Ynt: huzur hakkı nedir ?
I. Huzur Hakkı Ödemeleri
Gelir Vergisi Kanununun 61/4. maddesine göre yönetim kurulu başkan ve üyelerine bu sıfatları nedeniyle ödenen veya sağlanan para ayın ve menfaatler (huzur hakları) ücret olarak nitelendirilmektedir. Şirketin diğer çalışanlarına yapılan ücret ödemeleri gibi, yönetim kurulu başkan ve üyelerine yapılan huzur hakkı ödemeleri de stopaj yoluyla vergilendirilmektedir.
Huzur hakkı ödemelerinin yapıldığı aylarda yönetim kurulu başkan ve üyeleri adına bordro düzenlenerek gerekli yasal kesintileri yapılmakta ve izleyen ay içinde diğer ücretler üzerinden yapılan kesintilerle birlikte beyan edilip ödenmektedir.
Huzur hakları bu şekilde vergilendirilen yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, bu gelirleri için yıllık beyanname vermelerine gerek yoktur. Bu kişilerin diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri durumunda da huzur hakları beyannameye dahil edilmeyecektir. Zira, 1.1.1999 tarihinden geçerli olmak üzere, tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücret gelirleri tutarına ve kaç işverenden alındığına bakılmaksızın beyan dışı bırakılmıştır. Böylece birden fazla şirkette yönetim kurulu üyeliği yapan kişilerin de, elde ettikleri huzur hakları nedeniyle beyanname düzenleme ve vergi farklarını ödeme külfetleri ortadan kaldırılmıştır.