İade Faturasının Kesilmesi 8 Günlük itiraz sürenin istisnası mı?

  • Konbuyu başlatan Dilek Dursun
  • Başlangıç tarihi
D

Dilek Dursun

Ziyaretçi
Çalıştığım şirket kimyasal ürünler üzerine mamul üretiyor. Şirket Bir firmadan üretimde kullanmak üzere kimyasal bir mal aldı. Almış olduğumuz malın bizim ihtiyaçlarımıza cevap verip vermediği faturanın bize teslim edildiği tarihten 30-35 gün sonunda ancak belli oluyor.
Bildiğiniz üzere 8 gün içinde faturanın içeriğine itiraz edilmediği sürece o faturayı kabul etmiş sayılıyorsunuz. ben bu faturayı kayıtlarıma aldıktan sonra 30-35 gün sonunda bu faturaya itiraz edebilirmiyim ya da iade faturası kesersem bu sorumluluktan kurtulurmuyum..

TTK.nunun 23.maddesinde geçen 8.günlük itiraz süresi hükmüne takıldım. Yani 8.gün geçtikten sonra iade faturası keserek ya da başka bir şekilde itiraz hakkımızın olmadığını düşündüm.

Anladığım kadarıyla 8.günlük süre sadece faturadaki bilgilerin fiyat ve miktar yönünden doğruluğuna itiraz hakkını belirliyor. Mal ayıplı ise ihtiyaca cevap vermiyosa, itirazımız 8.günle sınırlı değil.

23.Madde hükmü sadece fiyat ve miktar ile mi sınırlı... Bu madde hükmünden bu sonuca varılabilinir mi?
 
Ynt: İade Faturasının Kesilmesi 8 Günlük itiraz sürenin istisnası mı?

Bir faturaya fatura eline geçtikten sonra 8 gün içinde itiraz etmelisin eğer 8 gün içinde itiraz etmezsen kabul etmiş sayılırsın ve ilgili alımın dediğiniz gibi ayıplı vs. olduğunu ispat sorumluluğu size kalmış olur yani 30 gün sonra yapılacak itiraz için bunu ispat etme yükümlülüğü size kalmış ancak mahkemelik olup ispat etmeniz gerekir ki borcunuz bu sürede ödemek zorundasınız
İade faturası da ayrı bir faturadır siz isterseniz 3 ay sonrada iade faturası kesebilirsiniz fakat karşı taraf sizin kestiğiniz iade faturasına 8 gün içinde itiraz ederse bu sefer yine sizin malları iade etme sebebinizi ispat etme yükümlülüğünüz var dır
8 günlük süre ispat etme yükümlülüğünü değiştirir ve işlemle ilgili borç alacak durumunu devam ettirir veya değiştirir
8 gün içinde gelen faturaya itiraz ederseniz borç silinir bu sefer karşı taraf ispat etmek zorunda kalır
8 gün önemlidir
 
Üst