Hastalığı Sebebiyle İşine Son Vermek

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sule
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sule

Katkı Sunan Üye
merhaba, 7 yıldır çalışan bir personelimiz var. meslek hastalıkları hastanesinden "uzun süre ayakta duramaz, öne eğilerek çalışamaz, ağır yük kaldıramaz" raporu almış.
biz tehlikeli sınıfta, "ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir" raporu olanları işe alıyoruz.
ve bu personelin çalışabileceği başka bir alan yok. yıllardır üretimde çalışan personeli büroya aktarmam imkansız. bütün haklarını ödeyerek 4857 18/A-7 (çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı etkileyen hastalık) maddesine göre çıkışını yapsam sorun olur mu?
personel de razı bu duruma.

evet, bilmediğim birçok konuyu öğrenmiş oldum haklı nedenle fesih konusunda. çok teşekkür ederim. ama ben (işveren olarak) haklı nedenle fesih yapamıyorum bu durumda. çünkü bahsedilen sürelerde (benim personelim 7 yıldır çalıştığı için toplam 14 hafta raporlu olması gerekir) devamsızlık, rapor söz konusu değil. ben bütün haklarını ödeyerek fesihten bahsediyorum. soruma cevap alamadım maalesef.

işyerinde kişinin çalışabilceği başka bir iş yoksa işçinin sosyal haklarını verip işten çıkarabilirsiniz
ancak işyerinde işçinin çalışabilceği iş yok demek, biraz spesifik bir konu, her yöne çekebilir,
işçinin işyerinde tutulduğu meslek hastalığından dolayı işten çıkarmanız durumunda, işçi dava açarsa kazanması yüksek ihtimaldir.
işçiyi işten çıkarmadan bir çözüm bulabilmek daha doğru olur düşüncesindeyim.

işyerinde kişinin çalışabilceği başka bir iş yoksa işçinin sosyal haklarını verip işten çıkarabilirsiniz
ancak işyerinde işçinin çalışabilceği iş yok demek, biraz spesifik bir konu, her yöne çekebilir,
işçinin işyerinde tutulduğu meslek hastalığından dolayı işten çıkarmanız durumunda, işçi dava açarsa kazanması yüksek ihtimaldir.
işçiyi işten çıkarmadan bir çözüm bulabilmek daha doğru olur düşüncesindeyim.

evet haklısınız, feshi son çare olarak düşünmeye çalışıyorum ama olmuyor. üretimde oturarak çalışma pozisyonu yok maalesef. masa başı bir iş de veremem. temizlik işçisi yapsam, onlar zaten eğiliyorlar ki kendisi kabul etmez. nasıl dava açabilir, işe iade falan mı? çalışamadığı bir iş yerine tekrar çalışmak için mi dava açacak?? yoksa meslek hastalığına tutulduğu için tazminat davası falan açma hakkı var mı?

Malum olayımızda işveren tarafından yapılabilecek fesih noktasını paylaşıyoruz.
Meslek hastalığı boyutuna girmiyorum.
Bahsekonu şekilde rapor almış olan işcinin, bu iş de çalışamayacağı/çalıştırılamayacağı açık,işci de fesih yoluna gitmek istememekte,bu durumda işverenin ne yapacak?
Raporda sanırım şu kadar süre çalışamaz diye de bir ibare de yok ise işcinin bu durumuna uygun iş verilmesi/verilebilmesi yönünden,(buna imkan yok ama) çalışma yapılması yani bu olaya ilişkin feshin son çare ilkesinin gözetilerek,işin görülmesini devamlı surette etkileyen bu durum karşısında işcinin artık çalıştırılamayacak olasına bağlı olarak,işverenin iş bu geçerli nedenle fesih yoluna gidebileceği,
Buna karşın işci fesih nedeni olarak gösterilen sebebin,gecerli bir sebeb olmadığı iddiası ile dava açabilecek(M.20)bu davada da feshin geçersizliğine Karar verilmiş olması halinde M.21 istinaden gereği vs.

Çalışanınız , almış olduğu durumunu belirtir sağlık raporu ile birlikte sizden sağlık durumuna uygun yeni bir görev verilmesini yazılı olarak talep etsin.
Siz , sağlık raporuna uygun olarak , mesleki beceri ve yeterliliğine de uygun yeni bir görevlendirme imkanınız olmadığını , ya aynı işine devam etmesi gerektiğini, yada sözleşmesini sağlık nedenleriyle tazminatlarını da ödeyerek zorunlu olarak feshetmek zorunda kalacağınızı yazılı olarak bildirin.
Çalışanınız, mevcut çalışma koşullarının sağlığını olumsuz etkileyeceğini, gereğini yapılması isteğini gene yazılı olarak bildirsin.
Siz de kendisiyle anlaşmış olduğunuz tarihte sözleşmesinin zorunlu olarak feshedileceğini bildirin ve o tarihte sözleşmeyi feshedip tazminatını ödeyin.

Yazılı bildirimlerin noter kanalıyla da olması gerekli değil, sadece bildirimlerin yapıldığının ıspatlanabilmesi için imzalı kopyalar olması önemli.
Bu şekilde yaptığınızda, işe iade davası açma daha doğrusu açsa da kazanma ihtimali ortadan kalkacaktır.

Çalışanınız , almış olduğu durumunu belirtir sağlık raporu ile birlikte sizden sağlık durumuna uygun yeni bir görev verilmesini yazılı olarak talep etsin.
Siz , sağlık raporuna uygun olarak , mesleki beceri ve yeterliliğine de uygun yeni bir görevlendirme imkanınız olmadığını , ya aynı işine devam etmesi gerektiğini, yada sözleşmesini sağlık nedenleriyle tazminatlarını da ödeyerek zorunlu olarak feshetmek zorunda kalacağınızı yazılı olarak bildirin.
Çalışanınız, mevcut çalışma koşullarının sağlığını olumsuz etkileyeceğini, gereğini yapılması isteğini gene yazılı olarak bildirsin.
Siz de kendisiyle anlaşmış olduğunuz tarihte sözleşmesinin zorunlu olarak feshedileceğini bildirin ve o tarihte sözleşmeyi feshedip tazminatını ödeyin.

Yazılı bildirimlerin noter kanalıyla da olması gerekli değil, sadece bildirimlerin yapıldığının ıspatlanabilmesi için imzalı kopyalar olması önemli.
Bu şekilde yaptığınızda, işe iade davası açma daha doğrusu açsa da kazanma ihtimali ortadan kalkacaktır.

işte beni tatmin eden cevap. size çook teşekkür ederim sn. keremcem...

Sy keremceme bir noktada katılmıyorum. "ya aynı işine devam etmesi gerektiğini" Diyelimki çalışan kabul etti çalışmaya devam etti ve durumu ağırlaştı. SGK rapora rağmen çalıştırdığınız için ağırlaşan durumla ilgili sağlık ve maaş ödemelerini rücu etme olayını nasıl aşacaksınız?

Sy keremceme bir noktada katılmıyorum. "ya aynı işine devam etmesi gerektiğini" Diyelimki çalışan kabul etti çalışmaya devam etti ve durumu ağırlaştı. SGK rapora rağmen çalıştırdığınız için ağırlaşan durumla ilgili sağlık ve maaş ödemelerini rücu etme olayını nasıl aşacaksınız?
Sn. merkür, 3 aşamalı bir plandan bahsettim, sadece birinin uygulanmasından değil.

aynı işte çalıştırmayacağız, ben direk fesihten bahsettiğim için belki sn. keremcem bu şekilde yanıtlamıştır.
bi açıklama yapmak istiyorum, personelin yaptığı işe göre biraz daha hafif bir iş varmış, usta başları yeni bilgi verdiler bana, şu anda o göreve aldık. ben sn. keremcem'in dediği gibi yazılı görev değişikliği istediğine dair dilekçe alacağım personelden, aynı şekilde ben de ona onay dilekçesi vereceğim. o bölümde de aynı rahatsızlığı devam ederse fesih yoluna gideceğim. sanırım bu izlediğim yol doğru.

Bahsekonu rapor işveren ibraz edilmiş yani işcinin bu durumu hk.işveren bilgi sahibi olmuş olmasına rağmen,işciye aynı iş de devam etmesi gerektiğini söylemek/bildirmek çok da doğru/uygun olmasa gerek,bu noktada zorlama,çağrıştırma yapması yönünde örtülü işveren baskısının olduğu ileri sürülebilir,bu sebeble nerden bakarsak bakalım,feshin işveren tarafından yapılması ve dava konusu edilmesi durumunda,feshin son çare ilkesi üzerinde durulacağı net.

.... personelin yaptığı işe göre biraz daha hafif bir iş varmış, usta başları yeni bilgi verdiler bana, şu anda o göreve aldık. ben sn. keremcem'in dediği gibi yazılı görev değişikliği istediğine dair dilekçe alacağım personelden, aynı şekilde ben de ona onay dilekçesi vereceğim. o bölümde de aynı rahatsızlığı devam ederse fesih yoluna gideceğim. sanırım bu izlediğim yol doğru.
Önce bu yeni iş mutlaka uygun bir iş olmalı,başlangıcta verilen bu iş zaten uygun olmaz ise rahatsızlığı elbette devam edecek(çünkü bu önceden bilinebilen bir durum)demek olur ki tam bu noktada önerim;
Tazminatı ödenerek ayrılmaya razı olan işcimize, siz öncekine göre daha haifi olan bu yeni işi yazılı olarak önerin AMA yinede işci kabül etmemiş olsun,bu durum karşısında, "işverence iş ilişkisinin sürdürülmesine imkan kalmamamış olacağından"bu defa siz fesih yoluna gitmiş olun.(bu nokta feshin son çare ilkesiyle ilgilidir)bu kez işe iade davasının işci lehine sonuçlanması,çok düşük ihtimaldir diye düşünüyorum.

Sn. merkür, 3 aşamalı bir plandan bahsettim, sadece birinin uygulanmasından değil.

Bahsekonu rapor işveren ibraz edilmiş yani işcinin bu durumu hk.işveren bilgi sahibi olmuş olmasına rağmen,işciye aynı iş de devam etmesi gerektiğini söylemek/bildirmek çok da doğru/uygun olmasa gerek,bu noktada zorlama,çağrıştırma yapması yönünde örtülü işveren baskısının olduğu ileri sürülebilir,bu sebeble nerden bakarsak bakalım,feshin işveren tarafından yapılması ve dava konusu edilmesi durumunda,feshin son çare ilkesi üzerinde durulacağı net.

Önce bu yeni iş mutlaka uygun bir iş olmalı,başlangıcta verilen bu iş zaten uygun olmaz ise rahatsızlığı elbette devam edecek(çünkü bu önceden bilinebilen bir durum)demek olur ki tam bu noktada önerim;
Tazminatı ödenerek ayrılmaya razı olan işcimize, siz öncekine göre daha haifi olan bu yeni işi yazılı olarak önerin AMA yinede işci kabül etmemiş olsun,bu durum karşısında, "işverence iş ilişkisinin sürdürülmesine imkan kalmamamış olacağından"bu defa siz fesih yoluna gitmiş olun.(bu nokta feshin son çare ilkesiyle ilgilidir)bu kez işe iade davasının işci lehine sonuçlanması,çok düşük ihtimaldir diye düşünüyorum.

Değerli arkadaşlar,
yanıtım bir bütündü, yani salt alıntıladığınız kısmı değerlendirmek hata olur diye düşünüyorum.
Fesih konusunda izlenecek yol açısından öneriydi,
haklısınız, '2 kusura bakma sana uygun yeni bir görev bulamıyoruz, ya aynı işte çalışacaksın yada sözleşmeni feshedeceğiz'' demek ilk etapta işçi kabul ederse, mevcut iş sağlığını olumsuz etkilemeye devam edecek bu da sıkıntı olacaktır o nedenle öyle denmemesi doğru olur düşüncenize katılamıyorum.
Sonuçta işverenin önünde bir seçim hakkı doğuyor;
a- isteği yerine getirip uygun bir görevlendirme yapabilir,
b- isteğe olumlu yanıt veremez, sözleşmeyi yasal haklarını kullanarak sonlandırır
c- hiç bir aksiyonda bulunmaz sessiz kalır, bu durumda da yasal düzenlemeler çalışanın haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesine imkan tanıyor zaten.

O nedenle birbirini takip eden adımlar olarak değerlendirmenizi,
sadece bir kısmı alıntılayıp diğer kısımları hiç yokmuş gibi görerek , salt o kısım üzerinden yorumlamamanızı diliyorum

Zaten sadece o kısma katılmadığımı diğer kısımlara katıldığımı belirttim.
bir şıkta ben ekleyeyim. Madem işçi çıkış yapılmasına razı sağlık nedenleri ile işçi fesih etsin. Bu durumda da kıdem tazminatı alabilir. İşe iade davası gibi bir durum da olmaz.

Sn.Keremcem zaten biz de tüm/bütün den reddetmiyoruz,zira sn.Merkür bu bir noktayı özellikle belirtmiş,bende sadece sözkonusu bu nokta üzerinden değerleme yaptım o kadar:)malum olduğu üzre bu tek nokta bütünü yok saymayak demek değil,ancak belirttiğim yani sizin katılmadığınız nokta da anlaşılan hem fikir değiliz.
Ayrıca belirtiğiniz bu 3 secenek de olumlu,hatta işe iade davası yönünden "c"şıkkı daha müspet.

personele çıkış vermek yerine görev değişikliğini uygun gördük. fakat yeni görevle ilgili hiçbir şey bilmiyor. daha önce montajcıydı, şimdiyse daha hafif olan kablajcı görevini üstlenecek. kablajda çalışan diğer arkadaşlar yardım edecekler elbette. ben sn. keremcem 'in dediği şekilde dilekçeleri hazırladım. personel görev değişikliği talep etti. ben de bunun karşılığında kablajcı olarak devam edebileceğini yazılı beyan edeceğim kendisine.
personele vereceğim dilekçede x süre verip veya herhangi bir süre vermeyip eğer bu işi yapamayacağı anlaşılırsa başka pozisyon olmadığından sözleşmenin feshi yoluna gideceğimi belirtmeli miyim sizce? yoksa "seni kablajcı yaptım hadi hayırlı olsun" mu diyeyim??

Tazminatı ödenerek ayrılmaya razı olan işcimize, siz öncekine göre daha haifi olan bu yeni işi yazılı olarak önerin AMA yinede işci kabül etmemiş olsun,bu durum karşısında, "işverence iş ilişkisinin sürdürülmesine imkan kalmamamış olacağından"bu defa siz fesih yoluna gitmiş olun.(bu nokta feshin son çare ilkesiyle ilgilidir)
c- hiç bir aksiyonda bulunmaz sessiz kalır, bu durumda da yasal düzenlemeler çalışanın haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesine imkan tanıyor zaten.
Sonuç itibariyle düşüncem,
bu 2 seçenekden birinin olması gerektiğidir.

Şu pozisyonda şu işi yapmanız uygun görülmüştür, 6 iş günü içinde kararınızı bildirmenizi rica ederiz diyin ve ona bırakın,
artık kablajcı oldun hayırlısı olsun dedikten sonra , olası işte yeterli olamama, performans düşüklüğü gibi sebeplerle sözleşmeyi feshetmek zorunluluğu doğduğunda,
işiniz çok daha zor olur.
Sağlık sebepleriyle yeni görev talebine uygun çözüm üretilemediğinden tazminatı ödeyip sözleşmeyi feshetmek, sanki her iki taraf için de daha doğru yol olacak.