İAB'nin Geç Verilmesindeki Yüklü Ceza

  • Konbuyu başlatan NİSAN
  • Başlangıç tarihi
N

NİSAN

Ziyaretçi
Arkadaşlar merhaba, geçen gün forumda işten ayrılan işçi için verilen İAB nin 15 günü geçmesi halinde 3,186,00,-ytl cezası olduğu yazıyordu. Bir müşterim 1,10,06 da 2 işçiyi çıkartmış bana söylememiş. sürede geçmiş oluyor. bu yüklü ceza hangi kanunun hangi maddesinde yazıyor. bileniniz varmı ?tşk.
 
Bende açılan bir formda bu şekilde okudum. Ama denildiğine göre, işveren işten çıkardığında 15 gün içinde, işçi kendi isteği ile çıktığında 1 ay süresi varmış. Denenmiş, sorun çıkmamış. Baktınız 3000 Ytl para cezası gelicek, sizde şansınızı bu şekilde deneyebilirsiniz :)
 
Evet ama bizlerin her yaptığı iş bir kanun maddesine dayanıyor.. sizde biliyorsunuz. ve bende merak ettim bu ceza miktarı nerede yazıyor diye ? ama bulamadım. bilen arkadaşlar varsa onların sayesinde bizde öğrenelim.
 
Biraz araştırdım ama kanun maddesi gözüme ilişmedi. Rakam 3000 ytl'yi geçedebilir, az da olabilir. Çünkü her işten ayrılan personel için asgari ücretin 2 katı diyor.
2 işçi ayrıdı ise, 531x 2 = 1062 YTL para cezası olacaktır.
3186 YTL'lik para cezası 6 personelin bildirgesinin verilmediğinde ortaya çıkan rakamdır.

Para cezalarına itiraz konusunda, tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edilecek,itirazın reddi halinde ise; tebliğden itibaren 7 gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine müracaat edilecektir.
 
4447 Sayılı İşsizlik sigortası Kanunun 54. maddesi sanırım sizleri aydınlatır.
benım basıma geldi bu sekilde bı gecikme den dolayı İPC ve hala onunla ugrasıyorum..
İdari para cezaları ile idari işlemlere karşı itirazlar

MADDE 54. – Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle;

a) İşsizlik sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden indirim veya kesinti yapan işverenlere her bir sigortalı için 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücret tutarında,

b)[b] 48 inci maddede öngörülen işten ayrılma bildirgesini Kuruma vermeyen işverenlere her bir fiil için ayrı ayrı 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesine göre sanayi kesiminde çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin iki katı tutarında,
İdari para cezası verilir. [/b]
İdari para cezaları tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde Kuruma ödenir veya aynı süre içinde Kurumun ilgili ünitesine itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Mahkemeye başvurulması cezanın takip ve tahsilini durdurmaz.

İşsizlik sigortası uygulamasına ilişkin işlemlere karşı sigortalıların ve işverenlerin yapacakları itirazlardan Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen görevlerle ilgili olanlar adı geçen Kuruluşa, diğerleri ise Kuruma yapılır. İtirazların, işlemin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılması ve 30 gün içinde sonuçlandırılması zorunludur. Yapılan itirazlar daha önce yapılmış bulunan işlemlerin uygulanmasını geciktirmez. İtiraz yoluna başvurulmuş olması ilgililerin yargı yoluna başvurma haklarını ortadan kaldırmaz.


İyi çalışmalar.
 
NANe, Eski hükümlü veya özürlü kadrosunda çalışan personel kendi isteği ile ayrılabilir ve özel durumları olduğu için bildirilmesi gerekmektedir.
Al işte işçinin kendi isteği ile ayrıldığı bir durum...
 
Meral Hanıma katılıyorum.Verilmesi gerekir.Ayrıca işçi tarafında fesihlerde bildirim süresinin 1 ay olduğunu foruma ben yazdım.Siz İAB ye işden çıkışa işçi tarafından yazıp verin.Hiçbir sorun çıkmaz.Çünkü defalarca aynı konu oldu.İş Kurumu işveren tarafından fesihlerde 15 gün,işçi tarafından fesihlerde 1 ay içerisinde verilmesini istiyor...Kolay gelsin
 
sy muratt; "1 ay" kısmı ile ilgili kanun, tebliğ, genelge vs yasal dağanağınız nedir :?:
 
Benim bildiğim kadarı ile İşveren 15 gün içersinde İşçi 30 gün içersinde İABy İŞKURa teslim etmelidir.

İAB'lerde gecikme olduğunda çekinmeyin SSK çıkış tarihini güncelleyin. Daha sonra İŞKUR'a düzeltme yazısı ile birlikte yeni İAB'nizi düzenleyip teslim edin.
 
EBİLDİRGEYİ ÇEKme çıkışını ayın 25 ver ,biriyle 25 arsını ücretsiz izin yap ozaman 15 süreyi geçirmemiş olursun.....
 
mancene' Alıntı:
Benim bildiğim kadarı ile İşveren 15 gün içersinde İşçi 30 gün içersinde İABy İŞKURa teslim etmelidir.

İAB'lerde gecikme olduğunda çekinmeyin SSK çıkış tarihini güncelleyin. Daha sonra İŞKUR'a düzeltme yazısı ile birlikte yeni İAB'nizi düzenleyip teslim edin.


Peki ssk çıkış tarihini ileri bir tarihe aldık diyelim; düzeltme dilekçesini işkura verdik . ek-2 formları ne olacak ... onları nasıl düzelteceğiz.?

iyi çalışmalar
 
işten ayrılma belgesi sadece işçinin, işverence çıkarılması halinde verilir. eğer istifa söz konusu ise zaten bildirime gerek yoktur zira iab'yi vermenin amacı, personele işsizlik maaşı bağlanmasıdır. kaldı ki istifa eden personelin işsizlik ödeneği alma hakkı zaten yoktur.

eğer gününde verilmezse veya usulüne uygun verilmezse idari para cezası kaçınılmaz. asgari ücretin brüt tutarının 2 katı oranında idari para cezası ödüyorsunuz.

diğer bir husus da iab'lerde mutlaka işgörenin imzası olmak zorunda.

ben genelde iab'leri işten çıkardığımız personel ile bizzat işkur'a gönderiyorum ve onaylı belgeyi personelden alıyorum. hakediş ödemesini ise ondan sonra yapıyorum.

iab'yi 1 ay sonra gönderen arkadaşıma 2 ay içerisinde ceza geldi ve kuruşuna kadar ödemek zorunda kaldı. eğer verilme süresi geçtiyse bence işkur'a durumu bildirmeyin. zira personel işsizlik ödeneği almak için başvurmadığı sürece mesele yok. zaten işsizlik ödeneği alabilmek için bekleyene kadar, personel yeni iş bulmuş oluyor.

ayrıca mancane arkadaşımızın dediği gibi
mancene' Alıntı:
Benim bildiğim kadarı ile İşveren 15 gün içersinde İşçi 30 gün içersinde İABy İŞKURa teslim etmelidir.

İAB'lerde gecikme olduğunda çekinmeyin SSK çıkış tarihini güncelleyin. Daha sonra İŞKUR'a düzeltme yazısı ile birlikte yeni İAB'nizi düzenleyip teslim edin.

sakın yapmayın. zira iab'lerde işgörenin imzası olmak zorunda. eğer ssk çıkış tarihini güncellersek, bu sefer aib'de işçinin imzası olmadığı için, bizler onun adına imza atmak zorunda kalırız. eğer işçi de işsizlik maaşı için işkur'a başvurursa bu durum da ortaya çıkar ve hiç verilmemesi halinde ödeyeceğimiz cezadan daha beteri ile karşı karşıya kalırız. kaldı ki işten atılan personelin o an ki halet-i ruhiyesi de, kendisini kovan işgörene elinden geldiğince zarar vermek olabilir.

dediğim gibi eğer iab zamanında verilmediyse, hiç verilmemesi en güzeli. zaten ortaya çıktığında herhalükarda ceza ödenecek. hiç değilse kendi kendinizi ihbar etmemiş olursunuz.

saygılarımla
smmm ahmet balcı
 
Sayın Ahmet Balcı önemli bir noktaya değindi. :idea:

İşçinin böyle bir güncellemeden bilgisi ve rızası olması gerekmektedir.

Sonuç olarak işçinin işten çıkartılma tarihi değişmiş oluyor.
 
benim personellerim uluslarası deniz taşımacılığı yapan gemilerimde çalışıyorlar ve dolayısıyla sözleşmesini bitiren personeller yabancı limanda bile inmek istiyorlar.
dolayısıyla İAB formunu düzenliyorum fakata işcinin imza etmesi gereken kısıma "işciye ulaşılamadı" şeklinde bir not düşüp o şekilde veriyorum iş kurumuna . Dolayısıyla işcinin yerine imza atmak gibi bir durum ortadan kalkamıs oluyor

İyi çalışmalar
 
Arkadaşlar hani bazı arkadaşlarımız diyorya; işçi kendi isteği ile işten çıkarsa İAB 30 gün içinde verilmelidir. Bugün böyle bir olay tekrar yaşadım. İşkur la direkt görüştüm. Bana söylenen aynen şöyledir.

1 - İşçi, işveren tarafından çıkartılırsa İAB verme süresi 15 gün..
2 - İŞÇİ KENDİSİ AYRILIRSA İAB VERİLMESİNE GEREK YOKTUR.
Tam da 2.124.00.ytl cezayı yedik diye düşünürken bir oh çektim.
iyi çalışmalar............
 
Askere giden işçiler için dahi İAB gerekmektedir. Askerlik sonrası İşsizlik Sigortasından yararlanabilmeleri için İAB düzenlemelisiniz.
 
Merhaba,

Belki bu söyleyeceklerim bazı kişiler tarafından yanlış anlaşılacak ama,
Öncelikle belirtmeliyim ki İşKurun geneli işini doğru düzgün yapmıyor.İnsanları yanlış bilgilendiriyorlar ve verdikleri bilgilerin doğruluğuna kendileri bile inanmıyorlar.Adamı koymuşlar İş Kurumu Şefi diye oraya, adamın kanundan bilmem neden hiç haberi yok, eski kafa kör mantıkla işlerini yapıyor, ama olmuyor tabi. ve bunun sonucunda da bütün sanayiyi karşısına alıyor. Size soruyorum kapısında "İŞİ OLMAYAN GİREMEZ" yazan bir İŞ KURUMUNDAN ne beklersiniz. Gelişen iş dünyasına karşılık vermeleri gerekiyor. Ve çoğu ilçelerde arkadaşlarımdan bu tip problemleri duyuyorum.

Konunuz hakkında ilave etmek istediğim bir yer var, oda, askerlik için kişinin İAB si kişi eğer askerden gelip işsizlik için başvurmak isterse, o zamanda da verebiliyorsunuz. Yani illa işten ayrıldığı askere gittiği zaman vermeniz gerekmiyor.Çünkü askerlik nedeniyle ayrılan çalışana İşsizlik ödeneceğine dair kanunda bir ibare yok.

İyi Çalışmalar.
 
Üst