Hisse Devri

Ynt: Hisse Devri

Limited şirketlerde ortak payını nasıl devreder?

Payın devrinin şirkete karşı geçerli olabilmesi için pay defterine kaydedilmesi; kaydın yapılabilmesi için de ortakların ağırlaştırılmış nisap ile devre muvafakat etmesi gerekir. Hisse devir sözleşmesi tarafları bağlar.

Ortakların muvafakatı bir ortaklar kurulu kararı olarak verilir. Ortakların en az dörtte üçünün payın devrine muvafakat etmeleri ve bunların da esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olmaları şarttır.Kanunun öngördüğü bu nisap ana sözleşme ile daha da ağırlaştırılabilir ancak hafifletilemez. Ana sözleşmeyle payın devri tamamen de yasaklanabilir.

Ortaklar devri gerekli nisapla muvafakat ettikleri taktirde devir pay defterine kaydedilir.

Ben yeni bir üyeyim,tartışmalarınızı ilgi ile izliyorum;aranıza katıldım,hepinize merhaba.Ben de Ltd. - A.Ş birkaç şirketin 30 yıllık yöneticisiyim.YMM ve hukuk müşavirlerim var;ama her zaman yanıbaşımda uzmanı tarafından düzenlenmiş bir kitaba başvururum.

Hisse devri konusunda " Uygulamada Şirketler Hukuku " -Orhan Nuri Çevik kitabını tavsiye ediyorum.Bu kitabın 670 - 671. sayfalarında "PAYIN DEVRİ İŞLEMLERİ" HER AYRINTISIYLA SIRALANMIŞ VE AÇIKLANMIŞTIR.
Özetlemek gerekirse şöyle :

1. Hisseyi devreden ve devralan aralarında yazılı bir devir sözleşmesi yapacaklar.

2. Tarafların imzaları noterce onaylanır.

3. Hisse devri yazılı olarak şirket tüzel kişiliğine bildirilir.

4. Devir ile ilgili keyfiyet şirket md. tarafından ortaklar genel kuruluna götürülür.
Esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip ortakların olumlu kararı ile hisse
devrine muvafakat verilmiş olur.( TTK. 520 )

5. Hisse devri şirket yöneticsi tarafından pay defterine kaydedilir.TTK. 519 / 3,
556/336-4.

6. Ltd.şirketlerde pay devrinin ticaret siciline tescil ettirimesi zorunludur.
Keyfiyetin tescili için aşağıdaki belgelerle ilgili sicil memurluğuna başvurulur :
a. Tic.Sic.Memurluğuna hitaben dilekçe,
b. 2 adet noter tasdikli Ortaklar Kurulu Karar örneği,
c. 1 adet noter onaylı devir temlik senedi

Mevzuat böyle diyor;kanımca bunun dışındaki uygulama doğru olmaz.

Yararlı olduysa sevinirim;Saygı ve sevgilerimle - merkanu

sn merkanu

Aramıza hoşgeldiniz. Üyeliğiniz hayırlı olsun.
Kanımca devir konusunu incelerken bir genel yanılma oluyor. Anonim Şirket hisse devri ile, limited şirket hisse devri arasında önemli farklar vardır . Yazdıklarınız doğru aynı şeyleri bende yazdım . Ancak daha açıklayıcı ve net olabilmek için bir iki noktaya değinmek isterim.(Orhan Çevik bu konuda iyi bir referansdır)

1-AŞ devir için noter tasdiki ve diğer ortakların onayına ve tescile gerek yoktur.

2-Limited şirkette ise en önemli farklılık diğer ortakların ağırlaştırılmış nisap ile onayı, şekil olarak devrin noterden yapılması ve tescildir.