fonradar

Hediye çekleri muhasebesi ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dalida
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
1 Tem 2009
Mesajlar
88
Yıl sonu yöneticilere verilen hediye çeklerini hangi gider hesabın atmak gerekir ? Hediye çeklerinde ayrıntı bir durum varmıdır ?
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

Hediye çeklerini ilk aldığınızda 157 hesapta takip etmelisiniz.Daha sonra ücret bordrolarına ekleyip brütleştirdikten sonra 770 hesap altında giderleştirebilirsiniz.
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

1) Ama bu kişiler maaş almıyorki bordrolu değiller , nasıl olacak ?

2) ücret bordrosuna nasıl ekleniyor hediye çeki ? örnekle anlatabilirmisiniz ?

tesekkurler
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

sn dalida;
yöneticileriniz maaş almıyorlarmı??? Bordrosuz çalıştırıyorsanız zaten hiçbişekilde bu çekleri gider yazma ihtimaliniz yok.Ancak bordrolu çalışanınız ise ayni yardımlar kısmına çek tutarını ekleyerek 157 hesabı 335 ile kapattırsanız problem olmaz.
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

ücret almıyorlar. gidere atamam değilmi ? 689 a atayım en iyisimi.
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

Sn.Dalida
Konuyu birazdaha açarsanız belki daha net cevap alabilirsinzi.Yöneticileriniz nasıl bordrolu olmaz? Ne şekilde bir hizmet alıyorsunuz?
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

başka yerde de çalışıyorlar orada gözüküyor sosyal güvenceleri.
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

O sorun değil sn dalida.Sizde girişlerini yapın, hem maaş ödemelerini nasıl yapıyorsunuz?
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

ücret alanların üzerinden yağmam gerekiyor anladığım kadarıyla.

peki hediye çekinin ayni yardım gibi değerlendirilip gelir vergisi ve damga vergisi kesinti zorunluluğu olduğunu gösteren kanunu yollayabilirmisiniz bana burdan ?

çok tesekkur ederım
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

5.2. Hediye Çeklerini Satın Alarak Dağıtan İşletmeler Yönünden Durum

GVK'nun 40/1 maddesine göre, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, safi kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınmaktadır. Ancak, bu çeşit giderlerin indirilecek gider olarak dikkate alınabilmesi için, kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması iş ve işletme hacmi ile ilişkili olması gerekir.Yapılan giderin kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesinin bir gereği olarak değil, işletme sahibinin kişisel tatmini sağlama amacına yönelik olduğu durumlarda ise bu giderlerin vergilendirmeye esas matrahın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması mümkün değildir. Bu şekildeki giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dönem ticari karına ilave edilmesi gerekir. İşletmelerin reklam ve tanıtım amacıyla yıl başı ve dini bayramlarda eşantiyon ve hediye dağıtmaları ile hediye çeki satın alıp dağıtımları arasında bir fark bulunmamaktadır.Her iki halde de yapılan giderlerin GVK'nun 40/1 maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Ancak dağıtılan eşantiyon ve hediyelerin iş ve işletme ile ilgisinin bulunması ve bu durumu ispat etmesi gerekir.(ALTINDAĞ,2001:31)

Muhasebe kayıtları şu şekilde olmaktadır.

1- Hediye çekinin alınması halinde yapılacak kayıt

/

136-236 DİĞER ÇEŞTLİ ALACAKLAR

100 KASA HS
Peşin alınan hediye çeklerinin kaydı

/

2- Kişilerin hediye çekini kullanmaları ve buna ilişkin Nihai faturaların gelmesi durumunda yapılacak kayıt

/

760 PAZ.SATIŞ DAĞITIM GİDER. HS
........ Giderleri
191 İNDİRLECEK KDV

136-236 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR HS

/
 
Ynt: Hediye çekleri muhasebesi ?

Sn dalida
Ücret geliri elde eden gerçek kişiler aynı anda birden fazla işletmede sigortalı olarak çalışabilirler bu sizin sgk girişi yapmanız açısından engel değildir.Kişilerin sgk girişlerini yapıp hediye çeklerini alış aşamasında 157 hesaba alıp daha sonra gelir vergisi ve danmga vergisi hesaplayıp brütleştirerek kişilerin ücretlerine ayni yardım olarak ekleyeceksiniz.Daha sonra 135 hesapla 157 hesabı kapatacaksınız ki bakiye vermesin.
 
Üst