İçki Satışlarında KDV Oranı

Üyelik
18 May 2006
Mesajlar
62
perakende içki satışı yapıyoruz giriş faturalarımızda kdv var ise bizde % 18 kdv ile yazarkasa fişi kesiyoruz uygulamamız doğrumudur. teşekkürler


Not : Lütfen forum kurallarımızı okuyalım ve uyalım (TB)
 
Ynt: İÇKİ SATIŞARINDA KDV ORANI

Alkollü içki satışlarında yalnızca imalatçı ve ithalatçılar tarafından düzenlenen belge üzerinde KDV ayrıca gösterilir. Bunların perakende safhada satılmasında Özel Matraha tabidir.
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

Sayın Türk-bey;
Aşağıdaki değişikle ilgili araştırma yapmızı tavsiye ederim.

8. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER



-Alkollü içki teslimlerinde özel matrah şekli TEKEL’in ilgili işletmeleri tarafından üretilen veya ithal edilen içkilerde uygulanmakta, diğer kamu veya özel sektör işletmelerinin alkollü içki teslimlerinde genel esaslara göre işlem yapılmaktadır. Ancak, TEKEL’in ilgili işletmelerinin özelleştirilmesi nedeniyle bu işletmeler için öngörülen özel matrah şekli uygulaması fiilen ortadan kalkmıştır. Bu durumun konuyla ilgili düzenlemelere yansıtılması gerektiğinden, 1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (VII/D) bölümünde değişiklik yapan 89 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (B/1) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır:
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

Başlık 89 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25266
Resmi Gazete Tarihi 21/10/2003



B- 1 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ’NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

1- 1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “Özel Matrah Şekilleri” Başlıklı VII /D Bölümünün son 3 paragrafı yürürlükten kaldırılmış, bunların yerine aşağıdaki paragraflar eklenmiştir:

“Diğer taraftan, tütün mamullerinin ve Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. tarafından üretilen ve ithal edilen alkollü içkilerin satışında da, bayii paylarının değişik vergilendirme usullerinde ve indirim mekanizmasında ortaya çıkardığı aksaklıkları önlemek maksadıyla, Kanunun 29 uncu maddesinin 3 numaralı fıkrasının verdiği yetkiye dayanılarak Spor-Toto, Milli Piyango ve müşterek bahislere paralel bir uygulama yapılması usulü getirilmiştir.

Buna göre, perakendeci bayiler tarafından yapılan tütün mamullerinin satışlarına ait katma değer vergisi, bayilere satış yapan mükellefler tarafından bayilerin kârını da ihtiva edecek şekilde hesaplanıp bayilere teslimin yapıldığı dönemde beyan edilecektir.

Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. tarafından üretilen ve ithal edilen alkollü içkilerin bayilere satışında da yukarıdaki gibi işlem yapılacaktır. Bu Şirketler tarafından üretilmeyen ve ithal edilmeyen alkollü içkilerin bayilere tesliminde ise genel esaslar uygulanacaktır.

Bu maddeleri satın alan bayilerce katma değer vergisi açısından her hangi bir işlem yapılmayacak, bayiler bu satışlarına ilişkin olarak düzenledikleri fatura ve benzeri vesikalarda da katma değer vergisini gösteremeyeceklerdir. Bu maddelerin diğer işletmelerde (mesela, hizmet işletmelerinde) kullanılması halinde indirimin nasıl yapılacağı hususu ilgili bölümde açıklanacaktır.

Özetle, teslim ve hizmetleri münhasıran vergisi önceki safhada beyan edilen işlemlerden oluşanlar katma değer vergisi mükellefi olmayacaklardır. Bu işlemlerin kısmen yapılması halinde ise, mükellefiyet sadece diğer teslim ve hizmetlerle sınırlı olacaktır.”

Sayın Yeşim sanırım yorum hatası yapmışsınız İlgili Tebliğ ile bu uygulama Tekel'in dışında " Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım A.Ş" adında bu iki firmayada aynı yetkiyi vermektedir.
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

Sayın Türk-bey; Tekel ve Alkollü içkiler Sanayi A.Ş. dışındaki Firmaların ürettiği Akollü içkilerde özel matrah Şekli uygulanmaz. Yoksa bende Tekel ve Alkollü içkiler Sanayi A.Ş.'nin ürettiği ve satışa sunduğu Alkollü içkiler için bahsetmedim. İyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

bu konuyu 189 a danıştım genel esaslara göre kdv sini indirip satışlarımızdada %18 kdv uygulayacağımızı sölediler
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

mrb.
evet zaten yapılan değişiklikle olması gereken de 189 söylendiği gibiydi. iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: İçki Satışlarında KDV Oranı

VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM...
 
Ynt: İçki Satışlarında Kdv Oranı

Sayın üyeler tütün mamüllerinde nasıl bir uygulama yapılmalıdır?
sigara faturalarında da kdv blirtilmemiştir. şimdiden teşekkür ederim
 
Ynt: İçki Satışlarında Kdv Oranı

Sayın abdulkadir 56;
Tütün ve Tütün mamulleri özel matrah şekline tabidir. Satışta KDV uygulanmaz.
iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst