fonradar

Hoş Geldiniz Mali Tatilciler!

Üyelik
28 Eki 2012
Mesajlar
9
Konum
Ankara
HOŞ GELDİNİZ MALİ TATİLCİLER

Bu sene mali tatil 2 Temmuzda başladı 22 Temmuzda bitti. 29 Temmuza kadar çalış ha çalış. Çünkü işler birikti. Ama endişe yok, iyice dinlenmişsinizdir.
Sahi gerçekten mali tatilde tatile çıktınız mı? Gerçekten işleriniz bu nedenle birikti mi?
Yanıtınız evet ise işiniz gerçekten zor!
Ama ben yine de hoş geldiniz diyorum!

Şaka bir yana, kanımca, Mali Tatil ne muhasebeciyi, ne işvereni, ne de maliyeciyi pek fazla ilgilendiriyor.

Örgüt olarak, pardon meslektaşlar olarak eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, bu mali tatil popülist bir politikanın ürünüydü.
Olsun, bizim de yasal tatilimiz var ya…! Ayarla kendini 1-20 Temmuza, tadını çıkar tatilin!

Hani derler ya, “tuzu kurular için zaten mali tatile gerek yoktur, onlar istediği zaman istediği kadar tatil yapabilirler, hatta, zaten bürolarında kendilerine pek fazla gereksinim de yoktur.” Gerçekten öyle mi?
Olabilir.

Evet, kimilerinin mali tatil tarihinde tatile gerçekten gereksinimi olmayabilir. Büyük çoğunluğunun ise ya parası ya da ayıracak vakti yoktur.

Muhasebe ve denetim işlemleri haricinde, beyanname ve bildirge verilmesine ilişkin sürelerin her ayın muhtelif tarihlerinde gerçekleştirilmesi söz konusudur. (Tüm beyannameler mali tatilden sonraki 7 gün içerisinde verilmemektedir. Örneğin ÖTV… gibi.)

Gümrük idareleri ve belediyelere verilen beyanlar ve bunlara ilişkin tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar Kanun kapsamına alınmadığından, bu kurumlara verilmesi gereken beyannameler, süresinde verilecektir.

O nedenle, tüm muhasebeci ve mali müşavirlerin mali tatil tarihlerinde dinlenmek gibi lüksleri yoktur. 1-20 Temmuz tarihleri arasında tatil yapabilmek için herhangi bir plan ya da program yapma şansları da pek bulunmamaktadır.

Oysa, bunca yoğun ve stresli bir çalışmayı gerçekleştiren insanların verimli olabilmeleri için iş stresinden tamamen uzak bir ortamda/tarihte tatil yapıp dinlenmeleri gerekmektedir.

Ancak, Mali Tatil Yasa’sıyla kimileri “kendileriyle ve örgütleriyle gurur duyduklarını” hâlâ söyleseler de, Kanun, serbest muhasebecileri ve serbest muhasebeci mali müşavirleri memnun etmemiştir. Yeminli mali müşavirler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir.

Mali tatile giden meslek mensubunun, 20 gün tatilden sonraki 7 günde, önceki bir aylık işlemlerini tamamlayarak ve kontrol edip beyannameye bağlayarak vergi dairelerine iletebilmesi, tahakkuklarının mükellefe teslimi 7 günde gerçekleştirilecek bir iş olmasa da, hâlâ mükelleflerin vergi, sigorta, bağ-kur vb. vb. ödemelerini yapan, bunları takip eden meslek mensuplarının işi daha da zor, Allah onlara kolaylık versin!!!!

Büro tozu yutmamış bürokratlar bizi algılayamaz, anlayamazlar. Yasa’yla getirilen uygulama, meslek mensubu için yaratılan zor durumdur, strestir…! Tabiri caizse; meslek mensubu tatile gitse bile, dönüşte, o tatil dinlencesi burnundan getirilecektir.

Her şeye karşın siz yine de hoş geldiniz mali tatilciler…

Saygılarımla.
SMMM Gökhan Dede
 
Biz nöbetçi muhasebeciliğe devam ettik, çoğu büro çalışanı gibi... Üstelik mali tatilden, ne müşterilerin haberi var, ne bankaların, ne TÜİK'in. Herkesin işini biz yapmak zorundayız.
 

Benzer konular

Üst