fonradar

İade Muhasebe kaydı

  • Konbuyu başlatan maksel
  • Başlangıç tarihi
M

maksel

Ziyaretçi
Geçen sene alınan kırtasiye malzemelerin bir kısmı iade olmuştur.Alacak tarafta hangi gelir hesabının kullanılması gerekir.
 
Ynt: İade Muhasebe kaydı

Geçen sene gider yazdıysanız bu sene 602 den çıkışını yapabilirsiniz.
 
"Geçen sene alınan kırtasiye malzemelerin bir kısmı iade olmuştur.Alacak tarafta hangi gelir hesabının kullanılması gerekir."

Genel muhasebe kitaplarına baktığınız zaman, kırtasiye malzemesi 150- İlk Madde ve Malzeme hesabına atılması ve tükenme durumuna göre 770-Genel Yönetim Giderleri hesabı ile giderleştirilmesi gerekir. Ancak uygulamada bunu yapanı şahsen görmediğim için, genelde gider hesabı ile kırtasiye malzemesinin tamamı dönem gideri olarak işlenmektedir.
Eğer ki sizde bir gider hesabına işlediyleseniz -ki alacaklı gelir hesabını sormaktasınız- buradan giderleştirdiğiniz anlamını çıkarıyorum, alacak tarafındaki hesap bir gelir hesabı alacaktır. Ancak 602-Diğer Gelirler hesabı, TMS'ye göre devlet yardımı, sübvansiyonlar, hükümet politikalarındaki değişim ve vergi indirimlerini... vb. kapsadığı için doğru olan alacaklı hesap 649-Faaliyetle İlgili Diğer Gelirler hsb. olması gerekir.
 
Ynt: İade Muhasebe kaydı

Şirket/firma bünyesinde muhasebenin tutulması durumunda 150 hs olabilir de muhasebe bürosunda bunu uygulamak olanaksız. Mükellefler zamanında bilgi vermesi gerektiği halde "ne olacak canım." havası ile geç bildirdiğide göz önüne alınırsa bu tip malzemelerin ne kadarının ne zaman kullanıldığı bilgisi ulaşmayacağı için direk gider yazılır.
 
Üst