Ynt: Hizmet ihracatı
Anlatamadım galiba. Firma yabancı diye orda faydalanacak demedim. Şimdi bu iş iki türlü olur.
1) Yabancı firma bir alıcı firma olarak Türkiyeden üretim yaptırmak suretiyle mal alıyorsa ve bu malları kontrol etmek için Türkiyede mukim bir firmadan inspection hizmeti satın alıyorsa bunun amacı kendi ülkesinde satacağı malların kalitesini kontrol altında tutmak ve sözleşme şartlarının yerine getirilmesini sağlamaktır. Üretilen bu mallar yurt dışında satılacağından bu hizmetden Türkiye sınırları içerisinde faydalanma çelişkisi Maliye bakanlığının ilgili tebliğde kullandığı ifadenin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
Bu durumun şöyle bir istisnası vardır.
2) Yabancı firma bir satıcı firma olarak Türkiyeye pazarlayacağı bir malın Türkiye mümessili hakkında bir denetim hizmeti satın alırsa bu istisna kapsamına girmez ve KDV ye tabidir. İşte burda hizmetden Türkiyede faydalanmıştır.
Bir fasoncu düşünün x yabancı firma için mal dikimi yapmış ve bu işlemle ilgili fason faturasını bu x firmasına kesmiş ve bedel döviz olarak gelmiştir. x fasoncu bu faturayı bir aracı ihracatçı vasıtasıyla keserse KDV li, direk keserse KDV siz olarak hizmet ihracıtı istisnası olarak düzenlemelidir. Sonuçta hizmet Türkiyede yapıldı ama faydalanan Yurt dışındaki x firma.