fonradar

Hurda Araç Teslimi 'nde KDV Durumu

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
Maliye Bakanlığı, model yılı 1979 veya daha eski olan motorlu taşıtların hurdaya çıkarılması durumunda vergi cezalarının terkin edilmesi uygulamasını başlatmış bulunmaktadır. Bu bağlamda Araçlarını il özel idarelerine ve MKEK hurda işletmelerine teslim edecek olan mükellefler, Aktiflerine kayıtlı bu araçların teslimi nedeniyle Fatura düzenleyeceklermi ? kayıtlarından nasıl çıkaracaklar ? Bu teslimler için KDV Hesaplanacakmı ? Hesaplanacak ise oranı kaç olacak ?
 
Ynt: Hurda Araç Teslimi 'nde KDV Durumu

Cevabınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Hurda Araç Teslimi 'nde KDV Durumu

33 SERİ NO'LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 27180
Resmi Gazete Tarihi 25/03/2009
Kapsam
18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun1 Geçici 2 nci maddesiyle getirilen düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

...........................................
................................................
.........................................................

III - GEÇİCİ 2 NCİ MADDENİN UYGULAMASI

5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesinden faydalanmak için başvuracak mükelleflerden, adlarına kayıt ve tescilli taşıtları üzerinde 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tatbik edilmiş hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz gibi benzeri şerhlerin bulunması halinde bu şerhler kaldırılmadıkça madde hükmünden yararlanamayacaklardır.

Anılan Kanunun Geçici 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirlenen ve motorlu taşıtlarını noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişilerin, madde hükmünden yararlanabilmeleri için bu maddenin yürürlüğe girdiği 28/2/2009 tarihinden 31/12/2009 tarihine kadar bu madde kapsamındaki taşıtları adlarına kayıt ve tescil ettirmeleri gerekmektedir. Bu durumda olup da 31/12/2009 tarihine kadar taşıtları adlarına kayıt ve tescil ettirmeyen mükellefler madde hükmünden yararlanamayacaklardır.

Geçici 2 nci madde hükmünden faydalanan mükelleflerin bu madde kapsamında tescil kayıtları silinen taşıtlarına ilişkin 28/2/2009 tarihinden önce ödemiş oldukları motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları, gecikme faizleri, vergi cezaları ile idari para cezaları mükellefe red ve iade edilmeyecektir.

Anılan Kanunun Geçici 2 nci maddesinin uygulanmasında tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tespitinde 2918 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi esas alınacaktır.

Bu madde kapsamında trafik tescil kayıtları silinen motorlu taşıtların, adlarına tescil kaydı bulunanlar tarafından ilgili kurumlara teslimi ile il özel idarelerinin bu kapsamda teslim aldıkları hurda taşıtların satışından elde ettikleri kazançlar ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Ayrıca, bu madde kapsamında yapılan motorlu taşıt teslimlerine ilişkin olarak 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmayacağından, trafik tescil kaydı silinen motorlu taşıtların iktisabı sırasında yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan KDV indirim hesaplarından çıkarılmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst