Huzur Hakkı Prime Tabi midir ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
huzur hakkının prime tabi olup olmadığı uzun bir zamandır kafamı kurcalamaktadır. alomaliyedeki bilgilerde prime tabi olmadığı sgknın resmi sitesindeki pratik bilgilerde ise tabi olduğu belirtilmektedir. ben de yıllardır prime tabi olmadığını biliyorum. görüşlerinizi bekliyorum...

Ynt: huzur hakkı prime tabimidir

Huzur hakkı geniş anlamda her ne kadar bir ücret ise de hizmet akdine bağlı bir işçi işveren ilişkisinden doğmadığından, 4/a kapsamında sigorta primine tabi değildir.
Huzur hakları ücret olarak nitelendirilmekte ve stopaj yoluyla vergilendirilmektedir. Buna göre, huzur hakkı ödemelerinin yapıldığı aylarda yönetim kurulu üyeleri adına bordro düzenlenerek sadece gelir ve damga vergisi kesintisi yapılarak, izleyen ay içinde diğer ücretler üzerinden yapılan kesintilerle birlikte beyan edilip ödenmesi gerekir.

Ynt: Huzur hakkı prime tabimidir.?

peki. sgk sitesinde pratik bilgiler kısmındaki aşağıda alıntısını yaptığım kısım hangi durumlar için geçerlidir?

Hakkı huzurlar (toplantı parası) + Ödendiği Ay

Seckin34 ' Alıntı:
Huzur hakkı geniş anlamda her ne kadar bir ücret ise de hizmet akdine bağlı bir işçi işveren ilişkisinden doğmadığından, 4/a kapsamında sigorta primine tabi değildir.
Huzur hakları ücret olarak nitelendirilmekte ve stopaj yoluyla vergilendirilmektedir. Buna göre, huzur hakkı ödemelerinin yapıldığı aylarda yönetim kurulu üyeleri adına bordro düzenlenerek sadece gelir ve damga vergisi kesintisi yapılarak, izleyen ay içinde diğer ücretler üzerinden yapılan kesintilerle birlikte beyan edilip ödenmesi gerekir.

ewet bende bu şekilde uyguluyorum..
Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile şirketin tüzel kişiliği arasında vekalet akdine dayanan bir ilişki bulunması sebebiyle sigortalı sayılmazlar. Çünkü şirket tüzel kişiliği yönetim kurulunu şirketi yönetmesi için atamıştır. Kanundan doğan bu görevi yerine getirmeleri sebebiyle sigortalı sayılmazlar. Hizmet sözleşmesi değil vekalet sözleşmesine dayandığı için.

size de soruyorum sn.mine,

peki. sgk sitesinde pratik bilgiler kısmındaki aşağıda alıntısını yaptığım kısım hangi durumlar için geçerlidir?

Hakkı huzurlar (toplantı parası) + Ödendiği Ay

Genelde şirket yönetimi 4/b olduklarından 4/a tabi prim ödemezler dolayısı ile huzur hakkı da prime tabi değildir.

sn.batlı

dediğiniz durum huzur hakkı alanların sigortalılıklarının bulunup bulunmamasının incelenmesi halinde (Hizmet sözleşmesi yapılmışsa) eğer sigortalı olarak addedilmesi gerekiyorsa o zaman dediğiniz bu şık devreye girer. Sigortalılık durumları varsa prime tabidir. Bu şıktan bu sonuç çıkar.

Ayrıca Yargıtay 10.Hukuk Dairesi 8678/3259 sayılı kararına göre; Huzur hakkı, prim kesilecek kazançlardan değildir.

Merhabalar herkese benim de sormak istediğim bir soru vardı. Huzur hakkı ödemelerinin banka kanalıyla yapılması zorunlumudur. Bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim şimdiden..

Her ay bodro da maaş ödeniyormuş gibi göstermek doğru bir uygulamamıdır.Sadece Gelir vergisi kesintisi yapılarak.

nirvana3482 ' Alıntı:
Her ay bodro da maaş ödeniyormuş gibi göstermek doğru bir uygulamamıdır.Sadece Gelir vergisi kesintisi yapılarak.

Evet gelir vergisi ve damga vergisi kesilerek bordro yapılır.

Öncelikle yanlış algılamara dikkat çekmek isterim. 5510 da ve ssiy de Prime Esas Kazançlar belirtilmektedir.
A-Prime Esas Kazançlar

1- Asıl Ücretler

2- Ödeme Şekil ve Zamanına Göre Ücret Çeşitleri

3- Ücretin Eklentileri

4- İdare veya Kaza Mercilerince Verilen Karar Gereğince Yapılan Ödemeler

5- Diğer Ödemeler

6- Sigortalılara İstirahatlı İken Ödenen Ücretler

7- Yıllık İzin Ücretleri

8- İzin Harçlığı

B-Prime Esas Olmayan Kazançlar

1- Yolluklar

2- Ölüm, Doğum ve Evlenme Yardımları

3- Aynî Yardımlar

4- Kasa tazminatı veya iş riski zamları

5- Kıdem Tazminatı

6- İhbar Tazminatı

7- Avans Olarak Ödenen Ücretler

8- 4857 Sayılı İş Kanununun 21 inci Maddesine Göre Geçersiz Sebeple Yapılan Feshin Sonucunda, Ödenmesine Karar verilen Ödemeler

Şimdi Prime Esas Kazançlar başlığı altında 5. maddede belirtilen Diğer Ödemelere dikkat çekmek istiyorum. Diğer Ödemeler ne olabilir ?

5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında
sigortalılığının devam ettiği anonim şirkette
yönetim kurulu üyesi olan sigortalıların
aldıkları huzur hakkının ücret özelliği taşıdığı
dikkate alınarak prime tabi tutulması gerekmektedir.
Ancak anılan kişiler hizmet akdi ile
çalışmamakta yani 4-1/b kapsamında sigortalı
iseler huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerden
sigorta primi kesilmeyecektir.

yukarıdaki açıklamayı Diğer Ödemelerin içinde düşünerek Huzur Hakkını yukarıdaki koşullar altında Prime Esas Kazanç ya da Prime Esas Olmayan Kazanç olarak algılayabiliriz. kolay gelsin

"
yukarıdaki açıklamayı Diğer Ödemelerin içinde düşünerek Huzur Hakkını yukarıdaki koşullar altında Prime Esas Kazanç ya da Prime Esas Olmayan Kazanç olarak algılayabiliriz. kolay gelsin"

Ne demek istediniz . Yani huzur hakları PEK ' e dahil edilecek mi. Edilmeyecek mi?​

"
yukarıdaki açıklamayı Diğer Ödemelerin içinde düşünerek Huzur Hakkını yukarıdaki koşullar altında Prime Esas Kazanç ya da Prime Esas Olmayan Kazanç olarak algılayabiliriz. kolay gelsin"

Ne demek istediniz . Yani huzur hakları PEK ' e dahil edilecek mi. Edilmeyecek mi?​

Nizam Bey,

Yani "huzur hakkı alan şirket ortağı eğer Bağkur lu ise zaten 4b den prim ödüyor olacağı için SGK primi kesilmesine gerek yoktur. Ancak aksi halde ise huzur hakkı ödemeleri de SGK primine tabidir diğer çalışan ücretlerinde olduğu gibi" demek istemiş arkadaşımız.

4b li olmayan şirket ortağı nasıl oluyor?
Bunun şu anda tek bir istinası var O da aş ve ltd lerde 2008 den evvel 4a sigortalısı olan şirket ortaklarıdır. Bunlar ara vermedikleri sürece 4a devam eder. Ancak tek bir gün dahi olsa çıkış yapılırsa 4b ye geçer.
Şahıs firmaları ise zaten kendi firmasında 4a lı olamaz.

AŞ yönetim kurulu üyesi olmayan diyeceğim o zamanda huzur hakkı alamaz.
Huzur hakkı alan ya 4/b (bağkur) yada başka bir işyerinde 4/a (SSK) lı olacağından huzur hakkı ödemesi sgk primine tabi değildir.
Ayrıca huzur hakkı alan kişi bu ödemeden dolayı 5510 sy SGK sigotalı sayılanlar md içinde yer almadığı için sgk primi kesilmez.

Huzur hakkı diye öderseniz SGK primi kesilmez. Ancak yönetim kurulu üyesi eskiden beri ücretli olarak çalışır ve ücret öderseniz. Kesinti olana kadar 4a olarak devam eder.,

SGK açmazı; AŞ yönetim kurulunda olmayan ancak ortak olan bir kişi iş akdi ile kendi şirketinde çalışıyor ve başka herhangi bir yerden sosyal güv. primi ödemesini gerektirecek bir çalışması yok ise ne olacak? Kendi ort olduğu şirkette 4/a olarak gösterilmesi yasaklanmış ama iş akdi ile kendi şirketinde çalışıyor. Gelde çık işin içinden!

4a lı olacaktır. Yönetim Kurulu üyesi değil. Aş nin hisse senetlerinin hamiline olduğunu düşünün ve bu şahıs da diyelim ki bu aş nin %10 hissesine sahip ama nama yazılı değil hisse senetleri . Ne olucak? zaten Yönetim kurulunda olmayan kişiye huzur hakkı da verilmez.

Son düzenleme: