fonradar

Hizmet İşletmesinde Maliyet

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
19
Hizmet sektöründeki bir firmanın satışları 75.000, Giderleri 45.000 YTL.'dir.

Dolayısıyla kar rakamı fazladır...
Sorum şu: Bu satışlarda maliyet ayırabilir miyiz...
Yani; Satışlar-SMMM=Kar mı;

Yoksa; Satışlar-Giderler=Kar 'mı dır...Yani Kar rakamı 30.000 YTL'midir.

Bu karı düşürebilmek için neler yapabiliriz...Bilgi ve ilgilerinize teşekkürler.

Hepinize iyi çalışmalar..
 
Sn.Focus,

Ne demek istediğinizi anlayamadım ama öncelikle bir düzeltme yapmak isterim, hizmet işletmelerinde SMM olmaz, Satılan hizmetin maliyeti olur. Kar ise (Satışlar-SHM-Faal.Giderleri+-Diğer olağan ve olağanüstü gelir ve giderlerin) sonucudur.

Karı düşürmek için aklıma gelen tek yöntem, verdiğiniz hizmetin fiyatlarını düşürmektir yada giderleri artırmaktır (örneğin personelinize kıyak bir zam yapabilirsiniz.) Sormak istediğiniz vergiden kaçınmaya ilişkin bilgiler ise sektörünüzün özelliğini göz önüne alarak ve mali müşavirinize danışarak kısa ve orta vadeli önlemlerinizi alabilirsiniz.


Saygılarımla
 
SAYIN FOCUS,
Hizmat firmalarında hammadde girişi olmadığından, mamul maliyeti olmadığından, stok girişi ve ticari mal satışı olmadığından satılan malın maliyeti de sözkonusu olmaz siz gider hesaplarınızı 740 nolu hizmet üretim maliyetleri ana hesabının altında açacağınız hesap kalemlerinde izleyeceksiniz burdaki gider kalemlerini gelir tablosuna aktarırken 622 satılan hizmet üretim maliyetlerinden izleyip dönem karı veya zararına yansıtacaksınız. kar belirlenmesi için gelir ve gider hesaplarını gelir tablosuna aktardığınız zaman dönem karı veya zararınız çıkacaktır
 
Sayın Focus

30.000 YTL bir kar size nasıl bu kadar fazla geldi anlamıyorum.

Yönetim Kurulu üyelerine huzur hakkı ödeyerek karınızı düşürebilirsiniz.

Şirketin karlılığı devamlılık arz ediyorsa huzur hakkı yanında yıl sonunda kar dağıtımı yapmayıp sermayeye ilave edebilirsiniz.
 
Sayın Focus;
Maliyetlendirme ile ilgili söylenecekler söylenmiş. Ancak ben sizin karı düşürmek düşüncenize anlam veremedim. Siz kar elde elmek için işyeri kurmadınız mı? Yani amacınız kar değilse hizmet satışınızı maliyet fiyatı ile sunarsınız kar elde etmezsiniz ve insanlar size sürekli teşekkür eder... Yok biz amme hizmeti görmüyoruz kar amacıyla iş kurduk ve kar ediyoruz çok şükür; ama vergi ödemek istemiyoruz diyorsanız bu yaklaşım hakkında ben pek yorum yapamayacağım. Ancak yatırım yaparsanız yeni istihdam sahaları açarsanız devlet size vergi talebini erteleme imkanı veriyor.
 
sayın focus,
sorunuz gerçekten muhasebe ilkelerine aykırı muhasebenin anlamını yitirmesine neden olan bir soru sakın yanlış anlama öfkem sana karşı değil sırf vergi ödememek için muhasebecinin gırtlağına yapışan işverenleredir. mademki işveren defter kayıtlarında muhasebe hilelerine başvurmak istiyor o zaman resmi muhasebe tutmanın ne anlamı var genel muhasebe şirketin kılavuzudur, muhasebe şirketin tarihçesidir, muhasebe şirketin dünü, bugünü ve yarınıdır
muhasebe mesleğine başladığım günün akşamı ilyas salman'ın bir filmini izlemiştim bir şirkete iş başvurusunda bulunuyor kendisiyle görüşen işveren soruyor: "sence muhasebeci kimdir" diyor; o da; "işverenin personeline, devletine karşı yükümlülüklerini yerine getirilmesinde yardımcı olan kişidir." cevabını veriyor bu sözün üstüne bizim işveren kahkahalara boğuluyor ve şunu diyor "muhasebeci hesabı kitabına uydurup bana vergi ödettirmeyen kişidir" bu söz beni çok etkiledi ve üzülerek ifade edeyim iş dünyasında şeffaf bir muhasebe sistemine sahip çok az işveren vardır.
karmaşık bir muhasebe sistemine sahip, komşular pazarda görsünler misali beyanname veren firmaların akıbeti hiçte hoş olmayacak olaylara gebedir.
sayın focus bu hepimizin dert yakındığı bir konu anlattıklarımı lütfen üzerinize almayın biz burda fikirlerimizi bilgilerimizi sıkıntılarımızı mesleğimizi bekleyen tehlikeleri anlatmak için burdayız.
saygılarımla
 
Biraz rötarlı bir cevap olacak ama konuyu yeni okudum.. Benim hizmet sektöründe bir mükellefim var, bu hizmetin oluşmasında çalışanların (örn bilg. programı yazılımı) maaş vb.lerini 740 altında hizmet maliyeti olarak takip edip oradan SHM.'ye atıyorum..
 
Üst