Harcırah

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kucur58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
22 Haz 2006
Mesajlar
48
yurt içi ve yurt dışına çıkan personelin harcırah hesaplaması nasıl yapılıyor. verilen harcırahtan damga vergisi veya stpj kesiliyormu. bu konu hakkında bilgi veririseniz çok iyi olur. tşk ederim.
 
Ynt: Harcırah

Şahsem bir çok personelimiz sürekli yurtiçinde ve yurtdışında seyahat halindeler.Kendilerine Belirli bir miktar iş avansı veriyoruz.Ayrıca şirkete ait kredi kartları var.Elden yaptıkları harcamaların ve kredi kartından yaptıkları harcamaların tamamına ilişkin fiş istiyorum.Fiş geldiğinde bunları gider yazıp kendisinin iş avansı hesabından ve kredi kartı hesabından kapamaları yapıp hesapları sıfırlıyorum.Çok pratik oluyor.
Saygılar,
 
Ynt: Harcırah

yurtiçi harcırahlarda

personel görevlendirmeyle gideceği için
kimin nereye hangi tarihlerde hangi amaçla görevlendirildiğine ilişikin kurum amirince onaylı yazı(harcırah onayı)
personelin görev dönüşü sonrasında yurtiçi geçici görev yollugu bildirimi(taşıt ücreti,yevmiye,konaklama vs gösterdiği) esas alınır.
ancak arkadaşın dediği üzere üzerinde değer ihtiva etmesine rağmen kime ait oldugu belli olmayan yazar kasa fişi yda makbuz geçmez!!!
devlet harcama belgeleri yönetmeliğinin ilgili maddesinde konaklama bedeli için sadece yatacak yer ücretini belgelendirir faturanın eklenmesi gereklidir.(faturanın içinde yemek ücreti vs olmamalıdır,olsa bile ayırılabilir düzeyde olmalıdır.sadece konaklama ücreti için fatura gereklidir.)
ancak 6245 de belirtildiği mutat taşşıt ücreti için(genellikle otobus) bilet getirilmesine gerek yoktur.il yada ilçe garajından alınacak onaylı bir rayiç listesine binayen otobus ücreti ödenebilir.
 
Ynt: Harcırah

hesaplama ise
2009 yılı bütçe kanunda belitilen (1 ocak 2009 tarihli resmi gazete)
H cetvelindeki gündelikler üzerinden yapılır.
örneğin 6ncı dereceden memurun gündeliği 22,5 tl
15 gunluk göreve giiti(yol dahil).
ankaradan izmire gitti.(yol rayici 35 tl)
yatacak yer içinde günlüğü 20 tlden 12 gun bir otelde kaldı diyelim.

(22,5*15)+35+35+(20*10)=

yevmiye+yol+konaklama

6245 e göre de konaklamada en fazla 10 güne kadar ödenir dediği için 12 gun yerine 10 gunden hesapladık.
buldugunuz rakamdan binde 6 damga vergisi kesintisi yapıp şahsa ödüyorsunuz.
stopaj kesintisi yapılmaz.
 
Ynt: Harcırah

Sn.KEmal
PErsonellerimizi seyahate gönderdiğimiz zaman aççmı kalacaklar peki?
 
Ynt: Harcırah

tabiki hayır.personel isterse gidişten önce harcırah avansı alabilir.görev sürelerinde değişikilik olmayacağı biliniyorsa hacırahın tamamı bile avans olarak ödenebilir.
 
Ynt: Harcırah

gidişinde muhasebe işlem fişiyle verilen avans
dönüşünde ise verilen avans ,toplam harcama,eğer geriye halen kişin hakedişi kalıyorsa bu tutar ve geriye kalan turadan kesilen damga versi,ele gecen tutar
bunların hepsinin gösterildiği tek bir bildirim formu ödeme emri belgesine bağlanarak işlem kapatılır.
 
Ynt: Harcırah

hocam dediğiniz tamamen doğrudur açıkçada ilgili maddelerde belirtilmiştir.Ancak bunu çalıştığım, gezdiğim ve sorduğum hiç bir firmada uygulanabilirliğini görmedim.Örneğin benim şuan çalıştığım firmanın ortalama seyahate çıkan personel sayısı yaklaşık 50 civarı dır.Kimisi yurtdışı kimisi yurt içi sürekli seyahat halindeler.Doğruluğunu kabul ettiğim halde kesinlikle iş avansı veriyorum ve gelen evrakları avanstan düşüyorum.Ve bugüne kadar çalıştığım hiç bir yeminlide siz yanlış yapıyorsunuz demedi.Tekrar söylüyorum siz anlattığınız gibi yapıyorsanız en doğrusunu yapıyorsunuz ancak uygulamada ben rastlamadım...
 
Ynt: Harcırah

ben kamu sektöründe çalışıyorum.sayıştay ve kendi iç denetimlerimize tabiyiz.bu yüzden uygulabilirliği var aslında.harcırah konusunda nasıl sıkıntıya düştüğümnüzü anlamadım ama yardımcı olabilirsem sevinirim.yeminli amli müşavirlerin cok doğru yorumlar yaptıgı söylenemez
 
Ynt: Harcırah

Bende A.Ş de görevliyim 50 tane seyahate çıkan personel için milyarlarca liranın hesabını zaten kapamak oyle bir zor oluyorki çoğu zaman belgeleri bile gelmiyor kkg oluyor.dediğiniz gibi harcırah uygulamasına başlasak işleriice sarpa sarar.Ve ben bu konuyu hesap uzmanı ustadlarımızlada görüştüğümde pek önemli olmadığı şeklinde yorumlarla karşılaştm.Ama tekrar söylüyorum sizin dediğiniz doğrudur uygulama benim dediğim şekildedir, en azından ben öyle biliyr ve yapıyorum.
Saygılar,
 
Ynt: Harcırah

Sn. kemalbabacan'ın uygulaması kamu kesimi harcırah yönetmeliğine uygundur.
Ancak özel sektörde işler öyle yürümez. Sn. Sercan'ın söylediği gibi yapılır.

Personel seyahate çıkmadan önce ilgili kısım şefi/amirinin seyahat programına göre belileyeceği miktarı iş avansı olarak alır, dönüşünde masraf beyanı yapar , amirine onaylatır ve muhasebeye verir.
Muhasebe de iş avansını kapatır, borç alacak varsa tahsil eder veya öder hesap işi biter.
Öyle özel sektörde yemek ayrı otel ayrı diye bir kavram söz konusu değildir. VUK geçerlidir.
Hem seyahat , hem konaklama,hem yiyecek içecek giderleri vuk hükümlerine uygun olmalıdır.
 
Üst