fonradar

İade Malın Sevk İrsaliyesi

butterfly effect

Tanınmış Üye
Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
1,112
Sattığım ürünü iade alırken, nakliyeyi de kendim yaptığım için, irsaliyeyi ben kesiyorum. (Bu uygulama VUK 230 ile tamamen paralel).

Fakat,

iadelerinirsaliyelerini tek tek kesmek bir sürü karışıklığa ve mükerrliğe sebep olabiliyor. Uygulamada irsaliye kesmek istemiyorum. İrsaliyeyi iade edinin kesmesini tercih ederim.

Bu konu ile ilgili çözüm önerisi olan var mı? (Nakliyeyi yapmaya kendim devam edeceğim, çünkü nakliye filom var).
 
Ynt: İade Malın Sevk İrsaliyesi

Sayın butterfly effect,

Bildiğiniz gibi her bir taşıma için irsaliyenin düzenlenmesi gerekir.

Alıcı ya da satıcı tarafından taşıttırıldığını kabul ederek, karşı taraf düzenleyebilir.
 
Ynt: İade Malın Sevk İrsaliyesi

Sn.effect merhaba,

Bildiğiniz gibi ticarete konu malın hareketi sevk irsaliyesiyle olmakta ve hareket gören her emtia için mutlaka irsaliye kesilmesi gerekmektedir. İrsaliye düzenleme zorunluluğunun olmadığı durumlar şunlardır; (hatırlayabildiklerim)

1)345 sıra nolu VUK Tebliğiyle, bir işyeri veya deposu bulunmadan pazar takibi veya köylerde kendi namına taşıtıyla mal satan kimselerin, bağlı bulundukları VD' den alacakları faaliyet durumlarını gösteren bir yazıyı taşıtlarında bulundurmaları kaydıyla, sevk irsaliyesi düzenleme zorunlulukları kaldırılmıştır.
2) Gerçek usulde vergilendirilen mükelleften ,vergiden muaf esnafça alınan ve taşıması alıcı tarafından yapılan hallerde sevk irsaliyesi düzenlenmez.
(Fakat satıcı tarafından faturanın hemen düzenlenmesi ve fatura üzerine "alıcı tarafından taşınacaktır" ibaresi yazılmalıdır.)
3)Mükelleflerin faaliyetlerinde ve işyerlerinde kullanmak ve tüketmek amacıyla satın aldıkları (kırtasiye,temizlik malz, yemek,ekmek gibi) ufak hacimli ve değeri 560,00 YTL2 nin altında olanmalları taşımaları veya taşıtırmaları halinde, bu mallara ait faturanın araçta bulunması ve faturanın üzrine" Bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir." şerhinin düşülmesi kaydıyla ayrıca sevk irsaliyesi düzenlenmeyecektir.

Bunların dışında her türlü mal hareketinde irsaliye düzenleme mecburiyeti vardır. Ne sattığınızı ve ne iade aldığınızı bilmemekle birlikte bu malların bir ekonomik değeri olduğu ve satışa konu olduğu aşikardır. Önce sattığınız ve sonra iade aldığınız mallar için fatura kesilmeyecek mi? Ve bu malların stoğunuza geri girmesi takip edilmeyecek mi? İrsaliye olmadan malı alıcıdan geri hareket ettirmeniz halinde özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacağınızı düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst