fonradar

Hepimiz Muhasebeciyiz

AYSE

Tanınmış Üye
Üyelik
18 May 2010
Mesajlar
3,910
Konum
istanbul
Dursun Ali YAZ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Yeditepe Üniversitesi, MBA

Tarih: 28.01.2011

Hepimiz Muhasebeciyiz

Bilindiği üzere, bu yılbaşından geçerli olmak üzere, vergi incelemelerinde uyulacak usul ve esaslar hakkında çıkarılan yönetmelik uyarınca, vergi incelemesi esnasında uyulması gereken usul ve kaideler yasal çerçeve içerisine alındığından, incelemeye taraf olan mükelleflerin elini güçlendirdiği söylenebilir.

Bundan tam 20 gün sonra yayımlanan VUK. Genel Tebliği ile, Bilanço esasına göre defter tutan tüm gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, ?Yıllık Kesin Mizan Cetveli?ni elektronik ortamda bildirmeleri zorunlu tutulmuştur.

Söz konusu tebliğden umulan hedefin, vergi incelemeleri öncesinde yapılacak hazırlık çalışmalarına destek mahiyetinde olduğunu kabul edersek, bu düzenlemenin Maliyenin elini güçlendirecek detaylı verilerin alınma süreci için yeni bir milat niteliğinde olduğu muhakkaktır.

Bilgisayar çağına bu derece uyum sağlamış Bakanlığa sahip bir başka ülke var mı bilemiyorum ancak bildiğim bir şey var;

Maliye Bakanlığının teknolojiye uyum sağlama hatta önderlik eden çalışmaları sonucunda, vergi mükelleflerinin özel kasalarında veya kişisel bilgisayarlarında depolanan birçok muhasebe ve finansal bilgiler, Bakanlık uhdesine aktarılacaktır. Zamanla biriken bu veriler ışığında yapılacak çalışmaların, vergi incelemelerini temelden değiştireceğini tahmin etmek için kâhin olmaya gerek görmüyorum.

Bu kısa hatırlatmalar neticesinde, şirket yetkili organlarının özellikle muhasebe ve buna bağlı vergi uygulamalarının eski düzende devam etmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Gerçekten de, gerek vergi ve muhasebe uygulamalarında gerekse vergi incelemelerinde yepyeni bir dönem başladığının öncü düzenlemeleri peş peşe yürürlüğe girmektedir.

Bu nedenle, vergi mükelleflerinin muhasebe departmanlarına üvey evlat muamelesi göstermekten vazgeçmesi kendi âli menfaatlerine olacaktır. Aynı zamanda, söz konusu düzenlemeler muhasebeci/vergici profesyoneller tarafından sunulan hizmetlerin daha kaliteli olmasını zorunlu kılarken, bu kişiler tarafından hazırlanan beyanname, bildirge, rapor ve mali tabloların önem ve kıymetini artıracaktır.

Özellikle meslektaşlarımla paylaşmak istediğim bir kaç husus daha olacak.
Son bir kaç yıldır yürürlüğe konulan uygulamalar (Beyannamelerin internet yoluyla verilmesi, BA-BS bildirimleri, Yıllık Kesin Mizan bildirimi) hepimizin iş yükünü ciddi oranda artırmaktadır. Bununla birlikte, yoğun mesailer neticesinde hazırladığımız mali tabloların, raporların çoğu şirket nezdinde gereken ilgi ve itibarı görmemesi hepimizi üzmektedir. Bu vurdumduymazlığın en temel sebebinin ise, kayıt dışı uygulamalar olduğu, hazırlanan tabloların gerçeği yansıtmadığı hepimizin malumudur.

Ben umuyorum ki, vergi mükelleflerinin ne kadar çok muhasebe verisi bakanlık bilgisine geçerse, incelemelerin sıhhati ve hızı o derece artacaktır. Söz konusu artış, mükelleflerin muhasebe servislerine gereken kıymeti vermesine zemin hazırlayarak, mesleğimizin hak ettiği konuma ulaşmasına olumlu destek sağlayacaktır. Zamanla kaliteli hizmet arayan vergi mükellefleri, depreme dayanıklı muhasebe servislerine ve hizmetlerine eskisine oranla daha yüksek bedel ödemeyi gönüllü olarak isteyeceklerdir. Bu sayede, daha az firmaya daha kaliteli hizmet verme imkanına kavuşacak olan meslektaşlarımızın ve mesleğimizin saygınlığı artacaktır.

Mevzuatın desteği olmadan, gelinen nokta ortada, daha şeffaf mali verilerin daha başarılı meslek mensuplarının yetişmesine olanak tanıyacağına inanıyorum.

Tek dileğim ise, ?ekmeği en az şişiren sıvının mürekkep? olduğu günlerin geride kalarak, mesleğimizin mürüvvetini görebilmek.

Zira, unvanımız ne olursa olsun, hepimiz muhasebeciyiz.

Kaynak: MuhasebeTr
 
Ynt: Hepimiz Muhasebeciyiz

NİSANLI ' Alıntı:
Özellikle meslektaşlarımla paylaşmak istediğim bir kaç husus daha olacak.
Son bir kaç yıldır yürürlüğe konulan uygulamalar (Beyannamelerin internet yoluyla verilmesi, BA-BS bildirimleri, Yıllık Kesin Mizan bildirimi) hepimizin iş yükünü ciddi oranda artırmaktadır.

İyide beyannameleri internet yoluyla vermek bence bu meslek için devrimdir,vergi dairesinde sıra beklemek mi iş yükünü hafifletecektir. Hem kesin mizan bildiriminden neden bu kadar çekiniyorsunuz,sizinkiler pek kesin değil galiba :) , hem şikayet ediyorsunuz,hemde ciddiye alınmıyoruz diyorsun,şuna emin olun eğer ciddiye alınırsak iş yükümüz kaç kat artıyor siz o zaman görün,çoğu büro bankaları yeni giriyor,bence biraz öz eleştiride yapmak lazım. Muhasebe finans gibi güncel gitmez ama en azından 1 ay geriden gider,ama çoğu büro yasal zorunlu veri hariç(cezası olmasa onlarda yıllık gider) 1 yıl geriden gidiyor,hal böyle olunca verilere güvenen yok,güven olmayıncada parada yok. Sisteme hatalar aramadan,eleştirmeden önce bizlerin işini hakkıyla yapması lazım.

Saygılarımla..
 
Ynt: Hepimiz Muhasebeciyiz

aslında bu tür uygulamalara karşı çıkanlar genelde, kendi bürolarında 150-200 arası defteri olan meslek mensupları.. İş yükü onlara çok bineceği için böyle karşı çıkıyorlar. Ne yapacaklarını nasıl yetiştireceklerini bilemiyorlar..
Çok defteri olanlar meslekte kaliteden bahsetmemeli, aynı zamanda böyle yakınmamalı
 
Ynt: Hepimiz Muhasebeciyiz

narin_ ' Alıntı:
aslında bu tür uygulamalara karşı çıkanlar genelde, kendi bürolarında 150-200 arası defteri olan meslek mensupları.. İş yükü onlara çok bineceği için böyle karşı çıkıyorlar. Ne yapacaklarını nasıl yetiştireceklerini bilemiyorlar..
Çok defteri olanlar meslekte kaliteden bahsetmemeli, aynı zamanda böyle yakınmamalı
Valla doğru söylüyorsun ama serbest piyasa ekonomisi yapacak bişey yok 1000 defteride olsa kimse bişey yapmaz yapmamalıdır piyasadaki tüm büro sahiplerine piyasadaki tüm defteri bölüştürseler, ozamanda gelişim olmaz,kalite düşer.
 

Benzer konular

Üst