fonradar

Hizmet ithalatı fatura kaydı nasıl yapılır.?

Üyelik
24 Eyl 2008
Mesajlar
16
Arkadaşlar Merhaba,

Rusya'ya yapılan iş gezisinin organizayonunu yapan firma (e-marketçi) Rusça fatura kesmiş ve göndermiş. Bu faturanın kaydı nasıl yapılır ? Teşekkürler ..
 
Ynt: Hizmet ithalatı fatura kaydı nasıl yapılır.?

760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri (Veya Hangi işlemle ilgili hizmet ise o hesaba borç)
320 SATICILAR (A)
--------------------------------------------------------
320 SATICILAR
102 BANKALAR
-------------------------------------------------------
KUR FARKI OLUŞURSA KUR FARKI KAYDIDA YAPILIR.


Belgelerde yazılı bedelleri belgenin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarda gösterilecek dir.
 
Ynt: Hizmet ithalatı fatura kaydı nasıl yapılır.?

hizmet ithalatının kdv yönü ?
 
Ynt: Hizmet ithalatı fatura kaydı nasıl yapılır.?

KDV AÇISINDAN BAZI ÖZELLİK TAŞIYAN DURUMLAR

1- Yabancı Uzmanların Türkiye ? de yaptıkları Danışmanlık Hizmetlerinde KDV
Yabancı uzmanların Türkiye? de yaptıkları danışmanlık hizmetleri kanunun 1/1. maddesine göre serbest meslek faaliyeti kapsamında KDV 'ye tabi olacaktır.

2- Yurt Dışındaki Kişilere Çizdirilen Projenin Türkiye? de yararlanılması durumda KDV
Yurt dışında çizdirilen proje Türkiye? de yapılacak bir işe ilişkin ise, proje çizim hizmeti hizmet ithali kapsamında KDV? ye tabi olacak ve bu hizmete ait KDV Türkiye? deki alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

3- Yurt Dışından Kredi Sağlanması Hizmetlerinde KDV
Vergi idaresinin görüşüne göre, yurt dışından sağlanan ve finans hizmeti kapsamında vergiye tabi olan bu hizmetlere ait KDV 'nin krediyi yurt dışından temin eden firmalar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerekir.

4- Yabancı bir firmanın Türkiye? de Yerleşik bir Firmanın Malının Yabancı Bir Ülkede Satılmasına Aracılık Etmesi Halinde KDV
Yabancı bir ülkede yerleşik şahıs veya firmalar, Türkiye? de yerleşik firmaların mallarına kendi ülkelerinde ya da diğer yabancı ülkelerde müşteri bulmakta ve Türk firmaların mallarının satılmasına aracılık etmektedirler. Yabancı şahıs veya firmalar müşteri bulma hizmetini Türkiye dışında vermekte ve Türk firması bu hizmet sonucunda yurt dışına mal satmaktadır. Dolayısıyla Türk firması hizmetten yurt dışında yararlandığından, 6/b maddesine göre KDV? ye tabi tutulmaması gerekecektir. Çünkü bu hizmet KDV? nin konusuna girmemektedir.

Görüleceği üzere yabancı firmalardan gelen hizmet vs. faturaları karşısında dikkate almamız gereken Öncelikli konular KDV ve Stopaj konusudur. Faturanın KDV? ye tabi olup olmadığı yada stopajlandırma olup olmayacağı konusu oldukça hassas ve dikkat gerektiren husustur. Stopaj konusunu diğer bir yazımızda inceleyeceğiz.
kaynak : http://www.alomaliye.com/bulent_golgeli_yurtdisi_kdv.htm
 
Üst