağ-Kur'undan isteğe bağlı SSK'ya geçtim ve 660 gün ödedim. Bana hangi statüden emekli olmamı tavsiye edersiniz? Emekli aylığım hangisinde daha yüksek olur? Medet Akman

Cevap: Değerli okurum, çiftçi Bağ- Kur'uyla SSK emekliliği arasında yerine göre yaklaşık %30 maaş farkı olur. Tabii ki SSK'dan emekli olmanızı tavsiye ederim. Örneğin 2008 yılı içerisinde tarım Bağ- Kur'un 12. basamağından emekli olsaydınız 477 YTL emekli aylığı alırdınız. SSK'dan emekli olsaydınız en az 600 YTL maaş alırdınız. Size tavsiyem kalan günlerinizi SSK (4/a) kapsamında tamamlayarak SSK statüsünde emekli olun.

Hangi kurumdan emekli olayım?

Soru: Sadettin Bey, ben farklı tarihlerde hem SSK'ya hem de Bağ-Kur'a tabi olarak çalıştım. En son Bağ-Kur'dan SSK'ya geçtikten sonra 780 gün prim ödedim. SSK'dan emekliliği tavsiye eder misiniz? Bunun için ne yapmam lazım? Abbas Altun

Cevap: Değerli okurum, yukarıda da bahsettiğim gibi, özellikle düşük basamaklardaki Bağ-Kur aylığı ile SSK aylığı arasında önemli farklar bulunmaktadır. Bu yüzden size de SSK'dan emekli olmanızı tavsiye ederim. Bunun için son 7 yılın yarısından fazlasını (en az 1261 gün) SSK'ya tabi geçirmeniz gerekir. Siz zaten 780 gün ödemişsiniz. Kalan 481 günü de SSK (4/a) kapsamında ödeyin ve böylece SSK statüsünde emeklilik hakkını kazanın.

Yurtdışı günlerimi borçlanabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey ben 1973 doğumluyum ve ilk sigorta girişim 1991. Bir aylık bir sigorta sürem var ama ben 1992'de Hollanda'ya gittim işçi ailesi olarak ve 1997'de dönüş yaptım. Daha sonra askere gittim ve ondan sonra 2004'ten beri sigortalıyım. Sizden sormak istediğim, yurt dışında bulunduğum zamanı borçlanabilir miyim? Metin AVCI

Cevap: Değerli okurum, yurtdışında bulunduğunuz sürede eğer herhangi bir şekilde çalıştıysanız bu çalışmalarınızı borçlanabilirsiniz. Ayrıca iki çalışma süresi arasında kalan zamanın da bir yılını borçlanabilirsiniz. Bunun dışında erkeklerin yurtdışında çalışmaksızın geçen süreyi borçlanma hakkı yok. Sadece ev hanımlarının çalışmaksızın geçen zamanı borçlanma hakları var. Sorunuzda herhangi bir çalışmadan bahsetmemişsiniz. Eğer herhangi bir çalışmanız söz konusu ise ve bunu belgeleyebiliyorsanız borçlanma hakkınız olur.

Askerliğimi borçlanayım mı?

Soru: 21.06.1967 doğumluyum. 25.11.1989'da SSK girişim var. Sigortaya askerlikten sonra giriş yaptım. Askerliği borçlanırsam ne zaman, borçlanmazsam ne zaman emekli olurum. İsimsiz.

Cevap: Değerli okurum, askerliğinizi borçlanmazsanız 52 yaşınızda 5525 günle (21.06.2019 tarihinde) emekli olursunuz. Askerliğinizi kısa dönem mi uzun dönem mi yaptığınız ve uzun dönem yaptıysanız bunun süresini yazmamışsınız. Askerliğinizi 18 ay yaptığınızı varsayarsak ve bu süreyi borçlanırsanız bu taktirde, 51 yaşınızda ve 5450 günle (21.06.2018 tarihinde) emekli olursunuz. Şu durumda askerliğinizi borçlanmanızı tavsiye ederim.

En çabuk nasıl emekli olurum?

Soru: Sayın Sadettin Bey, 21.11.1963 doğumluyum ve 1 Ekim 1997'den beri Bağ-Kur primlerimi eksiksiz olarak ödedim. En çabuk nasıl emekli olabilirim? Selim Durmuş

Cevap: Selim Bey, bundan sonra da Bağ-Kur (4/b) kapsamında prim ödemeye devam ederseniz 57 yaşınızı doldurarak ve 9000 gün primi tamamlayarak emekli olursunuz. Ancak bundan sonra SSK'ya geçerseniz yine 57 yaşınızda emekli olursunuz fakat bu kez prim gününüz 9000 günden 5900 güne düşer. Fakat emeklilik tarihiniz değişmez.

Eğer Bağ-Kur'a giriş yapmadan önce askerlik yaptıysanız ve bu süreyi borçlanmadıysanız mutlaka borçlanın. Bu taktirde emeklilik tarihiniz de borçlandığınız süre kadar geriye gelecektir.
 
Üst