uyumsoft

Huzur Hakkı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan metyo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi

metyo

Tanınmış Üye
Merhabalar;
forumda çok sayıda konu var bununla ilgili ama istediğim cevabı bulamadım.2 ortaklı limited şirkette müdür sıfatıyla tek başına imza yetkisine sahip olan ortağa her ay 5.000-ytl huzur hakkı ödemek istiyoruz.Söz konusu ortak ssk dan emekli.Ama kurucu ortak değil.
Şimdi stopaj ve damga vergisi haricinde sgdp ödenecekmi.onu anlayamadım.Şayet ödenecekse hangi kuruma ve hangi yüzdeden ödenecek.
ii çalışmalara....

Ynt: huzur hakkı?

I. Huzur Hakkı Ödemeleri

Gelir Vergisi Kanununun 61/4. maddesine göre yönetim kurulu başkan ve üyelerine bu sıfatları nedeniyle ödenen veya sağlanan para ayın ve menfaatler (huzur hakları) ücret olarak nitelendirilmektedir. Şirketin diğer çalışanlarına yapılan ücret ödemeleri gibi, yönetim kurulu başkan ve üyelerine yapılan huzur hakkı ödemeleri de stopaj yoluyla vergilendirilmektedir.

Huzur hakkı ödemelerinin yapıldığı aylarda yönetim kurulu başkan ve üyeleri adına bordro düzenlenerek gerekli yasal kesintileri yapılmakta ve izleyen ay içinde diğer ücretler üzerinden yapılan kesintilerle birlikte beyan edilip ödenmektedir.

Huzur hakları bu şekilde vergilendirilen yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, bu gelirleri için yıllık beyanname vermelerine gerek yoktur. Bu kişilerin diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermeleri durumunda da huzur hakları beyannameye dahil edilmeyecektir. Zira, 1.1.1999 tarihinden geçerli olmak üzere, tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücret gelirleri tutarına ve kaç işverenden alındığına bakılmaksızın beyan dışı bırakılmıştır. Böylece birden fazla şirkette yönetim kurulu üyeliği yapan kişilerin de, elde ettikleri huzur hakları nedeniyle beyanname düzenleme ve vergi farklarını ödeme külfetleri ortadan kaldırılmıştır.

Ynt: huzur hakkı?

Bu "Huzur Hakkı" ndan GV ve Dv kesilmesinde zaten sorun yok.

Arkadaşın sorusundan, Emekli olan ve emekli maaşını Ssk.dan alan birinin, şuanda ayriyetende bir Limited şirketin ortağı olduğu anlaşılmaktadır.

Peki, huzur hakkı (ücret olarak nitelendirdiğimizde) ödenmesi sebebiyle, SGDP ne tabiiyet doğacakmı? diye bir soru aklımıza gelse, ama biz bu durumun doğmıyacağını, bir an için farzetsek bile,
yani, huzur hakkı alması sebebiyle, Sgdp ne tabi olunmayacağını düşünsek bile,

Ortağın, Ssk emeklisi iken, bir şirket ortaklığı yapması durumundan dolayı, Bağkura SGDP ödemesi yapması zaten gereklidir.

Öyleyse diyebilirizki, şirket bu ortağına "huzur hakkı" bordrosuyla ödeme yapmasında, sadece (GV+DV) kesmelidir. Çünkü bu ortak, başka bir sosyal güvenlik kurumuna aidat (Sgdp) ödemektedir, "huzur hakkı" ından sigorta pirimi kesmek akla gelmemelidir, diye düşünüyorum.