Hatalı Üretim- Personel Maaşlarından Kesinti..

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Merhaba herkese,
İşletmemizde fason eşarp boya-baskı işi yapılmakta. Baskı makinesinde çalışan ustaların dikkatsizliği sebebiyle, bir parti malda önemli derecede hatalı üretim meydana gelmiştir.
Daha önce de aynı şekilde birkaç partide aynı durum yaşanmıştı. Personel sözlü olarak uyarılmıştı sadece. Şuansa işveren oldukça kızgın ve baskı ustalarının maaşlarından kesilmesini istiyor. Maaşta kesinti yapma hakkımız var mıdır? Varsa bunun prosedürü ne şekilde?

Ynt: Hatalı Üretim- Personel Maaşlarından Kesinti..

Yasal ve teorik olarak işverenin böyle bir hakkı yoktur.
Ancak uygulamada sık raslanmaktadır.
Çalışanın rıza göstermesi gerekir.
Aksi halde dava açıp haciz kararı almak gerekir.

Maaştan kesme problem olabilir, ama tazminatsız işten çıkarma nedenidir. Maaştan kesilen bu tip paraların sınırı var ve kesinti çalışma b. yatırılıyor.

anladığım kadarıyla işveren maddi zararını ustalardan tahsil etmek istiyor. bunu tahsil edebilmesi için işverenin çalışanından alacaklı hale gelmesi lazım. çalışanını borçlandırması gerekir. üretimde olan kaybı stoklarından çıkması gerekir. bu iş maliyet bedeli ile faturalandırma yoluyla olabilir. daha sonra çalışandan alacağını mahsup ederek ya da taksit taksit keserek tahsil edebilir diye düşünüyorum.

saygılar.

Hizmet işletmesiyiz ve şöforlerimiz zaman zaman trafik kurallarına uymadıkları için ceza yiyoruz ve bunuda personel imzalı bir tutanak ile personele sanki avans vermişiz gibi ödeme yapıyoruz. Yukardaki olayda bu şekilde çözülemezmi.Personelin onayı olduktan sonra problem olmaz diye düşünüyorum.